Vergrijzing in de technische sector neemt toe

Artikel delen

De tekorten in de technische sector blijven. Steeds meer bedrijven kiezen voor personeel uit het buitenland. In Nederland zijn simpelweg te weinig mensen te vinden. Als we kijken naar de gemiddelde leeftijd van technisch geschoold personeel, dan zien we dat het overgrote deel van de arbeiders ergens tussen de 40 en 65 jaar is. De vergrijzing neemt toe en het tekort zal de komende jaren enkel toenemen. Zeker als we kijken naar het aantal jonge mensen dat momenteel instroomt via een technische opleiding. Dit aantal is veel te klein om deze gaten te kunnen vullen. 

De vergrijzing in de technische sector kan niet zomaar worden opgelost en bedrijven kampen hierdoor met een groot probleem. Voor een gezondere doorstroom is het immers noodzakelijk dat de groei niet stagneert. Maar hoe los je dit op? Een vacature ‘loodgieter gezocht’ is tegenwoordig immers niet meer zo gemakkelijk vervuld. Niemand aannemen is ook geen optie.

vergrijzing technische sector

Focus op motivatie, niet op werkervaring of kennis

Het is heel verleidelijk om je enkel te richten op mensen met voldoende werkervaring of kennis. Helaas is hier momenteel een flink tekort aan. Daarom is het beter om je ook op een geheel andere groep te richten. Zo zijn er ontzettend veel zij-instromers die middels technisch detachering graag aan de slag zouden willen gaan in de technische sector. Deze kans durven ze echter vaak niet aan te grijpen. Bang om hier een vaste baan voor op te geven.

Het aantal opleidingen is sterk afgenomen. Eveneens als de kwaliteit van deze opleidingen. De reputatie is dan ook niet goed. Voor jongeren is dit vaak de reden dat ze niet voor een technische opleiding kiezen. Op latere leeftijd krijgen ze hier soms spijt van. Hadden ze toch graag iets in de techniek willen doen. Deze mensen zijn meer gemotiveerd dan anderen, omdat er voor hen echt iets op het spel staat. Ze moeten zich snel en op de juiste manier laten omscholen. Het is dan ook niet voor niets dat opleidingsinstituut Strevon zich voornamelijk richt op deze groep zij-instromers. Hun motivatie zorgt ervoor dat zij sneller kunnen worden klaargestoomd voor het bedrijfsleven en ook echt iets toevoegen. Zo is het streven dat ze binnen slechts 1,5 jaar al aan de slag kunnen gaan. Op die manier kan Strevon binnen korte tijd goed geschoolde arbeidskrachten leveren in een tijd waar dit normaal gesproken niet zo makkelijk gaat.

De interesse van de jeugd wekken

Op dit moment lijkt het alsof de toenemende tekorten nog opgevangen kunnen worden door mensen uit het buitenland te halen. Uiteindelijk zal dit echter ook niet meer de oplossing zijn. Dit kan de concurrentiepositie van Nederland in geding brengen. Daarom is het belangrijk dat er stappen worden ondernomen om de interesse van de jeugd te wekken. Dit betekent dat er gewerkt moet worden aan beter onderwijs en ook dat de lonen structureel omhoog moeten gaan. Voor nu en de toekomst is er dan ook nog veel te doen om dit probleem enigszins te overkomen.