Bouwkosten

Artikel delen

Stalen ligger brandwerend bekleden

Casadata zet de kosten van het brandwerend bekleden van stalen liggers op een rij. Het gaat om het omtimmeren van stalen liggers met Promatect brandwerende platen, met een brandwerendheid van 60, 90 of 120 minuten.

Tekst: Casadata.nl

brandwerend bekleden van stalen liggers

Voor het brandwerend maken van stalen liggers kan men de liggers bekleden met vlakke brandvertragende platen. Deze bekleding kan men bij het omtimmeren rechtstreeks vast nieten. Bij bevestiging met stalen nieten moet de nietlengte twee maal de plaatdikte zijn en tenminste de plaatdikte + 20 mm. Nieten h.o.h. 100 mm met een eindafstand van 50 mm.

Ook kan men voor het bevestigen van het plaatmateriaal vooraf houten regels of metalen U-profielen aanbrengen. Hierop bevestigt men de vlakke platen door schroeven, nagelen, nieten, lijmen of met montagekit. Bij profielhoogtes groter dan 450 mm past men Promatect H klosverstevigers toe met een afmeting van 120 x 20 mm.

Altijd op de hoogte blijven omtrent de nieuwste prijsontwikkelingen binnen de bouwsector en deze gegevens direct en eenvoudig aanpassen naar je eigen situatie?
Dat maakt Casadata voor je mogelijk. Je krijgt nu 25% korting op een inlogabonnement naar keuze, wanneer je in het opmerkingenveld Bouwtotaalinlog vermeldt. Binnen het abonnement krijg je gratis uitleg door de Casadata klantenservice en kun je onbeperkt gebruik maken van de helpdesk tot 20:30 uur in de avond.

Plaateigenschappen

Promatect is de merknaam voor een waterbestendige, onbrandbare plaat, die is gemaakt van calcium-silicaten en cement. De plaatafmeting is 2.500 x 1.250 mm of 3.000 x 1.250 mm. Promatect heeft een hoge mechanische weerstand en stabiliteit bij blootstelling aan vuur. Het materiaal rot niet en heeft een goede chemische weerstand. Het is gemakkelijk te bewerken en snel en eenvoudig te monteren. Verwerking met houtbewerkingsmachines met WIDIA snijgereedschap.

Voorbeeld van een stalen ligger die is bekleed met Promatect®-H-R120 brandwerende platen.

Voorbeeld van een stalen ligger die is bekleed met Promatect®-H-R120 brandwerende platen. Bevestigd met nieten op onbrandbare klossen. Foto: Promat.

Kosteninformatie

Alle kosten zijn exclusief steigerwerk, materieelgebruik, transportkosten, veiligheidsvoorzieningen, bouwplaatskosten, afkomende materialen en stortkosten. De kosten zijn inclusief de bevestiging met stalen nieten en Promatect H-klossen h.o.h. 1 meter.

Het gemiddelde uurloon is € 51,70 excl. opslag en € 60,49 incl. 17% toeslag op de directe kosten. Deze bestaan uit 8% voor algemene bedrijfskosten, 5% voor winst en 3% voor risico. Het prijspeil is 1 maart 2023. Voor de regionale kosten en de kosten voor andere liggers en kolommen zie de diverse kostentabellen op casadata.nl

Meer informatie: www.casadata.nl

BouwTotaal