Slimme manieren om luxe en entertainment toe te voegen aan bestaande bouw

Artikel delen

In nieuwbouwprojecten kunnen aannemers en ontwikkelaars hun fantasie de vrije loop laten bij het bedenken van de functie van elke ruimte. Ze kunnen ruimtes met een luxe bestemming, zoals een sauna, entertainmentruimte of glazen achterwand, volledig naar eigen inzicht ontwikkelen en inrichten. Bij een verbouwing van een bestaand gebouw wordt dit vaak achterwege gelaten, omdat men geen ruimte ziet voor extra luxe. Toch zijn er slimme manieren om bestaande woningen, horeca, hotels en kantoren aanzienlijk luxueuzer te maken. Hieronder ontdek je een paar van deze methoden.

Dame die uit de sauna loopt

Sauna’s op maat en alternatieven voor rookafvoer

Het plaatsen van een sauna in een bestaand gebouw vormt voor veel aannemers een uitdaging. Sauna’s kunnen natuurlijk eenvoudig als bijgebouw worden toegevoegd, maar dat wordt niet altijd als luxe beschouwd.

Door te kiezen voor een sauna op maat kun je ook in bestaande bouw een sauna integreren, bijvoorbeeld in een slaapkamer die niet meer als zodanig wordt gebruikt of in een andere leegstaande ruimte, zoals een garage of ander bijgebouw.

Sauna’s op maat kunnen volledig worden aangepast aan de eigen smaak en behoeften. Er zijn ook gedeeltelijk op maat gemaakte sauna’s beschikbaar voor eenvoudigere ruimtes of projecten met een kleiner budget.

Het integreren van sauna’s in bestaande bouw is niet alleen lastig vanwege de afmetingen van een bestaande woning of kantoor, maar ook vanwege de noodzaak van een rookafvoer voor een klassieke sauna met kolenkachel. Een speciale red cedar sauna hout met infraroodwarmte heeft geen rookafvoer nodig, waardoor deze gemakkelijk overal in een bestaand gebouw kan worden geplaatst.

Glazen aanbouw voor extra ontspanningsruimte

Stel, je wilt een bestaande horecagelegenheid uitbreiden, een kantoor luxer maken of eenvoudigweg een woning van een serre voorzien. Een glazen aanbouw van kunststof, glas of staal is doorgaans een kosteneffectieve en simpele oplossing om een bestaand gebouw groter te maken.

Het biedt direct een aangename ruimte om te ontspannen en plaats voor de eigenaar van het gebouw om groenvoorzieningen of een winterterras te creëren.

Er zijn ook onderaannemers die prefab-aanbouw ontwikkelen. Dit betekent dat de complete aanbouw al in de fabriek is gemaakt en alleen op locatie aan de bestaande bebouwing hoeft te worden toegevoegd.

Bouw een kelder onder of naast het gebouw

Bestaande bouw kan vaak worden uitgebreid met prefab of ter plaatse gebouwde serres. Een andere manier voor aannemers om bestaande bouw groter te maken en nieuwe ruimtes te creëren voor luxe, is het graven van een kelder. Dit hoeft niet altijd volledig onder het bestaande gebouw te zijn, maar kan ook naast het gebouw worden toegevoegd en slechts gedeeltelijk onder het bestaande gebouw worden geplaatst voor toegang tot de kelder.

De kelder kan worden omgebouwd tot een fitness- of speelruimte of worden benut als plaats voor een overdekt zwembad.

Bestaande bouw energiezuinig maken

Een luxe gebouw is niet alleen luxe vanwege de voorzieningen. Als een hotel bijvoorbeeld in een oud gebouw is gevestigd en gasten ’s winters kou lijden vanwege kieren die veel tocht doorlaten, biedt dat geen luxe gevoel.

Gelukkig zijn er slimme manieren om bestaande bouw energiezuiniger en geïsoleerder te maken. Het plaatsen van kunststof kozijnen, het opvullen van de spouwmuren met isolatie of zelfs het plaatsen van aparte binnenmuren kan veel verschil maken.