Waar op letten bij epoxyvoegen?

Artikel delen

De badkamer is één van de meest vochtige ruimtes in huis. Dit betekent dat je extra voorzichtig moet zijn hoe je de tegels gaat voegen, met name als het gaat om de douchecabine. Deze voegen moeten bestand zijn tegen vocht, zodat je er zeker van bent dat je badkamer er jarenlang mooi en fris uit blijft zien. Samen met RUBI, wereldwijde leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen, geven we tips.

Tekst en beeld: RUBI

Afgewerkte badkamer

Epoxyvoegen zijn de beste voegen om te gebruiken in het natte gedeelte van de badkamer. Epoxyvoegsel wordt gemaakt van twee verschillende componenten die worden gemixt met een speciale garde. Waar moet je op letten bij het voegen van tegels in de badkamer met epoxy?

  1. Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je de epoxy aanbrengt schoon, droog en vetvrij is.
  2. Gebruik altijd de juiste verhouding van de twee componenten. Lees hiervoor de instructies van de leverancier op de verpakking.
  3. Meng de epoxy met een mixer en een epoxygarde goed door elkaar voordat je het aanbrengt.
  4. Breng de epoxy gelijkmatig aan met een speciale epoxyspaan.
  5. Gebruik bij het reinigen de epoxyspons.

Duurzame tegelvoegen

Epoxy tegelvoegen zijn zeer duurzaam en houden in de loop der jaren een mooie afwerking. Ze zijn ook bestand tegen temperatuurschommelingen bij buitentoepassing. Dat betekent dat je niet bang hoeft te zijn dat de voegen zullen krimpen of uitzetten als gevolg van extreme weersomstandigheden. Daarnaast zijn epoxyvoegen ook bestand tegen vocht en schimmelvorming, waardoor ze ideaal zijn in badkamers.

Voegen met epoxy.

Voegen met epoxy.

Benodigde gereedschappen

Voor epoxyvoegen zijn er speciale gereedschappen ontworpen.

Epoxymengstaaf
Om te beginnen heb je een epoxymengstaaf voor je mixer nodig. De twee componenten moeten namelijk echt goed gemengd worden.

Epoxymengstaaf

Epoxymengstaaf.

Voegspaan
Nadat het voegsel gemengd is, begin je met het voegen en daarvoor gebruik je een stevige voegspaan  met massief rubberen zool.

Stevige voegspaan met massief rubberen zool.

Stevige voegspaan met massief rubberen zool.

Cellulose spons
Na het voegen is het reinigen van het tegeloppervlak aan de beurt. Wacht hier niet te lang mee, want epoxy begint meteen uit te harden nadat het – volgens voorschrift – goed gemengd is.

Verder heb je speciale sponzen nodig, namelijk de cellulose (houtvezel) sponzen (foto 4). Dat is een natuurproduct. Deze kun je ook gewoon gebruiken voor cementgebonden voegen. Sterker nog, de afwerking zal er alleen maar nog mooier door worden. Ze zijn wel iets duurder dan de kunststof sponzen, maar ze zijn dan ook van een hogere kwaliteit. Let op! Andersom werkt het niet: kunststof sponzen kun je alleen gebruiken voor cement en niet voor epoxy. Het kunststof materiaal dat gebruikt wordt voor de standaardspons ‘lost op’ door de epoxyhars.

RUBI heeft voor het werken met epoxy een gewone handspons en een spons met rode schuurzijde in het assortiment. Deze laatste is ideaal voor het losdraaien van de aanzetten op de tegel.

Cellulose sponzen

Cellulose sponzen kun je voor alle soorten voegen gebruiken.

Tip: wring cellulose sponzen niet uit! De houtvezels kunnen door de draaiing breken en voor je het weet sta je met twee halve sponzen in je handen! Knijp ze gewoon rustig uit.

Met de juiste gereedschappen is ook het aanbrengen van epoxy een mooie klus om te doen.

Epoxyvoegen in tegelwerk.

Epoxyvoegen in tegelwerk.