Bouw ligt twee weken stil tijdens de kerstvakantie

Artikel delen

De bouw ligt, net als tijdens de welbekende bouwvak in de zomer, ook in de periode voor en tussen kerst en oud en nieuw stil. Juist omdat de kerstvakantie een periode is waarin de meeste mensen genieten van een periode van rust, nadat ze de laatste dingen op het werk hebben afgerond, zien we ook dat de bouw gedurende deze twee weken stil ligt. Natuurlijk kan het zijn dat er bepaalde werkzaamheden zijn die wel doorgang moeten vinden, gezien het feit dat het om spoedklussen gaat. Zo kun je een lek dak van een huis natuurlijk niet twee weken laten lekken, maar dient dit wel te worden gerepareerd. Daarnaast geeft het gezamenlijk stoppen om twee weken vakantie te houden ook een gevoel van saamhorigheid en wordt er vaak een borrel georganiseerd door de werkgever. Dit is ook meteen het moment waarop het kerstpakket zal worden uitgereikt, mocht dit nog niet gebeurd zijn. Zo heeft de werkgever voor de zakenrelaties vaak een klein kerstpakket 10 euro  besteld en is er voor het personeel vaak een riant pakket met eten en drinken.

Waarom stilstand tijdens de kerstvakantie?

kerstvakantieHoewel het niet ideaal is om de bouw stil te leggen, zijn er verschillende redenen waarom dit soms noodzakelijk is tijdens de kerstvakantie. Een belangrijke factor is dat veel werknemers ervoor kiezen om in deze periode vakantie op te nemen. Dit kan leiden tot een tekort aan mankracht op de bouwplaats, wat de voortgang van het project kan belemmeren. Daarnaast gelden er vaak bijzondere regelingen rondom de kerstperiode, zoals verplichte sluitingsdagen voor bouwbedrijven. Het is vanuit veiligheidsoogpunt belangrijk om hier gehoor aan te geven en de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen. Daarbij komt ook dat het in de loop der jaren zo is gegroeid en het dus niet handig is om als een van de weinige bedrijven toch aan het werk te gaan. Dat geldt niet alleen voor de grotere projecten, waarbij je afhankelijk bent van elkaar, maar ook bij de klussen bij mensen thuis.

De impact

Het stilleggen van de bouw gedurende de kerstvakantie kan helaas negatieve gevolgen hebben voor het bouwproject. Allereerst kan het zorgen voor vertragingen in de planning. Een project dat al strak op schema loopt, kan door twee weken stilstand flink achterlopen. Dit kan vervolgens impact hebben op andere fases van het project en de uiteindelijke oplevering. Daarnaast kunnen weersomstandigheden tijdens de winterperiode het bouwwerk ook beïnvloeden. Als de bouw stil ligt, kan er bijvoorbeeld schade ontstaan door vorst of neerslag. Het is daarom van belang om bouwmaterialen en -constructies goed te beschermen tegen deze invloeden. Het voordeel is wel dat we eigenlijk niet meer anders weten en het dus ook zal worden geaccepteerd dat de boel even twee weken stil ligt. De meeste werkgevers hebben hier dan ook al rekening mee gehouden tijdens de planning. Tijdens online het kerstpakket bestellen voor de werknemers, is er al met een schuin oog gekeken naar de planning en ervoor gezorgd dat belangrijke klussen voor de vakantie zijn opgeleverd.