Houtschroeven opgenomen in calculatiesoftware

Artikel delen

De Duitse schroevenfabrikant HECO-Schrauben heeft het complete programma HECO-TOPIX-plus houtschroeven in de houtbouw-modules van de calculatiesoftware HCS 4.0 opgenomen. Architecten, constructeurs en aannemers kunnen daardoor alle mogelijke verbindingen voor professionele houtconstructies met HECO-TOPIX-plus houtschroeven berekenen op basis van de actuele normen en regels. HCS geeft niet alleen inzicht in de belasting van de constructie, maar ook advies over het meest geschikte type schroef, de afmetingen en benodigde hoeveelheid, zodat de meest voordelige oplossing gekozen kan worden.

Een toepassing van de HECO Tellerkopf-houtschroef

Een toepassing van de HECO Tellerkopf-houtschroef

De calculatiesoftware van HECO is geschikt voor de berekening van constructies met verschillende houtsoorten, zoals die in de ETA-19/0553 opgenomen zijn: massief hardhout en naaldhout, gelijmd gelamineerd hout, fineerhout en beukenhout. Behalve houtverbindingen kunnen in HCS 4.0 ook hout-staalverbindingen en hout-betonverbindingen met behulp van HECO-WS en de MultiMonti TimberConnect schroefankers berekend worden.

De HCS calculatiesoftware van HECO heeft filteropties voor onder meer het type schroef, de schroefdiameter, de schroefkop, de schroefdraad en de staalsoort, zodat gebruikers snel de benodigde informatie voor elke toepassing kunnen vinden. Over elke schroef krijgt de gebruiker gedetailleerde productinformatie met een verwijzing naar de bestaande goedkeuringen.

Het startscherm van de HECO Calculatie Software (HCS)

Het startscherm van de HECO Calculatie Software (HCS)

2D en 3D

HCS beschikt over een aantal handige functies. In de berekeningen worden de schroeven maximaal belast, waardoor er in de praktijk minder schroeven nodig zijn en de kosten dalen. Een andere nuttige functie zijn de simulatiemogelijkheden met constante en variabele lasten.

HCS kan de berekende constructie in 2D en 3D weergeven. De gesimuleerde schets kan alle kanten opgedraaid worden en biedt zo een volledig inzicht in het ontwerp. Bij de uiteindelijke schroefkeuze wordt een lijst van de resultaten en de lastencapaciteit weergegeven. Onder de knop ‘meervoudige dimensionering’ wordt het complete, beschikbare schroevenportfolio met de belastingniveaus van de berekende verbinding weergegeven. Er zijn meerdere mogelijkheden om de uitgevoerde calculaties op te slaan, waardoor in principe alle betrokken bouwpartners toegang kunnen krijgen tot het ontwerp en de specificaties.

Het startscherm van de houtbouwmodule in HCS

Het startscherm van de houtbouwmodule in HCS

Gratis downloaden

De calculatiesoftware HCS is beschikbaar in het Nederlands en kan gratis worden gedownload van de website. Registratie is niet nodig en men hoeft geen gegevens in te voeren om de software te kunnen gebruiken. Na de installatie worden updates automatisch uitgevoerd. Op de HCS-homepage verschijnen bovendien berichten over de nieuwe HECO-producten die aan HCS zijn toegevoegd; inclusief links naar de productdetails op de website en toepassingsvideo’s op YouTube.

Een voorbeeld van de berekening van een hout-hout-verbinding

Een voorbeeld van de berekening van een hout-hout-verbinding

Heco Schrauben
www.heco-schrauben.nl