Naar een veiliger toekomst met nieuwe standaarden voor veiligheidsschoenen

Artikel delen

Buckbootz verwelkomt met enthousiasme de vernieuwde veiligheidsnormen voor schoenen die sinds het begin van dit jaar van toepassing zijn. De recent geïntroduceerde norm, EN 20345:2022, legt niet alleen strengere eisen op, maar voegt ook nieuwe criteria toe. Deze verandering wordt door Bas van den Beukel, managing director van Buckler Boots, gezien als de meest significante sinds 2011. Hij is sterk van mening dat deze geactualiseerde normen zowel meer helderheid in de industrie zullen brengen als een beter onderscheid tussen premium en regulier veiligheidsschoeisel.

Onder de nieuw geïntroduceerde vereisten vallen belangrijke elementen zoals verplichte slipbestendigheid, een feature genaamd laddergrip (LG), kruipneus (SC) en speciale identificatiecodes voor schoenen uitgerust met antiperforatiezolen die geen metaal bevatten (aangeduid met PL of PS). Wat betreft de kruipneus (SC), is het van essentieel belang dat fabrikanten kunnen aantonen dat het voorste deel van de schoen adequaat beschermd is tegen potentiële slijtage. Bovendien zijn de standaarden die de waterdichtheid van de schoenen bepalen ook herzien en bijgewerkt.

Eisen mogen nog strenger

Ondanks deze vooruitstrevende stappen, pleit Van den Beukel voor nog rigoureuzere eisen. Hij benadrukt het ontbreken van specifieke normen rondom de zichtbaarheid van veiligheidsschoenen. Dit is met name cruciaal bij werkzaamheden die in het donker plaatsvinden, zoals bij nachtelijke wegwerkzaamheden.

De implementatie van de nieuwe norm betekent dat veiligheidsschoeisel dat na 1 januari 2023 ontwikkeld is, aan de nieuwe eisen moeten voldoen. Ondertussen blijven certificaten voor schoenen die tot eind 2022 zijn ontwikkeld en gecertificeerd, vijf jaar geldig. Buckbootz besteedt de komende tijd extra veel aandacht aan training en ondersteuning om dealers te informeren over de veranderingen.

Meer informatie? Check de infosheet.

Buckbootz
www.buckbootz.nl