Oude windturbinebladen in gevel parkeergarage

Artikel delen

In de Zuid-Zweedse stad Lund worden oude windturbinebladen gebruikt om de gevels te bekleden van een nieuwe parkeergarage. De bladen zijn afkomstig van Vattenfalls buiten gebruik gestelde Deense windpark Nørre Økse Sø. Vattenfall heeft zichzelf als doel gesteld 50 procent van de windturbinebladen in 2025 te recyclen en in 2030 100 procent. Ook in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid is bij enkele turbines gebruik gemaakt van recyclebare turbinebladen.

Parkeergarage in Lund

Windturbinebladen geven de parkeergarage in Lund een uniek karakter. Foto: Lloyd Architects.

Windturbinebladen zijn gemaakt om tientallen jaren bestand te zijn tegen zware weeromstandigheden. Materialen zoals glasvezel, koolstofvezel, epoxyhars, balsahout, metalen en verschillende vulstoffen worden in lagen dicht op elkaar geperst, waardoor de bladen extreem duurzaam zijn, maar moeilijk te recyclen. De turbinebladen zijn echter perfect voor de parkeergarage, aldus de architect van de parkeergarage Jonas Lloyd, omdat de muren open moeten zijn vanwege explosie- en brandgevaar.

“Iets gewoon in de grond begraven dat perfect functioneel is, waarschijnlijk uit de beste materialen ter wereld bestaat en min of meer onverwoestbaar is, dat is een enorme verspilling”, zegt Lloyd. In het ontwerp van de parkeergarage worden de 23,5 meter lange turbinebladen een zichtbaar onderdeel van het gebouw. “We wilden iets creëren wat ‘zichtbare duurzaamheid’ wordt genoemd. Dat het iets wordt dat duurzaamheid echt uitschreeuwt. Mensen lopen er langs en zeggen: kijk daar eens, ze hebben windturbinebladen in de gevel gebruikt.”

Zonnepanelen, bouwpanelen en ski’s

Milieu- en duurzaamheidsspecialist Gustav Frid van Vattenfall: “Vattenfall werkt in verschillende projecten aan hergebruik en recycling, waarbij de turbinebladen worden omgezet in frames voor zonnepanelen. Of vlokken die worden gebruikt voor bouwproducten, zoals balken, isolatiemateriaal en bouwpanelen of zelfs ski’s.”

Ook windturbinefabrikanten werken aan het eenvoudiger maken van het recyclen van bladen. Door te kiezen voor deze bladen helpen energiebedrijven turbinefabrikanten stappen in die richting te zetten. Zoals in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid van Vattenfall in Nederland, waar een nieuw type recyclebare bladen werd gebruikt voor drie windturbines in het windpark.