18 V-accu’s veroveren de markt

Artikel delen

“Als we een accumachine ontwikkelen, dan moet die minstens even goed zijn als de gesnoerde versie. De huidige generatie accu’s is zo sterk, dat er nog maar weinig gereedschappen een snoer hebben”, zegt productmanager Danny Huijzer van Festool. Het hele accu-portfolio van Festool is inmiddels met 18 V accu’s leverbaar. In oktober volgt de stap naar 8,0 Ah accu’s met een dubbele looptijd.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Festool

Overzicht accugereedschap

Festool werkt mee aan de snoerloze bouwplaats.

“Circa 60% van de gereedschappen in de markt is nu op accu. Bij Festool is dat percentage iets lager, omdat wij zware eisen stellen aan accu-machines. De gebruiker mag niets inleveren op kracht en kwaliteit. Maar ook Festool zal in de toekomst steeds meer op accu overstappen”, zegt Danny. “Festool werkt mee aan de snoerloze bouwplaats. De voordelen zijn evident. Geen snoeren meer over de vloer en zoeken naar een stroomvoorziening. Je kunt gewoon veel sneller werken met accumachines. Vooral op steigers of andere plekken waar geen stroomvoorziening in de buurt is.”

Toch heeft ook Festool nog wel enkele gesnoerde machines: de invalcirkelzaag, bovenfrees, kantenfrees en schaafmachine. “Wij zijn nog onvoldoende overtuigd van de prestaties van een accu op deze machines, vergeleken met de gesnoerde variant. De klant vraagt er ook nog naar. Maar in de toekomst zullen ook deze machines met accu’s leverbaar zijn. We leveren trouwens ook nog enkele stofzuigers met snoer. Bij schuurwerk kun je bijvoorbeeld het beste een stofzuiger met snoer gebruiken, omdat die stofzuiger een groot deel van de dag aan moet staan. Voor andere werkzaamheden is een accu stofzuiger weer beter inzetbaar. Het draait om het juiste advies.”

Zero-emissie bouwplaats

“Sommigen denken dat de zero-emissie bouwplaats iets van de toekomst is, maar het is vandaag de dag al realiteit bij veel openbare aanbestedingen. Zeker in grote steden. De bouw- en industriesector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot wereldwijd. Het is pure noodzaak om dat aan te pakken. De ontwikkelingen in accu’s gaan zo snel dat we inmiddels bijna alle machines met accu kunnen leveren. Festool introduceert in oktober 2023 een extreem krachtige accu voor maximale looptijd en maximaal vermogen. Deze 18 V accu, met maar liefst 8,0 Ah, is straks de sterkste accu met het grootste uithoudingsvermogen in het Festool-assortiment.”

Heb je een gesnoerde machine, maar geen stroombron? Dan wil je op een zero-emissie bouwplaats niet kiezen voor een generator. Een optie is dan het Festool SYS-PowerStation. Dit is een draagbare accu van 16 kilo, een soort mobiel stopcontact in Systainer formaat. Danny: “Die stoot geen CO2 uit, is stil en vervangt de dieselgenerator. Het SYS-PowerStation slaat 1.500 wattuur energie op. Het biedt met permanent 3.680 watt en kortstondig tot 18.000 watt genoeg vermogen voor alle netgebonden machines, zelfs grote zagen en boorhamers. De elektrische machines kunnen hier een hele dag op draaien op de bouwplaats. En in 3,5 uur laad je de accu weer helemaal op. Je kunt er daarnaast een stofafzuiger aan vastmaken, waardoor je stofvrij kunt werken. Dat is ook nog eens beter voor de gezondheid.”

Draagbare accu

Heb je een gesnoerde machine, maar geen stroombron? Een optie is dan het Festool SYS-PowerStation. Dit is een draagbare accu van 16 kilo, een soort mobiel stopcontact in Systainer formaat.

Gereedschap op dubbele accu

Binnen de range 18 V-machines, is er ook gereedschap van Festool dat werkt op 2 x 18 V accu’s. Neusje van de zalm is ongetwijfeld de Festool accu-zaagtafel ‘CSC SYS 50’. Deze accu-zaagtafel is zo compact dat deze in een Systainer past. Tezamen met het onderstel UG-CSC-SYS heb je de perfecte werktafel er meteen bij. Dit onderstel is om te bouwen naar een steekwagen, waarmee de systainer eenvoudig is te vervoeren van het voertuig naar de plaats van gebruik.

Accu-zaagtafel

De Festool accu-zaagtafel ‘CSC SYS 50’ is zo compact dat deze in een Systainer past. Tezamen met het onderstel UG-CSC-SYS heb je de perfecte werktafel er meteen bij. Dit onderstel is om te bouwen naar een steekwagen.

Verder werken de CTLC en CTMC accustofzuigers op 2 x 18 V, alsmede de TSC 55 accu-invalcirkelzaag. “Dan heb je ineens 36 V tot je beschikking, waardoor je veel kracht hebt. Als in het najaar de 8,0 Ah accu’s beschikbaar komen, kun je de looptijd bijna verdubbelen. Je kunt ook razendsnel laden: in combinatie met het AIRSTREAM sneloplaadapparaat SCA 16 kun je straks met actieve koeling vóór en tijdens het laadproces in 27 minuten tot ‘ready’ laden. Met twee accu’s op een enkele accumachine en vier accu’s op een dubbele accu-machine kun je dan permanent doorwerken!”

Invalcirkelzaag wat op twee accu's werkt

De accu-invalcirkelzaag TSC 55 KEB-Basic werkt op 2 x 18 V accu’s.

Drie jaar all-inclusive garantie

Wat voor de gereedschappen van Festool geldt, is ook van toepassing op de accu’s en laders: drie jaar all-inclusive garantie. Het enige dat de gebruiker moet doen is de factuur goed bewaren. Danny legt uit: “Als de accu of acculader binnen die drie jaar stuk gaat of vermogensverlies heeft, dan kan deze worden teruggebracht naar de dealer. De accu of lader wordt dan gratis vervangen. Het is ook mogelijk de accu of lader binnen MyFestool aan te bieden aan UPS. De nieuwe accu of lader worden dan naar het gewenste adres gestuurd.”

Danny besluit: “De klant wordt dus volledig ontzorgd. Geen snoeren meer over de vloer of zoeken naar stopcontacten. En daarnaast de wetenschap dat de eerste drie jaar bij gebreken of diefstal de accu’s of laders gratis vervangen worden. Het belangrijkste is dat de klant emissieloos, snel en efficiënt kan werken.”