AMPShare: Eén accu voor al je machines

Artikel delen

“Onze gezamenlijke visie is dat het op een dag mogelijk moet zijn om alle gereedschappen, ongeacht van welke fabrikant, te laten werken met slechts één accu”, aldus dr. Christoph Weiss, CEO van FEIN, bij de introductie van het AMPShare 18 V-accusysteem. Deze accutechnologie is gebaseerd op het Professional 18V System van Bosch Professional. De 18V Prof accu’s van Bosch, die al in de markt in gebruik zijn en niet ouder zijn dan productiedatum 2008, zijn daarmee volledig compatibel met de nieuwste FEIN machines. Inmiddels hebben zich al 29 merken aangesloten. Dat scheelt een hoop accu’s en laders!

Tekst: Frank de Groot
Beeld: FEIN

Accu slijpmachine

FEIN staat bekend om de productie van krachtige, duurzame en betrouwbare elektrische handgereedschappen voor de metaalbouw en industrie. Het gereedschap is zeer geliefd onder professionals. Het merk kent een rijke historie en vindt haar oorsprong in Duitsland: het werd in 1867 opgericht door Wilhelm Fein en zijn broer Carl Fein. In 1895 werd al de eerste elektrische handboor ontwikkeld en een jaar later de draagbare schuurmachine. Daarna volgden onder meer nog de eerste elektrische pneumatische hamer (1918), decoupeerzaag (1933) en talrijke andere gereedschappen.

Het nieuwste wapenfeit is al even bijzonder: een accusysteem dat uitwisselbaar is met op dit moment al 29 andere toonaangevende professionele merken, zoals Bosch, Fischer en Brennenstuhl. Het gaat om het AMPShare 18 V-accusysteem. Deze accutechnologie is gebaseerd op het Professional 18V System van Bosch Professional: doordat er al meer dan 80 miljoen accu’s wereldwijd zijn verkocht en er elk jaar nieuwe merken bij komen, is dit het accusysteem waar je van op aan kunt.

Haakse accuslijper

Samenwerking

FEIN was het eerste merk dat toetrad tot het AMPShare-accusysteem van Bosch. “FEIN en Bosch hebben meer gemeen dan veel mensen misschien weten. Robert Bosch volgde een opleiding elektrotechniek bij FEIN van 1879 tot 1880”, zegt dr. Christoph Weiss, CEO van FEIN, in de introductievideo. “Al heel vroeg onderkenden FEIN en Bosch een gezamenlijke potentieel en legden toen al een basis voor een succesvolle samenwerking. In 2016 ontwikkelden we samen het Starlock-systeem voor universele bevestiging van accessoires op multitools. Vorig jaar sloot FEIN zich aan bij het 18 V-accusysteem van Bosch Professional. Door het oprichten van de AMPShare-alliantie werd dit besluit kracht bijgezet. Onze gezamenlijke visie is dat het op een dag mogelijk moet zijn om alle gereedschappen, ongeacht van welke fabrikant, te laten werken met slechts één accu.”

Duurzaamheid speelt bij FEIN ook een grote rol. “We zijn daarom voornemens om veel meer 18 V-gereedschappen naast onze Multimaster-serie, aan te passen om het dagelijkse werk van onze klanten eenvoudiger te maken.”

Samenwerking platform

Veel nieuwe machines

Er zijn inmiddels al talrijke FEIN-machines beschikbaar voor het nieuwe platform. Denk aan haakse accuslijpers, rechte accu slijpmachines, een bouwradio en een nat-/droogzuiger. Ieder kwartaal introduceert FEIN nieuwe machines, die zijn uitgerust met de nieuwe accu AMPShare aansluiting. Sinds 1 juli 2023 heeft FEIN haar programma met accu knabbel-, plaat- en knipscharen op dit platform uitgebreid. Er is tevens een breed aanbod accu’s beschikbaar, zoals 18 V-accu’s van 4,0 – 5,0 – 8,0 en 12,0 Ah. Tevens zijn snelladers leverbaar en startersets met oplader en twee accu’s.

AMPShare-accu’s zijn volledig compatibel met alle machines van merken die onderdeel zijn van het partnerschap, inclusief het volledige Bosch Professional 18V System. Nooit meer dus nieuwe accu’s aanschaffen voor elke nieuwe machine en nooit meer zoeken naar de ‘juiste’ accu. Met dit platform heb je aan één accu genoeg. In de toekomst is je huidige AMPShare-accu compatibel met nog meer machines van nog meer merken.

Haakse accuslijper

Eigenschappen accu’s

De AMPShare-accu’s zijn met 18 V zeer krachtig. Zo leveren ProCORE 18 V-accu’s met meer dan 5,5 Ah bijvoorbeeld een uitstekend vermogen dat vergelijkbaar is met tot wel 2.000 W aan bedraad vermogen (afhankelijk van de machine) ondanks hun compacte afmetingen.

Er is gebruik gemaakt van de Coolpack-technologie, waardoor hitte snel wordt afgevoerd. Dit verlengt de levensduur van de accu’s en zorgt voor uitzonderlijke lange looptijden. De accu’s zijn verder compact en hebben een gering gewicht. Dit is minder belastend en verhoogt het gebruiksgemak, vooral bij inspannende werkhoudingen. Binnen het platform is ook de snelste lader ter wereld beschikbaar. In de Power Boost-modus heeft de GAL 18V-160 C Professional-lader slechts 9 minuten nodig om de ProCORE18V 4,0 Ah-accu tot 50% op te laden.

Bijkomend voordeel van dit platform is dat je minder accu’s en opladers nodig hebt, waardoor het milieu ook veel minder belast wordt! Maar de gebruiker zal vooral blij zijn

FEIN
www.fein.nl