Optimaliseer je machinepark

Artikel delen

Bouwondernemingen besteden gemiddeld bijna 100 uur per maand aan het opsporen van ontbrekende machines. Daarnaast worstelen ze met de verplichte periodieke keuring van machines, afstemming van aantal en soort machines op het werk dat men uitvoert en stilstand door kapotte machines. Hilti kan in kaart brengen hoeveel tijd en kosten je daadwerkelijk kwijt bent aan het beheer van je machinepark. Daarnaast geeft men advies hoe je het machinepark zo optimaal mogelijk kunt organiseren. Dat scheelt veel geld en tijd!

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Hilti

Gereedschap opslag

Hoe houd je het overzicht van alle machines, hoe weet je welk gereedschap regelmatig gebruikt wordt en houd je makkelijk gereedschapskeuringen bij? Hoe kun je ervoor zorgen dat er binnen jouw bedrijf minder tijd verloren gaat aan kapot gereedschap en het regelen van de reparaties? Dit zijn vragen die je jezelf misschien wel eens stelt. Hilti kan je helpen bij het beantwoorden van deze vragen en het optimaliseren van jouw machinepark. “Wij bieden meer dan alleen machines”, zegt Joost van Lynden, Teamlead Solutions Selling bij Hilti. “Bouwbedrijven beseffen vaak niet hoeveel tijd en geld ze verliezen aan het (niet) goed beheren van hun machinepark, of de risico’s die ze lopen door het gebrek hier aan.”

Machinepark Analyse

Juist omdat het beheren van het machinepark veel geld en tijd kan kosten als het niet op de juiste manier is ingericht, is Hilti een service begonnen waarbij ze het machinepark analyseren en advies geven voor optimalisatie. In de afgelopen jaren is hiervoor een methodiek en tool gemaakt en is dit uitgegroeid tot een team van zeven Solution Consultants die zich hier op dagelijkse basis mee bezig houden voor klanten. Tijdens een analyse focussen zij zich op de volgende zaken rondom een machinepark:

  • Het minimaliseren van onnodig verloren tijd en stilstand bij het zoeken naar gereedschap, rondom het keuringsproces of in geval van reparaties.
  • Het verbeteren van de veiligheid. Identificeren van mogelijke veiligheidsrisico’s door onoverzichtelijk keuringsbeleid of een gebrek aan geavanceerde technologieën om de veiligheid te waarborgen.
  • Het verduurzamen. Het aantal machines, laders en accu’s afstemmen op het werk en het verlengen van de levensduur van gereedschap met kwalitatieve reparaties.
  • Het verhogen van het werkplezier en imago. Werken met goed gereedschap zorgt voor een hogere tevredenheid onder de medewerkers en maakt een bedrijf een aantrekkelijkere werkgever.

“Bouwondernemingen beseffen vaak niet welke impact hun machinegebruik op de bedrijfsprocessen heeft”, zegt Varda Wagter, Head of Solution Marketing bij Hilti. “We zien regelmatig dat bouwbedrijven veel te veel laders en accu’s hebben. En dat bedrijven bij aanschaf van een nieuwe machine vaak geen rekening houden met de consequenties van weer een nieuwe machine voor onder meer veiligheid, productiviteit, tevredenheid en duurzaamheid, maar zich puur op de aanbieding van de dag richten.” Joost vult aan: “Ik vergelijk het altijd met het topje van de ijsberg. Men ziet niet wat zich allemaal onder water bevindt.”

Team van Solutions Consultants.

Team van Solutions Consultants.

Hoe verloopt de analyse?

“Indien een bedrijf een analyse wil dan gaan onze Solutions Consultants op verschillende plaatsen het machinegebruik analyseren”, zegt Joost. “Ze gaan naar het kantoor, bouwplaatsen, eventuele materieeldienst, magazijnen en kijken in de bussen. Ze praten met mensen en onderzoeken hoe het beheer van alle machines is geregeld. Zijn die allemaal vastgelegd, of is het niet duidelijk welk gereedschap in omloop is? Is men tevreden met het gereedschap en worden de juiste machines voor de juiste toepassing gebruikt? Moet men vaak zoeken naar de juiste tools? En zijn de machines wel tijdig gekeurd? Moet je daarvoor naar kantoor bellen of kun je dat zien op je smartphone? En stel dat de machine kapotgaat, moet je dan eerst terug naar de zaak rijden voor nieuw gereedschap? Of wordt er vervangend gereedschap op de bouwplaats geleverd? Er kan enorm veel tijd verloren gaan aan activiteiten die niet bijdragen aan het bedrijfsproces.”

Dit traject duurt gemiddeld twaalf weken, afhankelijk van de omvang van het bedrijf. “Uiteindelijk krijgt de klant inzicht in zijn huidige zichtbare en verborgen kosten, maar ook in de potentiële veiligheidsrisico’s en hoe het bedrijf het beheer van het gereedschap kan optimaliseren. Varda vult aan: “Belangrijk te weten is dat we ook andere merken dan Hilti in de analyse meenemen, anders is er geen meerwaarde van de analyse. Zelfs als je helemaal geen machines van Hilti hebt, kun je voor een analyse bij ons terecht.”

Testen is de sleutel

Om bouwbedrijven te helpen bij de juiste keuze van gereedschappen kan Hilti volgens Joost op basis van de werkzaamheden een optimale proefset samenstellen: “Die kan een klant dan één of twee weken testen. Het doel is om efficiënter, veiliger, en fijner te werken en de kosten te verlagen.”

Een ander vast onderdeel is dat Hilti alles op accu adviseert. Zo kun je niet struikelen over snoeren en ben je geen tijd kwijt aan het uitrollen en weer opbergen van haspels en snoeren. Dit is ook mogelijk gezien de huidige generatie accu’s die volgens Joost minstens zo sterk is als de gesnoerde machines. “Maar dan moet je wel met merken werken, waarbij de accu’s uitwisselbaar zijn. Anders heb je veel te veel laders en accu’s. Inmiddels is ook bij Hilti bijna iedere machine op accu verkrijgbaar en komt de snoerloze bouwplaats in zicht. Dat werkt prettiger en veiliger. Het nieuwe Nuron accu-platform is zo ontwikkeld dat we hiermee op termijn nagenoeg al het gereedschap op accu kunnen aanbieden.”

Machinepark

Oplossingen

Uiteindelijk bepaalt de klant na de analyse zelf of hij verder wil samenwerken met Hilti. Gaat hij zelf met de adviezen aan de slag of is er aanvullende ondersteuning nodig? Tegenwoordig is er een breed scala aan oplossingen te krijgen die het beheer van het machinepark makkelijker maken. Denk daarbij aan diensten die reparaties uit handen nemen en vervangend gereedschap aanbieden. Of speciale software die inzicht in de locatie van gereedschap geeft, meldt wanneer een tool gekeurd moet worden of inzicht geeft in de tools die nauwelijks gebruikt worden en misschien wel overbodig zijn.

Ook Hilti biedt verschillende oplossingen om het beheer van je gereedschap eenvoudiger te maken. Varda besluit: “Wij zijn ervan overtuigd dat een goed beheer van al je machines een grote kostenbesparing kan opleveren, zorgt voor meer veiligheid op de bouwplaats en fijner werken is voor je personeel. De advisering over het beheer van gereedschap past dan ook in de visie van Hilti over efficiënt bouwen: ‘making construction better’.”

Meer weten over de machinepark analuse? Klik dan hier

Hilti
www.hilti.nl