Welke cirkelzaagmachine voor grote tegels?

Artikel delen

Naast cirkelzaagmachines voor het zagen van hout zijn er ook speciale cirkelzaagmachines voor tegels. Deze zijn met de komst van grootformaat tegels en slabs eigenlijk een must geworden in het assortiment van iedere tegelzetter. Samen met RUBI, wereldwijde leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen, geven we tips over deze cirkelzaagmachines.

Tekst en beeld: RUBI

cirkelzaagmachine

Hout of tegels zagen?

Een cirkelzaagmachine voor hout en een cirkelzaagmachine voor tegels verschillen eigenlijk niet van elkaar. Maar een cirkelzaagmachine voor tegels (en natuursteen) is altijd voorzien van een diamantzaagblad en in principe ook van een wateraansluiting. Daarom moet deze een veiligheidsschakelaar (PDF-schakelaar) hebben. Diamantcirkelzaagmachines kunnen ook droog gebruikt worden door middel van een stofzuigeraansluiting.

Daarnaast is het gebruikte zaagblad verschillend. De cirkelzaag voor hout gebruikt doorgaans een zaagblad met hardmetalen tanden of koolstofstaal. Deze tanden zijn ontworpen om door houtvezels te snijden (in plaats van het materiaal weg te slijpen, zoals diamant doet). De cirkelzaag voor tegels maakt zoals gezegd gebruik van een diamantzaagblad. Diamant is extreem hard en kan door keramische tegels en andere harde materialen zagen.

Welk zaagblad?

Als de zaagsnede heel nauwkeurig gemaakt moet worden omdat het zichtwerk is, dan kan het beste gebruik worden gemaakt van een diamantzaagblad met een doorlopende diamantkroon. Speelt de zichtlijn niet zo’n belangrijke rol, dan kan gekozen worden voor een gesegmenteerd blad. Daarmee werk je minder nauwkeurig, maar het zaagt wel sneller.

Cirkelzaagmachine

Wanneer cirkelzaagmachine?

Heb je te weinig ruimte in de bus voor een tegelzaagmachine met een zaaglengte van 1,00 tot 1,50 meter? Dan is een cirkelzaagmachine de oplossing! RUBI heeft twee van deze machines in het assortiment: de TC-180 en de TC-125. Hiermee kun je een onbeperkte zaaglengte realiseren én met de TC-125 kun je zelfs onder verstek zagen. Ze lopen over een geleiderail, net zoals houtcirkelzagen. Ze zijn dus veel compacter dan een tegelzaagmachine, maar kunnen door het koppelen van meerdere geleiderails in feite een onbeperkte zaaglengte realiseren.

Naast het niet hebben van voldoende ruimte in je bus is er nog een belangrijke reden om te kiezen voor een cirkelzaagmachine. Namelijk wanneer het te zagen materiaal te groot en te zwaar is om onder een machine met bovengeleiding te leggen. Met een cirkelzaagmachine is dit niet nodig, want je brengt de machine simpelweg naar het materiaal zelf. Daarbij kun je ook nog eens veel eenvoudiger de machine naar de zaaglocatie brengen. Een werklocatie die je via een trappenhuis moet bereiken, is geen enkel probleem meer!

Verschil tussen zaagmachines

Wat is het verschil tussen de TC-180 en TC-125 cirkelzaagmachine van RUBI? Dit verschil zit in de grootte, het gewicht en het vermogen van de machine. Op de TC-180 met 2,5 pk motor kun je zaagbladen van 150 tot 180 mm bevestigen. Op de nog compactere TC-125 van 1,7 pk kun je bladen van 115 en 125 mm gebruiken. De TC-180 gebruik je daarom met name voor het zagen van dikke materialen, zoals terrastegels van 2 cm of dikker, tot maximaal 5 cm. De TC-125 kun je inzetten op tegels en natuursteen tot maximaal 2 cm dik en bovendien kun je met deze machine verstek maken op tegels.

Tip! Bij het gebruik van deze twee cirkelzaagmachines wordt aanbevolen om het materiaal niet in één keer door te zagen. Laat 1 mm staan en zaag nog een keer over de hele lengte. Hiermee weet je zeker dat de tegel mooi de zaaglijn volgt, mocht deze voortijdig uitbreken.

Cirkelzaagmachine

De TC-180 is door zijn hogere vermogen en zaagdiepte aanbevolen voor het bewerken van dikke materialen, met name buitenshuis.

Verstek zagen

De TC-125 heeft een kantelbare zool, waardoor de motor en het diamantzaagblad onder een hoek gezet kunnen worden. Op deze manier kun je ermee verstekken. De TC-180 is in feite te groot en te zwaar om delicate jolly’s (machine voor afschuinen randen) over een rail te kunnen realiseren. Daarom is deze machine niet uitgerust met een kantelbare zool.

Tip! Wat doe je dan als je dikke en zware tegels hebt die je wilt verstekken? Het antwoord is de RUBI Jolly PRO-EDGER: de verstekzaagmachine voor de haakse slijper die speciaal is ontworpen voor het verstekken en afronden van plinten van keramische tegels en natuursteen.

Cirkelzaagmachine

De TC-125 is door zijn lichte en stabiele constructie uitermate geschikt voor het bewerken van tegels binnenshuis.

Conclusie

Welke van de twee besproken cirkelzaagmachines je het meest zult gebruiken, hangt sterk af van je tegelprojecten. De TC-125 is door zijn lichte en stabiele constructie uitermate geschikt voor het bewerken van tegels binnenshuis. De TC-180 is door zijn hogere vermogen en zaagdiepte aanbevolen voor het bewerken van dikke materialen, met name buitenshuis.