Hoe luchtdichtheid en isoleren hand in hand gaan

Artikel delen

Door de BENG-eisen is isoleren in combinatie met een goede luchtdichtheid nog belangrijker geworden. Kieren en naden moeten worden afgedicht om ongecontroleerde luchtstromen te minimaliseren. Luchtlekkage in het isolatiepakket leidt niet alleen tot energieverlies, maar veroorzaakt ook condensatie, wat resulteert in degradatie van de toegepaste folies, houtrot en een afname van de isolatiewaarde.

Afdichtingsschuimband

Tegenwoordig is het algemeen bekend dat een goed geïsoleerde gebouwschil samengaat met luchtdicht bouwen. Je laat tenslotte ook niet je rits van je jas open staan op een koude winterdag. Het is onlogisch om veel aandacht te besteden aan goed isoleren en daarnaast de aansluitnaden en kieren slecht of niet af te dichten. Op deze manier holt de prestatie van het isolatiepakket achteruit met daarnaast het risico van condensatie met alle negatieve gevolgen voor de constructie.

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de juiste aansluitdetails. Kritische aansluitingen zijn: kozijnen in gevels, daken op bouwmuren en dak-, wand- en vloerdoorvoeren. Celdex heeft veel van deze belangrijke bouwdetails uitgewerkt. Deze zijn te vinden op de website of in het ‘Detailboek voor luchtdicht bouwen’.

Luchtdicht bouwen en luchtdicht isoleren gaan hand in hand. Met de afdichtingsschuimbanden van Celdex is dit te realiseren. Celdex schuimbanden zijn luchtdicht en isolerend tegelijk.

Celdex
celdex.nl