Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Slimme logistiek bij woontoren

In de Amsterdamse Sluisbuurt heeft de woontoren Justus bijna het hoogste punt van maar liefst 100 meter bereikt. Het markante gebouw telt straks 33 verdiepingen en biedt ruimte aan 289 energiezuinige appartementen. Pal naast de bouwplaats plaatste ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren, een ‘logistieke hub’ om de bouwlogistiek te stroomlijnen. Samen met Giesbers Installatiegroep werd het werktuigbouwkundige deel van het project slim aangepakt; vrijwel alle onderdelen zijn geprefabriceerd.

Tekst: J.P. van Eesteren en Techniek Nederland

De woontoren Justus in Amsterdam

Foto: de Architekten Cie. B.V. Fotograaf: Ernst van Raaphorst.

Ook de ketenpartners doen mee en leveren hun materialen minimaal verpakt aan bij de hub. Dit betreft groothandel Wasco, vloerverwarmingsleverancier WTH en Ideal Standard, leverancier van het sanitair. De uitvoering van het project is daardoor duurzamer, de doorlooptijd is korter en de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is relatief klein. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland en programmamanager Circulariteit Laurens de Vrijer bekeken het bouwproject op het Zeeburgereiland van dichtbij. Het bezoek van Doekle Terpstra werd mede ingegeven door het Brancheplan Verpakkingen uit 2022. In 2025 wil de installatiebranche 20% minder plastic en kartonnen verpakkingen gebruiken. Bovendien zullen de verpakkingen die de branche in 2025 nog gebruikt volledig recyclebaar zijn.

Gestroomlijnd proces

Volgens Erwin de Waal, projectmanager bij J.P. van Eesteren, zorgt de slimme logistieke aanpak voor  een gestroomlijnd proces. De logistieke stromen zijn gescheiden van de bouw- en installatiewerkzaamheden. Dat helpt om de bouwplaats netjes te houden en de monteurs grijpen nooit mis. Erwin: “Alle materialen staan klaar op de plek waar de monteur die dag aan de slag gaat. Dat scheelt veel tijd.”

Verpakkingsarm project

De woontoren Justus in Amsterdam in aanbouw

Foto: de Architekten Cie. B.V. Fotograaf: Ernst van Raaphorst.

Over de logistiek en de verpakkingen zijn heldere afspraken gemaakt met de ketenpartners. Alle bouw- en installatiematerialen worden gebundeld per woning of verdieping afgeleverd bij de logistieke hub naast de bouwplaats. Daardoor blijft het aantal vervoersbewegingen laag en de CO2-uitstoot dus ook. Bovendien is het vervoer van de hub naar de bouwplaats zoveel mogelijk elektrisch.

De materialen worden verpakkings-arm aangeleverd. Dat scheelt monteurs veel tijd in de handling én het beperkt de hoeveelheid afval op het project. Programmamanager Laurens de Vrijer van Techniek Nederland: “Dit project laat zien dat het Brancheplan Verpakkingen écht werkt. Alle ketenpartners werken eraan mee én hebben er voordeel van.”

Bouwplaats van de woontoren Justus in Amsterdam

Bouwplaats met de hub in de twee halfronde hangars. Foto: de Architekten Cie. B.V. Fotograaf: Ernst van Raaphorst.

Veel prefab

Ook prefab aanleveren van de werktuigkundige componenten maakt deel uit van de logistieke aanpak. Giesbers Installatiegroep stelt de prefab-pakketten samen in de eigen fabriek in Rotterdam. De materialen worden via de hub just-in-time aangeleverd op de plek waar monteurs ze nodig hebben. Arjen Vermeer van Giesbers: “Alle werktuigkundige onderdelen zijn zoveel mogelijk plug-and- play. Daardoor maken we veel minder montage-uren.”

Voorzitter Doekle Terpstra sprak tijdens een gesprek in de bouwkeet zijn bewondering uit voor het logistieke hoogstandje: “Deze aanpak is niet alleen commercieel interessant voor alle deelnemende partijen, het zorgt ook voor een goede opbrengst in termen van duurzaamheid. Dit wordt de standaard in de sector, ik kom hier heel enthousiast vandaan.”

BouwTotaal