Introductie: Membraanpompen en hun toepassingen

Artikel delen

Membraanpompen zijn veelzijdige en efficiënte pompen die in verschillende industrieën worden gebruikt, zoals de farmaceutische, voedingsmiddelen-, industriële, bouw en chemische sector. Ze zijn geschikt voor het verpompen van diverse soorten vloeistoffen en materialen, waaronder corrosieve, vluchtige, viskeuze en shear gevoelige stoffen. In dit artikel bespreken we wat membraanpompen zijn, hoe ze werken en welke voordelen ze bieden ten opzichte van andere pompen.

membraanpomp

Het werkingsprincipe van membraanpompen

Membraanpompen werken door middel van membranen die heen en weer bewegen, waardoor vloeistoffen worden aangezogen en verder worden gedrukt. Een membraanpomp is een verdringerpomp die gebruikmaakt van twee flexibele membranen die heen en weer bewegen, waardoor een tijdelijke kamer ontstaat. Deze pompen zijn geschikt voor diverse toepassingen en kunnen verschillende soorten vloeistoffen en materialen verwerken.

Toepassingen en voordelen van membraanpompen

Membraanpompen kunnen worden gebruikt in verschillende industrieën en zijn geschikt voor moeilijke vloeistoffen zoals bijtende chemicaliën, vluchtige oplosmiddelen en viskeuze vloeistoffen. Ze hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere verdringerpompen, zoals geen asafdichting, waardoor de kans op lekkage minimaal is, en de mogelijkheid om droog te lopen. Daarnaast zijn membraanpompen geschikt voor het verpompen van waterdunne tot hoog visceuze vloeistoffen en vloeistoffen met vaste bestanddelen. Membraanpompen zijn een veelzijdige oplossing voor verschillende vloeistoffen, bieden een efficiënte werking en vereisen weinig onderhoud.

Materiaalkeuze en specificaties voor membraanpompen

De materialen die geschikt zijn voor membraanpompen kunnen variëren en zijn afhankelijk van het medium en de toepassing. Enkele mogelijke materialen die kunnen worden gekozen voor onderdelen van membraanpompen zijn pompbehuizingen, membranen, kogels, zittingen en O-ringen. Het is belangrijk om de juiste materialen te selecteren die compatibel zijn met het medium en de gewenste prestaties van de membraanpomp. Membraanpompen kunnen worden gespecificeerd voor verschillende toepassingen, zoals ATEX-zones, hygiënische toepassingen en conformiteit met voedselveiligheidsstandaarden.

Onderhoud en reiniging van membraanpompen

Het onderhoud en reinigen van membraanpompen is belangrijk om een optimale werking en een lange levensduur te garanderen. Membraanpompen kunnen vaak eenvoudig worden gereinigd met behulp van stripreiniging of pomp CIP/SIP-reinigingsmethoden. Het regelmatig verwijderen van de behuizingsschroeven en manifoldklemmen maakt uitgebreide demontage en reiniging mogelijk, terwijl elektrolytisch gepolijste oppervlakken helpen bij het minimaliseren van bacteriële opbouw en besmetting.

Aanschaf en service van membraanpompen bij Ancotech

Ancotech Smeertechniek is gespecialiseerd in luchtgedreven membraanpompen en biedt een breed assortiment van deze pompen, evenals onderdelen en toebehoren, die direct uit voorraad geleverd kunnen worden. Naast de verkoop van nieuwe membraanpompen biedt Ancotech Smeertechniek ook revisie, reparatie en onderhoudsdiensten aan. Ze hebben een breed assortiment aan producten op voorraad, inclusief gereviseerde pompen, om ervoor te zorgen dat de productie niet stil komt te liggen. Klanten kunnen eenvoudig bestellingen plaatsen via de website en contact opnemen voor advies en service.

Smeermiddelen voor optimale werking en bescherming

Smeermiddelen zorgen voor optimale werking en bescherming van machines, auto’s, motoren en kleppen door wrijving te verminderen en slijtage te voorkomen. Ancotech Smeertechniek is gespecialiseerd in het aanbieden van een breed scala aan SKF smeermiddelen, waaronder industriële en food grade smeermiddelen. Ze hebben ook een budgetlijn genaamd QualiTack beschikbaar. Het assortiment smeermiddelen is uit voorraad leverbaar en Ancotech kan ook specifieke oliën en vetten verzorgen die niet in het assortiment staan.

Door de juiste keuze te maken voor membraanpompen en bijbehorende onderdelen en service, kunt u vertrouwen op een betrouwbare en efficiënte oplossing voor uw pompbehoeften. Neem contact op met een specialist zoals Ancotech Smeertechniek voor advies en ondersteuning bij de selectie, installatie en het onderhoud van uw membraanpompen.