Het belang van een onderaannemer inhuren voor dakonderhoud

Artikel delen

De bouwsector draait al jaren als een tierelier. Waar tien jaar geleden de sector nog een ongekende crisis doormaakte, hadden veel bouwbedrijven en -professionals de afgelopen jaren lange wachtlijsten. Allereerst was er de coronacrisis waarin consumenten hun woningen opeens massaal wilden (laten) aanpakken, gevolgd door de energiecrisis waarbij de vraag verschoof naar verduurzaming. Het tekort aan vakmensen – en duurdere bouwmaterialen – heeft de tarieven van veel klussen behoorlijk doen stijgen. Aannemers kunnen zich hierdoor genoodzaakt voelen werk zelf uit te voeren. Hieronder lees je waarom het toch echt aan te raden is een professional zoals een dakdekker in te huren. 

onderaannemer

Veel werk aan (of op) daken

Er is vandaag de dag veel werk als het gaat om daken van woningen en andere gebouwen. Ten eerste vanwege de toenemende vraag (of zelfs noodzaak) om een pand te verduurzamen. De gestegen energieprijzen en bijvoorbeeld minimale verplichte energielabels voor kantoren hebben ervoor gezorgd dat veel daken voorzien moeten worden van isolatie om warmteverlies te verminderen. Daarnaast lijkt ook het weer in Nederland de afgelopen jaren extremer te worden. Zo was bijvoorbeeld 2023 warmer en natter dan ooit, en hebben we de zwaarste zomerstorm ooit meegemaakt. Dergelijke weeromstandigheden hebben invloed op de staat van daken, waardoor de vraag naar dakonderhoud, -reparaties en -renovaties stijgt.

De specialistische taken die horen bij dakonderhoud

Aannemers willen in verband met de gestegen kosten en wachtlijsten nog wel eens werkzaamheden zelf uitvoeren. Maar in het geval van dakonderhoud is het toch echt beter een professionele dakdakker in te huren. Hoewel een aannemer zelf mogelijk nog wel dakgoten kan reinigen, vragen onder meer het uitvoeren van een dakreiniging, coaten of impregneren van dakpannen, het uitvoeren van kleine reparaties en het onderhoud van het houtwerk van dak om specialistische expertise en ervaring.

Tips voor het vinden van een goed dakdekkersbedrijf

Als aannemer ben jij eindverantwoordelijke voor het uitgevoerde werk bij een verbouwing of renovatie. Voor een goed eindresultaat en tevreden klanten is het dus nodig om gedegen werk uit te voeren. Een professionele dakdekker heeft meer kennis en ervaring dan een aannemer. Mits je een goede vakman inhuurt tenminste. Vraag daarom eens na met welke dakdekkers andere collega-aannemers goede ervaringen hebben, en zoek recensies online op. Kies alleen dakdekkersbedrijven die lid zijn van de brancheorganisatie VEBIDAK, en kijk naar keurmerken zoals KOMO en het DAKMERK certificaat.

Door specialistisch werk uit te besteden aan een betrouwbare partij, weet je zeker dat het werk goed uitgevoerd wordt. Bovendien houd je meer tijd over voor het begeleiden van een project, zoals het regelen van wie precies wat en wanneer gaat doen.