Vastgoedprofessionals ontdekken innovatieve inspectietools

Artikel delen

Op 26 september 2023 organiseerde Savantis in opdracht van de HAN en het Rijksvastgoedbedrijf een unieke bijscholing voor vastgoedprofessionals die een Hbo-diploma Vastgoedinspecteur-Adviseur BOEI hebben behaald. Om inschrijving in het SERTUM-register te handhaven volgde deze selecte groep deelnemers een bijzonder programma, waarin ze kennis maakten met de nieuwste technologieën op het gebied van vastgoedinspecties.

Demonstratie Spot-robot.

Demonstratie Spot-robot toont deelnemers hoe innovatieve technologieën kunnen worden ingezet voor inspectiedoeleinden.

Robothond Spot

Henk-Jan Schuurman van Antea Group demonstreerde de Spot-robot en toonde deelnemers hoe innovatieve technologieën kunnen worden ingezet voor inspectiedoeleinden. Na een demonstratie van kregen de deelnemers zelf de kans om de Spot-robot te bedienen. De viervoetige robothond mocht onder besturing van de deelnemers rondsnuffelen op de HAN. Hierdoor konden deelnemers uit de eerste hand ervaren hoe deze nieuwe inspectietool kan bijdragen aan veiligere en efficiëntere inspecties.

“De Spot-robot kan worden uitgerust met diverse gereedschappen en camera’s om zelfstandig inspectiewerk uit te voeren. Denk aan gedetailleerde visuele 360° inspecties, thermische inspecties, tweeling- en 3D CAD-werk, voorspellend onderhoud en fysieke taken met de Spot-arm. Dit vergemakkelijkt vastgoedinspecties op moeilijk bereikbare locaties en draagt zo bij aan nauwkeurigere inspectieresultaten”, aldus Robert Sjoers, manager Trainingen & Opleidingen bij Savantis.

Drone inspecties

Naast de kennisoverdracht van de Spot-robot werd ook het gebruik van drones gedemonstreerd. Met passie nam Sep Schetters, Savantis-trainer en flight Operations Managers Drones bij NS Stations, de deelnemers mee in zijn kennis van het inspecteren van vastgoed met behulp van drones. Aan de hand van voorbeelden en demonstraties leerden de deelnemers hoe drones effectief kunnen worden ingezet voor inspectiedoeleinden.

“De eerste voordelen zijn te behalen op het gebied van veiligheid. Bij inspecties zijn er diverse arbeidsrisico’s, zoals werken op grote hoogte. Drones kunnen hier een perfecte oplossing voor bieden”, aldus Sep.

Demonstratie drones.

Demonstratie drones.

Leerzame ochtend

De Permanente Educatie-ochtend werd positief ontvangen door de deelnemers. Zoals een medewerker vastgoedinspecties bij het Rijksvastgoedbedrijf het verwoordde: “Ik sta versteld van de mogelijkheden die er momenteel zijn. Dit geeft een meerwaarde aan adviezen die wij opstellen.”

Savantis geeft sinds kort de training ‘Drone inspecties van vastgoed’. Deze training is onder meer bedoeld voor de bouwkundig vastgoedinspecteur, onderhoudsspecialist, schilder, dakdekker, gevelspecialist, loodgieter en/of installateur. Maar deze training is ook relevant voor medewerkers werkzaam bij verffabrikanten en werkzaam in dakbedekking, dakbeveiliging, dakkoepels en lichtstraten, ventilatietechniek, koelingen, warmte/koude en bliksembeveiliging.

Meer informatie over training met drones: www.savantis.nl