Akkoord Circulaire Geveleconomie

Artikel delen

Materiaal dat ooit een raam, kozijn, deur of een vliesgevel was, wordt zo mogelijk in een nieuw gebouw weer een onderdeel van een gevel. In deze kringloop heeft CO2-reductie naast circulariteit een hoofdrol. Met het ondertekenen van het akkoord Circulaire Geveleconomie op 1 februari 2024 zijn de afspraken rondom dit proces door de betrokken brancheorganisaties en overheid vastgelegd.

Presentatie akkoord circulaire geveleconomie

Op 1 februari 2024 heeft de gevelbranche met de Rijksoverheid het Akkoord Circulaire Geveleconomie getekend. En zijn afspraken gemaakt over de ambities, doelstellingen en activiteiten richting 2030. Met een toekenning van een investering vanuit het Nationaal Groeifonds in het programma ‘Toekomstbestendige Leefomgeving’ voor de Circulaire Geveleconomie in 2023 zijn de middelen beschikbaar om met deze ambitie verder aan de slag te gaan.

Het was een feestelijk moment voor de betrokken brancheorganisaties en ministeries. Het tekenen van het akkoord Circulaire Geveleconomie markeert namelijk een belangrijke mijlpaal: de overgang naar de concrete uitvoering. Het zetten van de handtekeningen vond plaats in Den Haag tijdens de start van het programma Toekomstbestendige Leefomgeving. Het getekende akkoord tref je aan op de website circulairegeveleconomie.nl.

Drie fasen

De uitvoering omvat drie fasen. In de eerste fase worden met bedrijven processen in de kringloop en oplossingen geïnventariseerd met als doel richtingen te bepalen. De tweede fase is bedoeld voor het proefdraaien met systemen en de laatste stap betreft de zorg instandhouding naar 2030 en verder. Het uitvoerend Team Circulaire Geveleconomie is november 2023 al gestart.

De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT), Bouwend Nederland Vakgroep GLAS, Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS).

Logo circulaire geveleconomie

Informatie: circulairegeveleconomie.nl.