HiKOKI en Metabo samen in vernieuwd pand

Artikel delen

Op 16 juni 2023 ontvingen HiKOKI en Metabo hun dealers voor de feestelijke opening van het vernieuwde pand in Nieuwegein. Een belangrijke mijlpaal, want Metabo verhuisde van Breukelen naar de vernieuwde locatie van HiKOKI. Er werd dan ook een uitgebreide rondleiding gegeven en de aanwezigen konden genieten van drankjes en hapjes. BouwTotaal bezocht de opening en proefde de sfeer: is door de samenvoeging een meerwaarde gecreëerd?

Tekst: Ing. Frank de Groot
Beeld: HiKOKI / Metabo

Feestelijke opening vernieuwd pand

Vrijdagmiddag en een mooie zomerse dag: dus veel dealers namen de moeite om het nieuwe pand te bekijken. Buiten stond een grote open tent, zodat een ieder eerst kon netwerken onder het genot van een drankje, hapje en muziek. Rond 15.00 uur nam Algemeen Directeur Bas van der Veer van zowel HiKOKI als Metabo in Nederland, het woord. Het nam een ieder mee naar de aanleiding van de samenvoeging van beide topmerken in de gereedschappenbranche. En die aanloop verliep tamelijk roerig…

De roerige aanloop

“In 2016 bezit de Duitse gereedschapfabrikant Metabo GmbH 24 eigen vestigingen en twee productiefaciliteiten. Na korte tijd eigendom te zijn geweest van investeerder Chequers Capital gaat Metabo ineens over in nieuwe handen. Het Japanse Hitachi Koki neemt 100% van de Metabo aandelen over”, vertelt Bas aan de aanwezigen. “Hitachi Koki gaat vanaf juni 2018 Koki Holdings heten en HiKOKI wordt vanaf oktober 2018 de nieuwe merknaam voor de elektrische handgereedschappen van Hitachi. Er volgden daarna enkele jaren waarbij Metabo vanuit Breukelen en HiKOKI vanuit Nieuwegein op de Nederlandse markt actief zijn. Tot het moment dat de directies van zowel Metabo als HiKOKI in Nederland te horen krijgen dat Metabo moet gaan verhuizen en dat de wens is dat we fysiek samen in één gebouw zullen gaan.”

Dankzij hulp vanuit het hoofdkantoor werd budget verkregen om voor iedereen een eigen nieuwe werkplek te creëren met onder meer showrooms en een ruime meetingroom om samen te komen, te vergaderen en om zakenpartners en relaties te kunnen ontvangen. Bas: “Tussen de werkzaamheden door bleek het toch spannend voor de medewerkers van Metabo hoe men als klein clubje zou opgaan in een grotere firma met tot dan toe allemaal onbekende mensen. Ik ben dan ook oprecht erg blij met de manier waarop het team van Metabo is opgenomen binnen de HiKOKI muren. Simpele dingen als een Metabo vlag ophangen naast die van HiKOKI heeft erg veel goed gedaan voor een snelle acceptatie en integratie van de teams onderling. Tevens is er nu een nieuwe organisatie opgezet met voor sommigen een nieuwe leidinggevende en voor iedereen nieuwe collega’s. Hiermee is de samenvoeging van twee bedrijven onder één dak succesvol verlopen.”

Volgens Bas betekent het samengaan van de twee merken voor klanten dat er meer ervaring en kennis op één adres is, maar ook dat er gemak, efficiëntie en snelheid is. “Eén bezoek voor twee trainingen? Eén mailtje voor twee bestellingen? Eén belletje voor twee vragen? We hopen dat 1 + 1 niet 2, maar minimaal 2,5 en beter 3 wordt.”

Vervolgens werden de twee verkoopdirecteuren Ruurd van der Vegt namens HiKOKI en Jan van de Westelaken namens Metabo uitgenodigd om gezamenlijk geen lintje, maar een balk door te zagen. Dat verliep zelfs sneller dan gedacht, waarna een toast kon worden uitgebracht.

Algemeen Directeur Bas van der Veer van zowel HiKOKI als Metabo

Algemeen Directeur Bas van der Veer van zowel HiKOKI als Metabo in Nederland: “We hopen dat 1 + 1 niet 2, maar minimaal 2,5 en beter 3 wordt.”

Rondleiding

Hierna werden de aanwezigen in meerdere groepen rondgeleid. Onze groep bezocht eerst de nieuwe showroom van Metabo, waarin alle machines en noviteiten overzichtelijk zijn opgehangen of uitgestald. Hiernaast bevindt zich een even fraaie showroom van HiKOKI. Een deur verder is een demo-ruimte voor demonstraties en trainingen met gereedschap. Boven de showrooms en demo-ruimte bevindt zich een theorietraining- en vergaderruimte. Hieraan grenst een demonstratie- en trainingsruimte voor metaalbewerking, met speciale afzuiginstallaties.

Vervolgens kwamen we in het distributiecentrum voor verbruiksonderdelen en accessoires van HiKOKI: het European Parts Centre (EPC). Voor Metabo is die opslag nog steeds in Duitsland. Er is verder een Technische Dienst voor reparatie van HiKOKI gereedschap. Metabo gereedschap wordt in Duitsland gerepareerd. Talrijke fraaie kantoorruimten worden daarna bezocht, zoals die van IT, distributie, financiën, marketing, verkoop binnendienst. Het personeel stond daarbij open voor vragen van dealers, die veel medewerk(st)ers vaak alleen via de telefoon kennen.

Uiteraard hadden alle groepen veel meer tijd nodig dan gedacht, omdat er veel vragen op het personeel werden afgevuurd door de enthousiaste dealers. Maar na afloop kon er alsnog worden na-geborreld en waren er wederom heerlijke hapjes. “Nu begint het echte werk pas, want de marges zijn niet hoog in deze branche. Maar vanuit onze nieuwe locatie zijn we een stuk slagvaardiger”, aldus HiKOKI verkoopdirecteur Ruurd van der Vegt.

Vernieuwd bedrijfspand