5 Verzekeringen voor bouwprofessionals

Artikel delen

Bouwondernemers zijn een van de steunpilaren van de Nederlandse economie en zijn keihard nodig voor het bouwen en verbouwen van woningen en bedrijfspanden. In Nederland bieden ze werk aan wel meer dan een half miljoen mensen. Je wilt als bouwondernemer natuurlijk succesvol zijn, en daarvoor moet je je bedrijf sterk en veerkrachtig maken. Ondernemen brengt namelijk risico’s met zich mee. Hier zijn 5 verzekeringen die jij als bouwprofessional moet hebben!

verzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering

Voor bouwprofessionals is een aansprakelijkheidsverzekering heel belangrijk. In de bouw gebeuren helaas vaak ongelukken en zijn er schadeclaims. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij een bouwvakker van een steiger valt of wanneer je een gat maakt in de vloerkleden van je klant. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt tegen de kosten van schade aan mensen of eigendommen die door jou of je bouwteam worden veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen, zoals de Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

CAR- en montageverzekering

Een CAR- (Construction All Risk) en montageverzekering is speciaal voor de bouwsector gemaakt. In de bouw kunnen allerlei onverwachte dingen gebeuren, zoals stormschade, diefstal van gereedschap, vandalisme, of schade aan spullen van klanten terwijl je aan het bouwen bent, zoals een rond vloerkleed. Met deze verzekering ben je gedekt voor schade aan het bouwproject zelf en eventuele schade aan spullen van anderen. Op deze manier ben je financieel gedekt tegen verliezen die kunnen ontstaan door onverwachte gebeurtenissen tijdens het bouwen.

Inventaris/Goederenverzekering

Als bouwprofessional is je gereedschap en materiaal ontzettend belangrijk voor je werk. Het is van onschatbare waarde. Daarom is een inventaris/goederenverzekering onmisbaar. Hiermee kun je jezelf beschermen tegen verlies of schade aan je spullen. Denk aan situaties zoals brand, diefstal, inbraak, waterschade of blikseminslag. Deze verzekering dekt ook specifieke gevallen, zoals schade door zware sneeuw op platte daken. Je bent hiermee zelfs beschermd tegen verbeteringen die je aan een gehuurd pand hebt aangebracht.

Bestelautoverzekering

Voor veel bouwprofessionals is een bestelauto onmisbaar voor hun werk. Het is daarom een goed idee om je bestelwagen goed te verzekeren, zowel voor schade aan anderen als aan je eigen voertuig. Er zijn verschillende soorten bestelautoverzekeringen beschikbaar, zoals de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) die schade aan anderen dekt, Beperkt Casco voor situaties zoals brand, aanrijdingen met dieren, stormschade en meer, en Volledig Casco waarmee je ook gedekt bent tegen schade aan je eigen bestelauto. Welk type dekking je kiest, hangt af van je specifieke behoeften en het risico dat je bestelauto loopt tijdens je werk.

Verzuimverzekering

Heb je personeel? Dan loop je het risico dat je werknemers ziek worden of langdurig niet kunnen werken. Dat kan flinke financiële gevolgen hebben, want je moet hun salaris twee jaar lang doorbetalen als ze ziek zijn. Een verzuimverzekering kan dit risico dekken. Met deze verzekering krijg je een vergoeding voor het salaris dat je aan zieke werknemers moet betalen, afhankelijk van wat er in hun arbeidsovereenkomst of cao staat. Het is slim om een verzuimverzekering te nemen die ook arbodienstverlening omvat, want het is wettelijk verplicht om deskundige hulp te bieden voor een gezonde en veilige werkomgeving. Met deze 5 verzekeringen stoom jij jezelf klaar voor succes!