Iedereen in Den Haag het dak op

Artikel delen

Bijzondere tours, workshops, een dakmarkt en nog veel meer: in Den Haag kun je van 3 tot en met 22 oktober letterlijk het dak op. “Met Uit je Dak willen we graag laten zien dat de Haagse daken, met bij elkaar een oppervlakte van zo’n 17 vierkante kilometer, heel veel potentie hebben. Het is fantastisch dat er op steeds meer daken zonnepanelen verschijnen, maar er kan nog veel meer. Met een uitgebreid programma willen we inwoners, bedrijven en organisaties informeren en helpen om op hun dak aan de slag te gaan”, aldus Arjen Kapteijns, wethouder Duurzaamheid, Energietransie, Klimaatadaptatie en Buitenruimte.

Uitjedak

Voor deze eerste editie is een gevarieerd en verrassend programma samengesteld, zowel voor particulieren als de zakelijke markt. De gemeente Den Haag is initiatiefnemer van Uit je Dak en werkt samen met diverse partijen, waaronder Duurzaam Den Haag, woningcorporaties, Platform Stad, Green Business Club en Nationaal Daken Plan. Kapteijns: “Gezamenlijk laten we de waarde van daken zien, bijvoorbeeld om energie op te wekken, extra ruimte te creëren of een pand te vergroenen en verkoelen.”

Verrassend programma

Bezoekers zien Den Haag tijdens Uit je Dak vanuit een heel ander perspectief. Je komt alles te weten over slim dakgebruik en wordt getrakteerd op verschillende optredens en activiteiten. Wie zelf aan de slag wil, kan terecht op de dakmarkt en voor advies op maat zijn er spreekuren met onder anderen energiecoaches. Ook staan speciaal voor VvE’s verschillende bijeenkomsten op het programma.

Er is een breed programma op verschillende plekken in de stad, zowel voor particulieren als professionals en zowel jong als oud. Zo zijn er bijvoorbeeld activiteiten op de daken van de Bijenkorf en PAARD, is er een fietstour langs enkele daken op de Binkhorst en wordt de herfstvakantie gevierd in de omgeving van Museon-omniversum met onder andere jeugdprogrammering en een dakmarkt in en rondom het museum.

Ook voor de zakelijke markt

Uit je Dak biedt eveneens hulp bij uitdagingen waar de professionele vastgoedsector en ook andere zakelijke partijen tegenaan lopen tijdens het zoeken naar oplossingen voor het dak. Naast het programma voor inwoners vinden daarom ook tal van activiteiten plaats om kennisuitwisseling tussen de commerciële en publieke sector te stimuleren. Denk aan sessies over verduurzaming op daken van bedrijventerreinen, alternatieve financieringsconstructies of de nieuwe Omgevingswet. Met Uit je Dak faciliteert de gemeente Den Haag een ‘daknetwerk’ dat in de toekomst kan leiden tot innovatieve, duurzame oplossingen waar de stad veel baat bij kan hebben.

Het volledige programma staat op www.uitjedak.nl.