Waar moet je op letten bij de niet-starre ondersteuning van voorgespannen kanaalplaatvloeren?

Artikel delen

De tendens naar slanke en lichte draagconstructies benadrukt de samenwerking tussen ligger en vloer. Producenten van kanaalplaatvloeren zien in toenemende mate het gebruik van slanke en lichtere staal- en betonconstructies. Dat leidt echter tot een minder efficiënt vloerontwerp. Een niet-starre ondersteuning heeft namelijk effecten op het draagvermogen van de kanaalplaatvloer. Een integrale beoordeling van de juiste ligger (vorm en stijfheid) met de kanaalplaatvloer, leidt niet alleen tot een constructief veilige oplossing maar ook tot de meest kostenefficiënte!

Veilige en kostenefficiënte oplossing

In de bouw staat veiligheid op 1. Het juiste ontwerp van de niet-starre ondersteuning is daarom erg belangrijk voor de prestaties én veiligheid van een constructie. Bovendien worden er binnenkort ook nieuwe normeringen gepubliceerd voor het ontwerp van dit soort draagconstructies.

Nieuwe normenserie

In augustus 2023 is er een nieuwe normenserie geïntroduceerd met aanvullende regels voor de toepassing van vooraf vervaardigde betonproducten in betonconstructies (NEN 6726). Hierin staan onder andere nieuwe rekenregels voor kanaalplaatvloeren op een niet-starre ondersteuning. Hoewel het nog even duurt voordat de toepassingsnorm NEN 6726 definitief is, begint veilig ontwerpen natuurlijk al vandaag. De constructeur en de producent van kanaalplaatvloeren zijn hiervoor verantwoordelijk.

VBI helpt constructeurs met de juiste toepassing

VBI heeft direct geanticipeerd op deze nieuwe normenserie. Het bedrijf is bekend met de aanstaande rekenregels en hoe je deze kan toepassen. Bovendien stelt VBI deze expertise graag beschikbaar voor de ontwerpende- en coördinerende constructeur. Op de technische website van VBI staat een heldere toelichting en de relevante ontwerpinformatie voor deze materie.

Voor het voorontwerp zijn speciaal grafieken ontwikkeld voor een optimale afstemming van het ontwerp van de kanaalplaatvloer en de geïntegreerde ligger. Ze bevatten aanvullende ontwerpcriteria voor niet-star opgelegde kanaalplaatvloeren. Deze ontwerpgrafieken zijn uiteraard afgestemd op de eigenschappen  van de VBI-kanaalplaatvloer.

VBI
vbi.nl