Lezerstest

Producten
Artikel delen

Allround alleskunner

Nieuw in het Makita assortiment is de accu decoupeerzaag JV001G; een welkome aanvulling in het XGT platform. Deze machine is misschien niet helemaal nieuw in zijn ontwerp, maar wel in zijn prestaties en uithoudingsvermogen. Natuurlijk heeft dat ook te maken met het vermogen van de accu. Kies je voor een 2,0 Ah accu of voor een 8,0 Ah? Zie het maar als de tank van je auto: hoe groter de inhoud, hoe verder het bereik. En de zaagdikte is ook geen echte grens meer. Makita geeft een maximum zaagdikte op van maar liefst 135 mm. Zelfs ijzer is tot maximaal 10 mm dikte te zagen.

Tekst en beeld: Ton Beijk

Accu decoupeerzaag

De 40 V maakt hem ongelooflijk krachtig. Echter door het ontwerp van de 18 V te gebruiken is de machine tegelijkertijd licht en zeer wendbaar. Door de zogenoemde T-greep is de machine ook makkelijk ondersteboven te gebruiken. Dit wordt vaker door meubelmakers toegepast. Zelf ben ik zeker geen meubelmaker, maar gebruik de machine best wel vaak op deze wijze. Je hebt gewoon beter zicht op het werk en het zorgt voor meer precisie. Hij is er nog niet in beugelgreep.

Snel en Precies

Door de fijne toerenregeling van 800 tot 3.500 slagen is de machine erg goed aan te passen aan het te zagen materiaal. Ook kies je natuurlijk het juiste zaagblad voor de toepassing en stel je de pendelslag in op één van de vier standen. Stand 0 voor rustig en precies zagen, stand 3 voor zeer snel en niet zo nauwkeurig. Dit geldt natuurlijk in het algemeen voor decoupeerzagen.

Moderne bediening

De bediening van deze machine is van deze tijd. Het starten gaat via een soort ‘touch schakelaar’. Het instellen van de toeren gebeurt via een duidelijk draaiwiel en de pendelslag met een hendeltje. Echter elk voordeel heeft ook een nadeel. Om de machine te starten moet je hem eerst ‘unlocken’. Dan schakelt ook het licht in en kan je pas starten met de startknop. Na het uitzetten met de startknop gaat altijd de machine weer na 10 seconden op ‘locked’. Daarna moet je de hiervoor beschreven handeling opnieuw doen.

Dit is waarschijnlijk gewenning en ik begrijp de achterliggende gedachte wat betreft de veiligheid, maar ik ervaar dit als vervelend. Met name ook doordat ik ook niet met mijn duim bij de startschakelaar kon vanuit de zaagpositie. De schakelaar bevind zich aan twee kanten, maar dan met je wijsvinger aan of uit te schakelen gaat wel lastiger. En ik schijn geen kleine handen te hebben.

De machine beschikt ook over ‘Soft No Load’. Dit betekent dat de machine start met een laag toerental zodat je rustig in het materiaal gaat. Hierna schakelt hij naar het ingestelde toerental. Deze functie is uitschakelbaar. Vraag dit aan je Makita specialist. Verder is de machine uitgerust met een energiezuinige koolborstelloze motor en een unieke vierkante zaagas, waardoor de zaag niet draait. Ook heeft de machine een makkelijke gereedschaploze zaagwissel: middels een kliksysteem is een (heet) zaagblad met één vingerbeweging te verwisselen.

Bediening accu decoupeerzaag

Het starten gaat via een soort ‘touch schakelaar’. Maar dan moet je hem eerst ‘unlocken’. Dan schakelt ook het licht in en kan je pas starten met de startknop.

In de praktijk

Decoupeerzaag

De machine laat zich moeiteloos door de verschilde materialen heen geleiden. Als eerste zaag ik in een paal hardhout van 7×7 cm. Op de derde pendelstand gaat dat snel en precies. En wat opvalt: zeer strak.

Decoupeerzaag

Wat ook erg goed is aan de machine is het zicht op het zaagblad. Mede door het stof wat weggeblazen wordt.

Decoupeerzaag

Moeiteloos door ijzer van 10 mm heen.

Schulpen van 40 mm massief houten werkblad met decoupeerzaag

Schulpen van 40 mm massief houten werkblad gaat super.

Beschermzool van decoupeerzaag

Machine beschikt over een los te plaatsen beschermzool van kunststof om extra bescherming te bieden bij krasgevoelige materialen.

Conclusie

Voor een veelzijdige, wendbare en degelijke machine is dit een goede keus. Zeker als je al in het bezit bent van machines uit het XGT platform. De losse machine, nog niet in een koffer, is te vinden bij Makita voor €. 269,-0, excl. BTW.

Over de auteur:
Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

BouwTotaal