Hoe voorkom je lekkage en wapeningsaantasting in betonconstructies?

Artikel delen

Beton is van zichzelf poreus en permeabel, en daarom kan er bij betonconstructies water in de constructie dringen. Dit komt omdat er in het beton holtes aanwezig zijn die door kleine ‘kanaaltjes’ met elkaar in verbinding staan. Uiteindelijk kan dit zorgen voor lekkage of aantasting van de wapening in het beton. Totech Totaal Techniek heeft hier een oplossing voor: Xypex Admix.

Beton additief

Xypex Admix is geschikt voor het waterdicht maken van elk betonproject, hoe groot of klein ook, wat voor vorm de constructie ook heeft. Het product wordt met name gebruikt voor water- en afvalwaterzuiveringsinstallaties, prefabbeton, funderingen, kelders en ondergrondse parkeerstructuren, tunnels en metrostelsels, zwembaden, et cetera.

Xypex Admix wordt meestal op de betoncentrale toegevoegd aan het betonmengsel maar dit kan ook op de bouwplaats in de Truckmixer. Het wordt toegevoegd in een percentage van de cementhoeveelheid: de exacte hoeveelheid is afhankelijk van de eisen van het beton. Het toevoegen heeft geen invloed op de uithardtijd of eindsterkte van het beton. Zo gauw het product in het uitgeharde beton in contact komt met water, zal kristalvorming ontstaan. Dit vult aanwezige holtes en (krimp-) scheuren tot 0,5 mm op. Het proces zal zich blijven herhalen zo gauw er water in het beton dringt. Doordat het product door het betonmengsel wordt gemengd, wordt het een integraal onderdeel van de constructie. Het product is voor zijn werking dus niet afhankelijk van hechting, zoals bij een coating het geval is, en kan er ook niet af slijten.

Beton additief in werking

Economische oplossing

Xypex Admix is verkrijgbaar in innovatieve wateroplosbare zakken voor gebruiksgemak, nauwkeurige dosering en een stofvrije installatieomgeving. Het is een economische oplossing: de kosten van de toevoeging vooraf aan beton zijn gering, zeker vergeleken met de kosten die reparatie achteraf met zich meebrengt. Er zijn weinig faalkosten en vrijwel geen extra kosten voor arbeid. Het is niet-giftig en bevat geen VOC’s. Het gebruik ervan verkort de geplande bouwtijd en verlengt de levensduur van het beton. Het is een permanente oplossing die verder geen onderhoud vereist. Hiermee is Xypex Admix een efficiënte en duurzame oplossing voor waterdicht beton.

Over Totech Totaal Techniek

Totech Totaal Techniek uit Heesch is dealer van Xypex producten. Naast het leveren van deze producten verzorgt Totech ook de site support voor klanten die met Admix werken. Totech biedt begeleiding en ondersteuning voor de verwerking van het product door verschillende partijen zoals ontwerpers, betoncentrales, aannemers, bouwvakkers, et cetera, die in de verschillende stadiums zoals transport, storten, nabehandelen en uitharden met het beton werken.

Totech Totaal Techniek
www.totech.nl