Van beton naar installaties: een nieuwe speler betreedt het veld tijdens de Installatie Vakdagen

Artikel delen

Hakron, al jarenlang een vertrouwde naam als toeleverancier van producten voor betonconstructies, bekistingen en woningbouw, zet nu een spannende nieuwe stap door uit te breiden naar de installatiebranche. Deze strategische zet is officieel gelanceerd tijdens de Installatie Vakdagen. Dat doet het door een drietal producten van KRASO, waaronder de KDS kabeldoorvoer, een klemdichtring met een unieke moer en de muurkraag, te introduceren. Deze nieuwe producten beloven aanzienlijke voordelen te bieden op het gebied van verwerking en toepassing.

DoorvoerenVoor het gas- en waterdicht doorvoeren van kabels, leidingen, rioolbuizen en andere buizen biedt Hakron een breed pakket KRASO doorvoeren. Deze dikwandige sparingsbuizen zorgen voor een gegarandeerd gas- en waterdichte aansluiting, ook bij continue waterdruk. Dit mede dankzij de viervoudige geribde waterkering uit elastomeer.

KRASO doorvoeren zijn op elke gewenste wandmaat leverbaar en daarnaast ook op universeel (inkortbare) maten. Maatwerkoplossingen voor doorvoeren in bestaand werk of nieuwbouw in bijna alles situaties mogelijk.

Kies bijvoorbeeld voor KRASO B voor standaard buizen of KRASO FE voor alle ander maten en meervoudige toepassing.

Belangrijkste kenmerken van KRASO doorvoeren:

 • Betrouwbare gas- en waterdichtheid, zelfs bij continue waterdruk.
 • Viervoudig geribbelde waterkering uit elastomeer voor optimale prestaties.
 • Beschikbaar in verschillende wandmaten en universele (inkortbare) maten.
 • Maatwerkoplossingen voor doorvoeren in bestaand werk of nieuwbouw.
 • Geschikt voor onder meer installateurs, aannemers en onderaannemers.

Naast de gewone doorvoeren levert Hakron ook de KRASO KDS kabeldoorvoeren. De KDS kabeldoorvoeren zijn universeel toepasbaar en een alles-in-één oplossing voor verschillende behoeften op het gebied van kabeldoorvoer de installateur, aannemer of onderaannemer. Bij de bouw of renovatie en eenmaal aangebracht kunnen ook jaren later nog extra kabels doorgevoerd worden.

KRASO doorvoeren in pompput

KRASO doorvoeren in pompput

KRASO KDS wordt toegepast in situaties waarbij een groot aantal kabels in een gebouw of schacht moet binnenkomen. Hierbij kunnen de kabelgoten direct worden aangesloten. Het KDS systeem wordt vaak gebruikt bij de nieuwbouw of renovatie van ziekenhuizen, datacenters en grote infraprojecten.

Een belangrijk voordeel van het KDS-systeem is de mogelijkheid om de modules flexibel aan elkaar te klikken, wat veel flexibiliteit geeft. Combineerbaar met alle gangbare systemen, waardoor het naadloos wordt geïntegreerd in bestaande infrastructuren. Het systeem biedt een gas- en waterdichte oplossing dankzij de viervoudige KRASO-afdichting.

Betrouwbaar vanwege het breukbestendige massieve wandmateriaal, voor extra zekerheid en duurzaamheid. Een slim, uitgebreid en flexibel kabel-invoersysteem maakt KDS geschikt is voor complexe bouwprojecten zoals openbare gebouwen, klinieken, technische en wetenschappelijke instellingen en gebouwen in de industriële en commerciële sector. Door de KDS blind aan te brengen is het eenvoudig om achteraf (zelfs jaren later) nog diverse kabels door te voeren

Het KDS systeem biedt vrijwel onbeperkte mogelijkheden voor technische gebouwinrichtingen. Het kan zowel horizontaal als verticaal worden gecombineerd en kan onder een hoek van 45° worden gemonteerd met behulp van voorgemonteerde consoles. Bovendien is het systeem verkrijgbaar voor zowel prefab wanden als voor op het werk gestorte wanden.

Voordelen KDS systeem:

 • Compatibel met alle gangbare systemen.
 • Gas- en waterdicht dankzij de viervoudige KRASO-afdichting.
 • Zekerheid door breukbestendig massief wandmateriaal.
 • Slim, uitgebreid en flexibele kabel invoersysteem voor complexe nieuwbouw of renovatie.
 • Biedt de mogelijkheid om ook jaren later nog een kabel aan te brengen.
 • Vrijwel onbegrensde mogelijkheden voor technische gebouw inrichtingen: horizontaal en verticaal combineerbaar, montage onder een hoek van 45°, voor geprefabriceerde wanden etc.
 • Talrijke accessoires maken het KRASO KDS kabeldoorvoersysteem een compleet, universeel toepasbaar systeem.

Kraso klemdichtringen

Ook introduceert Hakron de KRASO klemdichtringen. Deze worden toegepast om doorvoeren rond een leiding water- en gasdicht af te dichten. Hakron biedt een compleet programma klemdichtringen uit EPDM met roestvast staal (A2-kwaliteit).

Klemdichtringen

Uniek zijn de moeren (KRASO DKM) met geïntegreerd aandraaimomentcontrole. Wat deze moeren bijzonder maakt, is dat het gebruik van een momentsleutel niet meer nodig is. Met een gewone dopsleutel kunnen de moeren worden aangedraaid tot het moment waarop een hoorbare klik wordt waargenomen – dat is het exacte aandraaimoment. Dit biedt volledige controle en voorkomt overmatig aandraaien of vastlopen. De  montage van KRASO-producten is hierdoor nog eenvoudiger. Nog een voordeel: de KRASO DKM moeren kunnen indien gewenst weer los en opnieuw vastgedraaid worden, ook weer zonder momentsleutel.

Verder zijn bij de KRASO klemdichtringen de klembouten op de onderflens gelast. Hierdoor zijn er geen doorgaande boutgaten, wat extra risico op lekkage voorkomt. Voor elke situatie is de juiste klemdichtring snel leverbaar of te produceren.

De innovatieve KRASO DKM-moer is bekroond met de Red Dot Design Award 2022 in de categorie ‘innovatieve producten’. Een internationale jury van 50 ontwerpspecialisten, bouwkundige ingenieurs en architecten heeft deelnemende producten beoordeeld op functionaliteit, esthetische vormgeving, gebruiksgemak, duurzaamheid en levensduur. De KRASO DKM-moer voldeed aan alle criteria van de jury en werd erkend als een product dat de basis legt voor positieve veranderingen in de industrie.

KRASO muurkraag

Als laatst introduceert Hakron de KRASO muurkraag. De KRASO muurkraag van Hakron biedt een snelle, eenvoudige oplossing voor het verankeren en rondom afdichten van doorvoeren uit standaard rioolbuis. Deze drukwaterdichte waterkering is door het Duits materiaalinstituut MPA getest tot 5 bar. De KRASO muurkraag hoeft alleen maar over de buis geschoven te worden.

Voordelen:

 • betrouwbare drukwaterdichte afdichting, getest tot 5 bar.
 • bestand tegen methaangas
 • toepasbaar op gladde standaard Ø 110, Ø 125 en Ø 160 buizen
 • snelle en eenvoudige montage zonder gereedschap
 • verlijmen is niet nodig

Hakron
www.hakron.nl