Veiligheidsschoenen 2023: wat verandert er?

Artikel delen

Buckbootz verwelkomt de aangescherpte normen voor veiligheidsschoenen die sinds 1 januari van kracht zijn. De nieuwe norm, EN 20345:2022, introduceert strengere vereisten en nieuwe normen, wat volgens Bas van den Beukel, managing director van Buckler Boots, de grootste verandering sinds 2011 betekent. Van den Beukel is van mening dat de nieuwe normen zorgen voor meer duidelijkheid in de markt en een betere scheiding tussen premium en gewoon veiligheidsschoeisel.

WerkschoenenEnkele nieuwe eisen zijn verplichte slipweerstand in de basisnormering, laddergrip (LG), kruipneus (SC) en specifieke codes voor metaalvrije antiperforatie tussenzolen (PL of PS). Voor de nieuwe normering kruipneus (SC) geldt dat producenten moeten aantonen dat de neus van de schoen voldoende beschermd is tegen slijtage. De normen voor waterdichtheid zijn ook aangepast.

Eisen mogen nog strenger

Ondanks deze vooruitgang vindt Van den Beukel dat de eisen nog strenger mogen zijn. Hij noemt onder andere het ontbreken van normen voor de zichtbaarheid van veiligheidsschoenen. Volgens hem is deze zichtbaarheid cruciaal, vooral bij wegwerkzaamheden die vaak ’s nachts worden uitgevoerd.

De implementatie van de nieuwe norm betekent dat veiligheidsschoeisel dat na 1 januari 2023 ontwikkeld is, aan de nieuwe eisen moeten voldoen. Ondertussen blijven certificaten voor schoenen die tot eind 2022 zijn ontwikkeld en gecertificeerd, vijf jaar geldig. Buckbootz besteedt de komende tijd extra veel aandacht aan training en ondersteuning om dealers te informeren over de veranderingen.

Meer informatie? Check de infosheet.

Buckbootz
www.buckbootz.nl