Profielsteller verhoogt veiligheid en bouwsnelheid

Artikel delen

Met de Weber Beamix Profielsteller kunnen er veel sneller profielen worden gesteld voor doorstrijk- en metselwerk. BouwTotaal bezocht drie in aanbouw zijnde appartementengebouwen in de nieuwe duurzame wijk Erasmusveld in Den Haag. Hier past hoofdaannemer Van Wijnen de profielsteller toe bij het stellen van constructief metselwerk: een in Nederland zelden toegepaste bouwmethodiek. De metselaars blijken stuk voor stuk heel enthousiast.

Tekst en beeld: ing. Frank de Groot

Demonstratie profielsteller

Projectbegeleider René Veen van Weber Beamix laat zien hoe eenvoudig je een profiel kan wegkantelen. Aan het profiel is aan de onderzijde een profielvoetsteun geschroefd. Deze is heel simpel even los te halen van de zwarte piramidevoet op de fundering.

Erasmusveld is een nieuwe en duurzame stedelijke woonbuurt in Den Haag, ontwikkeld door BPD. Van Wijnen realiseerde hier onlangs al 108 appartementen in woongebouw ‘Leyhof’. De bouw van ‘de Velden’ is inmiddels gestart. Hier worden 136 appartementen en 125 eengezinswoningen gebouwd. De appartementen komen in drie woongebouwen met twee keer vijf bouwlagen en één gebouw met zes bouwlagen. Er is volop aandacht voor energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit en gezondheid.

Constructief metselwerk

Bij de bouw van appartementengebouwen gebruikt Van Wijnen de Weber Beamix Profielsteller. Deze vinding maakt het stellen en optoppen van metselprofielen sneller en veiliger voor aannemers, steigerbouwers, timmermannen en metselaars. De profielsteller is geschikt voor hoek-, tussen- en gekoppelde profielen bij zowel doorstrijkwerk als traditioneel metselwerk.

We lopen met uitvoerder Reinard Draaijer van Van Wijnen en Reinier Bakker van SVL Metselwerken naar de appartementengebouwen waar het metselwerk volop in uitvoering is. Ook Productmanager Gevel Niels de Blok en Projectbegeleider René Veen, beiden van Weber Beamix, zijn aanwezig. “Er zijn hier 164 sets profielstellers in gebruik”, aldus René Veen.

Profielsteller

Voor tijdelijke ondersteuning van het metselwerk boven de gevelopeningen worden onderslagbalken aangebracht.

“Bijzonder is het constructieve metselwerk bij de appartementengebouwen”, zegt uitvoerder Reinard. “De architect wilde geen lateien of geveldragers boven de gevelopeningen. Daarom is er gekozen voor zelfdragend metselwerk, dat bestaat uit penanten van anderhalf steens metselwerk en gevelvlakken met overwegend steens metselwerk. Alleen niet-constructieve gevelvlakken zijn halfsteens uitgevoerd.”

Om de benodigde sterkte te krijgen boven de gevelopeningen is er in enkele lintvoegen (zie foto) Murfor stalen metselwerkwapening aangebracht. “We brengen voor tijdelijke ondersteuning van het metselwerk boven de gevelopeningen onderslagbalken aan. Die rusten op in hoogte verstelbare verzinkt stalen dragers van Brick Bracket die in sparingen in de lintvoegen in de neggen rusten. Na uitharding van de metselmortel worden de onderslagbalken verwijderd en de sparingen in de lintvoegen weer dichtgezet.”

Keuze profielsteller

Profielsteller

Door de gele knop een kwartslag te draaien is het profiel ook aan de bovenzijde even weg te kantelen of geheel weg te nemen, zodat de isolatie vrij kan worden geplaatst of de metselaar vrij door kan pointeren achter het profiel. Deze metselaar is in ieder geval tevreden!

Het idee om hier de profielsteller in te zetten ontstond door contacten tussen SVL Metselwerken en Weber Beamix. Uiteindelijk werd dit voorstel ook bij Van Wijnen neergelegd. “Veiligheid is heel belangrijk bij ons”, reageert Reinard. “Groot voordeel van de profielsteller is dat de steigervloer dichter aan de gevel gelegd kan worden, omdat het profiel strak tegen de gevel staat. Als je een hoek even vrij wilt maken voor pointeren of schoonmaken, kun je dat profiel eenvoudig even wegklappen of tijdelijk wegnemen. Bij traditionele profielen moet je extra ruimte houden tussen het profiel en metselwerk, zodat je door kan pointeren. Maar dat betekent ook een extra steigerplank aan de gevelzijde, omdat de ruimte tussen steigervloer en gevel anders te groot wordt. Dus heb je weer plankverlengers op de kortelingen nodig. Bij het isoleren halen ze die planken en verlengers er vaak weer af en die zwerven overal rond of vallen naar beneden. Die problemen heb je niet dankzij de profielsteller.”

De profielen worden gesteld door de timmermannen van Van Wijnen: “Hierdoor houd je het stelwerk in eigen hand en kun je zelf aan de knoppen draaien”, aldus Reinard. Reinier Bakker van SVL vult aan: “Voordeel is ook dat wij ons kunnen richten op waar we sterk in zijn: metselwerk. Constructief metselwerk kom je bijna niet tegen, dus dat vraagt al extra aandacht. Dan is het fijn dat de profielen al zijn gesteld.”

Twee bouwlieden

Uitvoerder Reinard Draaijer (links) van Van Wijnen en Reinier Bakker van SVL Metselwerken: “Groot voordeel van de profielsteller is dat de steigervloer dichter aan de gevel gelegd kan worden, omdat het profiel strak tegen de gevel staat.”

Ervaringen

Profielsteller

Aan de bovenzijde van het profiel wordt de zwarte profiel hoeksteun geschroefd. Onder de profielsteun wordt een gele stelplaat gefixeerd door de vergrendeling (gele knop aan onderzijde) een kwartslag te draaien.

Een rondje over de steiger levert louter positieve reacties op bij de metselaars. Vakmensen in de bouw zijn recht voor zijn raap, dus als iets niet bevalt hadden we dat zeker gehoord. Vooral het kunnen wegklappen of tijdelijk wegnemen van de profielen wordt genoemd als voordeel. “Voordeel van de profielsteller is ook dat er minder voorwerk nodig is voor het stellen. Verder hoef je maar één slag te stellen, omdat de profielsteller het mogelijk maakt dat je profielen optopt. Traditioneel wordt er vaak enkele slagen vooruit gewerkt, zodat je veel meer profielen nodig hebt. En schoren zijn eveneens niet meer nodig. Van het gesjouw met al die profielen en schoren ben je dus ook af”, aldus Niels de Blok van Weber Beamix.

De vraag rijst voor hoeveel projecten de profielstellers inzetbaar zijn? René Veen van Weber Beamix reageert: “Het is een zeer robuust systeem, dat wel wat kan hebben. Het grootste probleem is vaak niet beschadiging, maar het wegraken van de accessoires. Het zorgvuldig weer opbergen van hulpstukken is dus wel een aandachtspunt.” Reinard heeft een goede tip: “Eigenlijk moet onze materieeldienst de profielstellers beheren. Dan huur je de sets bij de materieeldienst. Die ziet er dan ook op toe dat alles weer terugkomt. Dan kun je ook de metselaar of timmerman erop aanspreken als er onderdelen zoek raken.”

Niels de Blok en René Veen knikken instemmend: “Inderdaad een goed idee. We gaan de materieeldiensten bij bouwbedrijven zeker benaderen met dit voorstel.”

Weten hoe de profielsteller werkt? Kijk op https://nl.weber/weber-beamix-profielsteller

Weber Beamix
nl.weber