Zeer snelle verlijming tegels bij retailprojecten

Artikel delen

De tijdsdruk bij veel projecten is hoog, vooral als het retailprojecten betreft. Een winkel moet namelijk snel open kunnen. In samenwerking met Tegelgroep Nederland (TGN) heeft Weber Beamix twee nieuwe universele tegellijmen voor projectvloeren in retailformules ontwikkeld. Het betreft de webercol retail en sinds kort ook webercol retail snel. Die laatste lijm is zeer snel inwasbaar en beloopbaar. Tegelbedrijf Amar BV gebruikte deze snelle lijm bij de ombouw van een SPAR-filiaal in Limburg.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Weber Beamix

Tegellijm aanbrengen

Gebruik van webercol retail snel bij ombouw Jan Linders naar SPAR.

De winkel in het Limburgse Roggel was van Jan Linders, maar wordt een SPAR filiaal. Bij de ombouw wordt onder meer de oude tegelvloer van nieuwe tegels voorzien. Natuursteen- en tegelleverancier Amar BV heeft de tegels in korte tijd moeten aanbrengen. “We hadden drie dagen voor de nieuwe vloer. Wij werken al lange tijd samen met groothandel en importeur Tegelgroep Nederland (TGN). Die adviseerde ons de nieuwe webercol retail snel eens te proberen. Deze snellijm is al inwasbaar na 3 uur en beloopbaar na 3 tot 5 uur”, zegt eigenaar Armando Ambrosio.

Project

De nieuwe SPAR heeft een vloeroppervlak van 800 m2. Hierop zijn door de tegelzetter keramische tegels 450 x 450 mm met een dikte van 12 mm aangebracht. Armando over de ervaringen: “Een goede lijm, die goed smeerbaar is en ook goed blijft staan. Wel moet je even wennen aan de korte open tijd. Maar iedere nieuwe lijm vraagt gewenning en de gedragingen zijn ook afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en hoeveel water je toevoegt.” De begeleiding vanuit TGN en Weber Beamix was in ieder geval heel goed: “Het is een nieuwe lijm, dus er waren veel mensen van Weber Beamix om te kijken hoe deze lijm functioneert. Uiteindelijk ligt de vloer er fraai in!”

“Wij werken al lange tijd samen met Tegelgroep Nederland (TGN). Die adviseerde ons de nieuwe webercol retail snel eens te proberen. Deze snellijm is al inwasbaar na 3 uur en beloopbaar na 3 tot 5 uur”

Eigenschappen snellijm

De nieuwe webercol retail snel is een stofarme snellijm voor het plaatsen van keramische wand- en vloertegels. De snellijm is inwasbaar na 3 uur en beloopbaar na 3 tot 5 uur. De webercol retail snel is daarnaast zeer geschikt voor vloerverwarming en kan zowel binnen als buiten worden toegepast. Deze snellijm is te gebruiken op bijna alle ondergronden, zoals cementvloeren, gipsgebonden vloeren, vloeren met vloerverwarming, beton, gipsvezelplaten, pleisterlagen, kalkzandsteen, gasbeton, hardschuimplaten en bestaande tegels.

Tegelgroep Nederland

Aanbrengen tegellijmDe snellijm webercol retail snel wordt exclusief geleverd door groothandel en importeur Tegelgroep Nederland (TGN). Dit is de marktleider op de markt van wand- en vloertegels, met een volledig dekkend distributienetwerk in Nederland. Er wordt al lange tijd tot volle tevredenheid samengewerkt met Weber Beamix. Deze samenwerking heeft onder meer geresulteerd in de ontwikkeling van een nieuwe universele tegellijmen voor projectvloeren in retailformules. Deze tegellijmen worden exclusief via TGN aan tegelzetbedrijven geleverd.

“Wij vinden dat een goede lijm net zo belangrijk is als de tegel, dus hebben we samen met Weber Beamix kritisch gekeken naar alle recepten”, aldus Andor de Haan, businessunitmanager Projects bij TGN.  “Wij komen met ons gespecialiseerde team voor grote retailprojecten vooral bij de grote tegelzetbedrijven en grote eindgebruikers, zoals Action, Albert Heijn, Jumbo, KIA, Kruidvat, Plus en Stellantis. Onze klanten willen daarbij niet tien verschillende lijmen op de werkvloer. Door aanpassing van bestaande recepten kunnen we webercol retail leveren: dit is een universele tegellijm met eenvoudige verwerking, voldoende open tijd en grote hechting. Je kunt de volgende dag voegen en belopen.”

Snellijm

Maar soms moet het nog sneller dan webercol retail: “Wij kregen de vraag van tegelzetters naar een specifieke lijm voor grote vloeroppervlakten in onder meer supermarkten en automotive”, zegt Andor.  “Bij nieuw- of verbouw bij deze projecten zie je dat er vaak in ‘treintjes’ wordt gewerkt. Dan wordt de ene dag een deel van de vloer betegeld en gevoegd en de volgende dag gaat men er al op met bijvoorbeeld rolsteigers om de plafonds te monteren. Dat betekent dat je een snellijm nodig hebt. In samenwerking met Weber Beamix is daarom de webercol retail snel ontwikkeld. Dat betekent al na 3 uur inwassen en de tegelvloer is beloopbaar na 3 tot 5 uur.”

Amar bv bleek behoefte te hebben aan een snellijm bij de ombouw van een supermarkt naar SPAR-filiaal, dus werd de webercol retail snel geprobeerd. Andor: “De smeerbaarheid blijkt prima en bijzonder is ook dat deze snellijm stofarm is. Deze eigenschappen bieden voordelen op het gebied van arbo. De lijm wordt ook snel hard en de prijs/kwaliteitverhouding is goed. Naar aanleiding van de ervaringen van Amar bv gaan we de snellijm nu verder optimaliseren. Maar eigenlijk verliep dit project al prima. Alleen moet je wel rekening houden met de open tijd, in relatie tot temperatuur, vochtigheid en de hoeveelheid water die je toevoegt.”

Tegels

One-stop-shopping

Tegelzetters die tegels afnemen bij TGN, kunnen ook terecht voor de juiste tegellijmen, voorstrijk-, voeg- en afdichtingsmiddelen. Andor: “Wij merken natuurlijk wel dat tegelzetters liever de handel overslaan en hun tegellijmen rechtstreeks inkopen bij de leverancier; dat kan soms tot financiële voordelen leiden. Maar nadelen zijn er ook: je moet bij meerdere partijen inkopen, waardoor je minder volumevoordeel hebt en je krijgt alles gescheiden aangeleverd. Bij ons is het one-stop-shopping en we hebben altijd voorraad.”

Het idee is TGN het complete systeem levert om de tegelvloer te realiseren: dus dekvloer, lijm en voegmiddel. “Je hebt dan één aanspreekpunt voor het complete systeem. Daarnaast zorgen wij dat de producten optimaal op elkaar zijn afgestemd.”

Andor besluit met de opmerking dat juist in deze hectische tijden een goede samenwerking met ketenpartners enorm belangrijk is: “De samenwerking met Weber Beamix is wat dat betreft uitstekend. Korte lijnen en snel schakelen. Maar vooral de mogelijkheid om de receptuur van lijmen aan te passen, biedt ons veel extra mogelijkheden naar de markt. Ik waardeer het ook dat Weber Beamix die twee lijmen die we samen hebben ontwikkeld exclusief alleen aan ons levert. Daardoor staan we samen sterker in de markt!’

Saint Gobain Weber Beamix
www.nl.weber