Geen ruimte om te isoleren? Probeer vacuümisolatie

Artikel delen

Hoge eisen en lastige situaties maken het niet makkelijk om juiste isolatiematerialen te kiezen. Zowel bij nieuwbouw als renovatie is steeds meer behoefte aan dunnere isolatieoplossingen die tegelijkertijd nog betere thermische prestaties leveren.

Vacuümisolatie

De RC-eis voor het dak is minimaal 6,3 m2 K/W. Als je een plat dak moet isoleren, maar je hebt niet veel ruimte omdat de opstand bij de dakrand of deuren laag is, dan is het echter een hele uitdaging om deze RC-waarde te behalen. Dit is vaak een issue bij dakterrassen of inpandige balkons. Is de hoogte beperkt? Dan is vacuümisolatie een oplossing! Waar je op moet letten vertelt Bertwin van Zeeburg, technisch adviseur bij Recticel.

Kies voor beschermde vacuümisolatiepanelen

“Vacuümisolatie is een product voor het isoleren op plekken waar weinig ruimte is. Veel vacuümisolatieproducten zijn niet beschermd en dat maakt ze kwetsbaar. Recticel Insulation heeft dat opgelost door vacuümisolatie beschermd te omhullen met een dunne laag PIR. Zo wordt de vacuümkern beschermd”, aldus Recticel.

vacuümisolatie

Dun isoleren en toch hoge isolatiewaarde behalen?

De vacuümisolatiepanelen van Recticel hebben een zeer lage lambdawaarde (λ). De kern van hetvacuümisolatiepaneel heeft een lambdawaarde (λ) van 0,006 W/mK. Het isoleert daarmee vijf keer beter dan minerale wol. Dat betekent dat met een zeer beperkte dikte al hoge isolatiewaarde wordt bereikt. “Een paneel van 60 mm dik heeft een RD-waarde van 7,5 m2 K/W”, vertelt Bertwin.

Efficiënt verwerken

Bij het aanbrengen van vacuümisolatie is het belangrijk dat het vacuüm intact blijft. Dat betekent dat de isolatielaag niet mag worden versneden of doorboord. Recticel levert een legplan en realiseert daarbij een optimale verdeling met de diverse afmetingen van de panelen. Aangevuld met bijbehorende pasplaten van universele PIR-isolatie voor doorvoeren of dakranden. De panelen zijn met verschillende soorten dakbedekking (EPDM, PVC of bitumen) te combineren. Zolang de waterdichting maar verlijmd of geballast en niet mechanisch bevestigd wordt.

vacuümisolatie

Energievraag beperken, zeker waar het lastig is

Heel wat appartementen zijn nog niet voldoende geïsoleerd. Specifiek voor het renoveren en isoleren van dakterrassen stelt zich het probleem dat de ruimte voor isolatie daar heel beperkt is. Door vacuümisolatie te omarmen, kunnen VVE’s, gebouweigenaren en bewoners profiteren van de vele voordelen.

Kortom, vacuümisolatie biedt de mogelijkheid om de energiekosten te verlagen, het comfort te verhogen en tegelijkertijd te genieten van een ontworpen leefomgeving die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Benieuwd naar deze probleemoplosser? Kijk dan op de website.

Recticel Insulation
recticelinsulation.nl/vacuumisolatie