Goed geïsoleerde en luchtdichte gevels voor woontoren Grote Beer

Artikel delen

In het nieuwe stadshart van Rotterdam Prins Alexander is een 68 meter hoge woontoren verrezen met 21 verdiepingen. Oplevering van Woontoren grote Beer vindt in het eerste kwartaal van 2024 plaats. Het getrapte gebouw staat pal naast winkelcentrum Alexandrium en krijgt diverse daktuinen. Bijzonder is de hoge mate van prefabricage, waarbij de balkonvloeren al met de vloerelementen zijn verbonden bij aankomst. Een flinke uitdaging voor Celdex, dat met het Seal4Prefab afdichtingssysteem heeft gezorgd voor alle slagregen- en luchtdichte oplossingen in de gevel.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Celdex, tenzij anders vermeld

Woontoren Grote Beer in het nieuwe stadshart van Rotterdam Prins Alexander.

Woontoren Grote Beer in het nieuwe stadshart van Rotterdam Prins Alexander.

Op 16 december 2021 ging symbolisch de eerste paal de grond in en in het eerste kwartaal van 2024 wordt de woontoren opgeleverd. Het ontwerp van Klunder Architecten, in opdracht van Dura Vermeer, zorgt voor de eerste woningen in de ‘Alexanderknoop’, het gebied rond OV-knooppunt Rotterdam Alexander. De ontwikkeling van 196 appartementen, die verhuurd gaan worden door Vesteda, draagt bij aan een levendig stadshart van Prins Alexander. Op straatniveau is ruimte voor winkels en andere functies. De woontoren had dankzij vergaande prefabricage een zeer korte bouwtijd.

Seal4Prefab

“Luchtdicht bouwen en goede isolatie zijn tegenwoordig de norm. Nieuwbouw is gasloos en krijgt meestal warmtepompen of restwarmte voor ruimteverwarming. Omdat deze systemen met lage temperatuurverwarming werken, moet je extra goed isoleren en luchtdicht bouwen om het warmteverlies te beperken. Ons Seal4Prefab afdichtingssysteem biedt de optimale oplossing bij industrieel bouwen”, zegt Henny van der Heijden, Business Development Manager bij Celdex.

Het Seal4Prefab is gebaseerd op vier principes: luchtdicht (binnen), thermisch isolerend (midden), slagregendicht (buiten) en geschikt voor prefabricage. Geselecteerde producten zijn in verschillende combinaties te gebruiken en geschikt als afdichting van horizontale en verticale aansluitnaden van prefab bouwelementen.

Henny legt uit: “Hiermee heeft de aannemer essentiële bouwstenen in handen om de geleverde prestaties op het gebied van luchtdicht bouwen aan te tonen. De oplossingen zijn zorgvuldig tot stand gekomen en de producten zijn uitvoerig extern getest. Ook biedt Celdex begeleiding bij de toepassing van de producten gedurende alle fasen van het bouwproces en legt de resultaten vast. Zo brachten we ook bij de bouw van Grote Beer regelmatig een bezoek aan de bouwplaats. Luchtdicht bouwen met Celdex Seal4Prefab sluit zo naadloos aan op het kwaliteitsborgingssysteem van de bouwer en de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.”

Balkonvloeren

Een bijzonderheid bij Grote Beer waren onder meer de balkonvloeren, die zijn geproduceerd door Bestcon. De balkonvloeren van de 180 balkons waren al aan van te voren aan de vloeren gemonteerd, omdat montage achteraf teveel praktische problemen gaf. Er is namelijk steigervrij gewerkt en de woontoren is via een laagbouw tegen winkelcentrum Alexandrium aangebouwd. Henny: “Dan is het achteraf niet praktisch als je alle balkons nog aan die zijde moet monteren. Bovendien heb je een veiligheidsrisico tijdens openingstijden van het winkelcentrum. Zo mocht er tijdens openingstijden aan die kant helemaal niet worden ingehesen en gemonteerd. Uit praktische overwegingen zijn ook de balkons aan de straatzijde van het gebouw al van te voren aan de vloeren gemonteerd.”

Plaatsing van de gevelelementen.

Plaatsing van de gevelelementen.

Luchtdichting

Door het steigervrij bouwen waren de gevelelementen tijdens en na de montage nauwelijks bereikbaar. “Om er zeker van te zijn dat de aansluiting tussen de elementen lucht- en regendicht is, moest er dus goed nagedacht worden over de detaillering. Ook moesten koudebruggen worden vermeden”, zegt Henny. “Bij hoogbouw wordt vaak een lucht- en slagregendichtheid geëist van minimaal 600 Pa. Een goede detaillering is dus heel belangrijk. We werken de oplossingen daarom eerst uit in 3D, omdat ze zo complex zijn.”

De luchtdichting en isolatie in de aansluitingen tussen de gevelelementen worden verzorgd door Celdex Pre-Seal M LF. Dit product is speciaal ontwikkeld voor prefab hoogbouw en grote voegtoleranties en heeft uitstekende luchtdichte en isolerende eigenschappen. Dit schuimband is standaard uitgerust met een low-friction toplaag. Dit is noodzakelijk omdat het bestand moet zijn tegen de krachten die tijdens de montage op het schuimband worden uitgevoerd. Aan de buitenzijde voorkomt Celdex EPDM Soft dat er regen, wind, ongedierte en vuil binnen kan dringen. De Celdex producten worden prefab in de fabriek aangebracht op de gevelelementen.

Pre-Seal-M schuimband op gevelelementen.

Pre-Seal-M schuimband op gevelelementen.

Kruis- en balkonaansluiting

Ter plaatse van de kruisaansluiting tussen vier elementen werd het kruisvormige knooppunt tijdens het werk dichtgezet met Butyltape en EPDM Soft. Hierdoor loopt de lucht- en regendichte aansluiting in alle richtingen door. “Die werkzaamheden werden uitgevoerd vanaf de verdiepingsvloer erboven”, legt de  Business Develop Manager uit. “We zijn nu bezig met een ontwikkeling die nog een stap verder gaat: in de toekomst hoef je dan zelfs niet meer op het werk de lucht- en regendichte aansluiting door te trekken naar het naastgelegen element, maar door een ingenieuze oplossing gebeurt dat al tijdens het plaatsen.”

Een extra uitdaging vormde de aansluiting tussen gevelelement en bovenliggende vloer met uitkragend balkon. “Na plaatsing kun je dus niet meer bij die aansluiting. De waterdichte laag is dus onbereikbaar om aan te brengen en/of te bevestigen. Dat was op deze grote hoogte een flink risico. Maar dat is op een speciale prefab manier uitgedacht. Na plaatsing was de aansluiting tussen gevelelement en bovenliggende vloer met balkon slagregen- en luchtdicht. Voor de standaard detaillering is achter het EPDM Soft schuimband, een EPDM-slabbe op het buitenspouwblad aangebracht. Deze is vlak na de montage van de vloer en balkon uitgeklapt.”

“Interessant om te benadrukken is dat we ook zogenoemde Gainseals hebben toegepast: dat zijn flexibele ringen die de gaten voor stekeinden tussen twee elementen afdichten. Hierdoor voorkomen we dat gietmortel bij het aanbrengen tussen de naden van twee elementen weglekt. Dit voorkomt extra schoonmaakwerk aan wanden en vloeren en je hebt minder gietmortel nodig”, vertelt Henny.

Celdex
celdex.nl