Ontdekken hoe veilig en bewust werken u voordeel oplevert?

Artikel delen

Misschien denkt u wel: “Veilig en bewust werken, dat is toch vanzelfsprekend? Waarom zou ik dat moeten aantonen?” Nou, wat dacht u van minder incidenten én gunningsvoordeel krijgen bij aanbestedingen? Dat kan met het Safety Culture Ladder-certificaat. De Safety Culture Ladder (SCL) is een beoordelingsinstrument en certificatiesysteem dat is ontwikkeld om de veiligheidscultuur binnen organisaties te meten en te verbeteren. Normec Certification is één van de certificerende instellingen die bevoegd is om de beoordeling te doen en het certificaat uit te reiken. Arjen Werkmeester, Commercieel directeur bij het bedrijf weet er alles van.

Certificering

Arjen: “De ladder kent vijf treden, ofwel cultuurniveaus, die de ontwikkelingsfase aangeven waarin een bedrijf zich begeeft. Bij Trede 1 investeert een bedrijf weinig tot niets in de verbetering van het veiligheidsgedrag. Zit een organisatie in Trede 5, dan zit veiligheid ingebakken in het denken en doen van alle medewerkers. Per trede zijn er een aantal criteria bepaald. Hoe hoger de score op de ladder, hoe beter men kan aantonen dat er veilig en bewust gewerkt wordt en dus incidenten worden voorkomen.”

Gunningsvoordeel bij aanbestedingen

Een aantal ondernemingen en opdrachtgevers hebben in 2014 de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) opgesteld om de veiligheid in de bouw te vergroten. De ondertekenaars van deze code hebben de Safety Culture Ladder opgenomen als verplichting in aanbestedingen en contracten. Deze afspraak wordt Veiligheid in Aanbesteding (ViA) genoemd. “Waar vanaf januari 2022 Trede 2 van de Safety Culture Ladder verplicht was bij een aanbesteding, wordt dit per 1 januari 2025 Trede 3. Als je in het bezit bent van het SCL-certificaat, dan heb je gunningsvoordeel bij aanbestedingen in de bouw ten opzichte van bedrijven zonder het certificaat.”

Achterzicht van twee mannelijke architecten die een veiligheidshelm dragen en naar een bouwterrein kijken.

Over Normec Certification

Normec Certification staat voor flexibiliteit en transparantie. Ze kunnen altijd inspelen op de behoefte die er is. “Wij kunnen meerdere audits tegelijkertijd uitvoeren of snel schuiven in de planning als er haast geboden is. Bij ons zijn er geen kleine lettertjes of verborgen kosten. Daarnaast heeft de klant altijd volledig inzicht in het certificeringsproces via ons digitale portal.”

Andere certificeringen bij Normec Certification

Naast de Safety Culture Ladder verstrekt Normec Certification andere certificeringen op het gebied van kwaliteit, milieu en veiligheid. Bent u nog verbonden aan een andere certificerende instelling, maar wilt u overstappen naar Normec Certification? Dat kan in vier eenvoudige stappen. Meer informatie hierover en meer uitleg over de Safety Culture Ladder en andere certificeringen vindt u op de website.

Normec Certification
www.normeccertification.nl