Ontdek slaapapneu sneller dankzij PAGO

Artikel delen

Krijg je ‘s nachts vaak een por van je vrouw in je zij, omdat je veel snurkt? Of kun je overdag overal wel een dutje doen? Bij dit soort klachten denk je misschien niet snel aan slaapapneu, maar deze verborgen vijand kan jaren op de loer liggen zonder ontdekt te worden. Daar komt nu verandering in: bouwartsen mogen bij het PAGO een screening aanbieden om slaapapneu op te sporen.

Slapende bouwvakker

Na een zware werkdag wil je niets liever dan uitrusten om de volgende werkdag weer volledig opgeladen aan het werk te gaan. Rusten is minstens zo belangrijk als bewegen en gezonde voeding. Tijdens het slapen, herstel je van je dagelijkse activiteiten, maar als je last hebt van slaapapneu, kom je niet aan die broodnodige rust toe. Naast dat je niet uitgerust op je werk verschijnt, heeft dit ook gevolgen voor je alertheid gedurende de dag en is de kans op ongevallen op het werk en in het verkeer groter.

Slaapapneu als slapende vijand

Het kan wel tot acht jaar duren voordat slaapapneu ontdekt wordt. Zo kun je dus lang met een probleem rondlopen, waar je geen weet van hebt. Het is dus zaak dat slaapapneu snel ontdekt wordt. Vanuit Volandis krijgen bouwartsen vanaf nu, in samenwerking met OSASense, de mogelijkheid om een screening aan te bieden tijdens het PAGO.

Het gaat om een pilotstudie in de praktijk, en bij een positief resultaat wordt het een standaardinterventie voor alle bouwartsen. Hierdoor kan slaapapneu veel eerder vastgesteld worden. Dit verhoogt de veiligheid op de werkvloer: de kans op ongevallen en gevaarlijke situaties wordt kleiner. En het voorkomt voorkombare aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.

Man die in bed slaapt met mond open

Verwarring met andere klachten

Slaapapneu is een verstoring van de slaap en komt vaak voor bij mensen met overgewicht en boven de veertig jaar. Je stopt in je slaap vaak met ademen – soms wel meer dan twintig keer per uur – en schrikt regelmatig angstig wakker. Je kunt denken dat je een vervelende droom hebt gehad, maar de echte reden kan zijn dat je lichaam zuurstoftekort heeft en je daardoor wakker schrikt.

Je komt minder goed in een diepe slaap terecht en rust zo minder goed uit. Daarnaast ben je minder alert op de werkvloer, maar dit kun je voor jezelf ook verklaren door ‘stress’ en ‘drukte’ in je dagelijkse werk. Denk bij dergelijke klachten ook eens aan slaapapneu en bespreek deze met een bouwarts. Verder is het goed om te weten dat je bij meer dan vijftien ademstops per uur niet meer mag autorijden, totdat je behandeld wordt.

Makkelijk te behandelen

Het goede nieuws is dat slaapapneu eenvoudig te behandelen is, met binnen enkele weken een positief effect. Het is echter nog beter om slaapapneu te voorkomen door te werken aan je leefstijl en gewicht; een leefstijlinterventie kan ook via Volandis geregeld worden.

Daarmee doe je jezelf en je partner een hoop plezier, want als je tachtig jaar wordt, gaat maar liefst 26 tot 32 jaar van die tijd op aan slapen. Dan kun je maar beter tot rust komen in plaats van iedere nacht harde porren in je zij krijgen. Dat scheelt je weer veel blauwe plekken!

Meer informatie: