Ook zwaardere machines snoerloos

Artikel delen

In 1974 startte Makita met een eigen vestiging in Nederland. Inmiddels is dit merk niet meer weg te denken uit de Nederlandse bouw en is momenteel zelfs marktleider. We spraken Wilbert Nass, Sales & Marketing Manager bij Makita. Niet om terug te blikken, maar vooruit te kijken. “We zetten sterk in op een snoer-, emissie- en brandstofloze werkomgeving. Ook de zwaarste machines gaan over naar accu.”

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Makita

Man die gebruik makt van de makita doorslijper op accu om door een cementblok te slijpen

Makita doorslijper op accu

De schuur van uw hoofdredacteur hangt vol met Makita gereedschap. Het laatste gesnoerde gereedschap, een heggenschaar, moest er een half jaar geleden aan geloven. Ik snoei nu de draad niet meer mee, met het bijhouden van de hagen rond mijn tuin. De accu’s gaan enorm lang mee en laten zich razendsnel opladen. Voor het vermogen maakt het allemaal niet meer uit: ik heb zelfs de indruk dat de huidige accugeneratie beter presteert dan de oude gesnoerde machines. Maar goed, tot zover mijn eigen  objectieve (!) ervaringen.

Wilbert Nass zal me geen ongelijk geven. Hij wil toch wel iets kwijt over het bedrijf zelf: “Makita is al die jaren ook een goede werkgever geweest. Dat zie je terug aan de lange dienstverbanden. Hierdoor behouden wij een hoog kennis- en ervaringsniveau, dat gewaardeerd wordt door onze dealers en eindklanten. Naast ons accountmanagers hebben wij ook een uitgebreid Makita Adviseurs Team. De adviseurs komen met hun bus – een rijdende showroom – naar de eindklant, als er vragen zijn over bijvoorbeeld specifiek gereedschap, proces verbeteringen of introducties. Daarnaast hebben wij een Makita Kennis Centrum in Woerden en Eindhoven, waar onze eindklanten altijd welkom zijn. Hier worden vaak ook toolboxen en trainingen gegeven.”

Makita adviseur Jarno Bleeker in zijn ‘rijdende’showroom’.

Makita adviseur Jarno Bleeker in zijn ‘rijdende’showroom’.

Alles op accu

Er is geen ontkomen meer aan: we gaan naar een emissieloze bouwplaats, met alle tools op accu. Wilbert; “Opdrachtgevers stellen steeds vaker als eis dat er emissieloos wordt gewerkt. Denk aan projecten nabij of in Natura 2000 gebieden, of in binnensteden. Op veel plaatsen is het lawaai en de stank van motoren ook niet gewenst. En bij besnoerde machines is het altijd weer zoeken naar stroompunten en hopen dat het snoer niet beschadigd wordt.”

Volgens Wilbert is Makita koploper op het gebied van accutechnologie: “Snoerloos is inmiddels dominant in de bouw. Dankzij de toename van kracht, steeds langere runtime en kortere laadtijden.” Maar waarom verkopen jullie dan nog gesnoerde lichte machines? “In de industrie en op werkplaatsen zijn er veel vaste werkplekken. Op die plekken is zo’n snoer veel minder lastig dan op een bouwplaats. Dan gaat de prijs een rol spelen: de gesnoerde machines zijn goedkoper dan de machines met accu. Maar op de bouwplaats zien we steeds minder gesnoerde machines. Alleen de hele zware machines, zoals breekhamers en diamantsnijders, worden nog regelmatig met snoer verkocht. Maar die kunnen je eveneens al met accu krijgen. In de groensector zie je ook nog veel gesnoerde machines of met brandstof, maar daar rukt de accu ook op. Denk aan kettingzagen, grasmaaiers en zware doorslijpers.”

Van LXT naar XGT

Inmiddels werken al ruim 325 machines op de 18 V-accu’s van het zogenoemde LXT-platform van Makita. Die zijn optioneel te schakelen tot 2 x 18 V = 36 V. “We liepen bij LXT echter tegen het probleem aan van een te beperkt vermogen voor de zwaardere werkzaamheden. Eindgebruikers willen namelijk altijd meer kunnen. Meer kracht, langere runtime. Daarom ontwikkelden wij een aantal jaren geleden een nieuwe accu: de XGT 40 V Max. Deze accu kan meer vermogen leveren. Inmiddels zijn er al ruim 150 machines leverbaar op het XGT-platform, zoals recent de reciprozaag en breekhamer. Maar denk ook aan schroefboormachines, afkortzagen en doorslijpers. Of de bosmaaiers, grondboren en kettingzagen in de groensector. Met de 40 V-accu is een gelijksoortige verdubbeling te realiseren als bij LXT, door twee accu’s in serie te schakelen. Hierdoor is maar liefst 80 V beschikbaar.”

Ook de laders worden steeds beter. Wilbert: “Op het moment dat de accu op de lader wordt geplaatst, leest de software een aantal waardes uit, zoals temperatuur, voltage en ampèrage. Aan de hand van die waardes zoekt de software het beste programma in de lader erbij om de accu zo snel mogelijk 100 procent op te laden. Een 4,0 Ah-accu 40 V is weer volledig opgeladen in 45 minuten.”

Man die een breekhamer op accu gebruikt om een gat in de vloer te gebruiken.

Breekhamer op accu.

Draadloos werken

Volgens Wilbert blijft Makita in het LXT-platform investeren. “Er is nog steeds winst te halen in vermogen en laadsnelheid bij zowel LXT als XGT. Door computertechnologie zijn verdere verbeteringen mogelijk. Verder is het voor de accu het beste indien deze zoveel mogelijk wordt gebruikt en vervolgens op de lader wordt aangesloten. Dat is mogelijk als de accu op veel machines kan worden ingezet. Een accu die blijft liggen, slijt alleen maar.”

Verder komt er meer aandacht voor de opslag van accu’s. Wilbert: “Voor de opslag van lithiumhoudende batterijen komen in het Besluit activiteiten leefomgeving algemene regels. Het Bal bepaalt ook wanneer er sprake is van een vergunningplichtige activiteit. Het Bal is samen met de Omgevingswet op 1 januari 2024 in werking getreden. Voor de opslag van lithiumhoudende batterijen is een PGS-richtlijn opgesteld. Het Bal gaat naar verwachting medio 2024 naar de PGS 37-2 verwijzen. Wij kunnen hierin een adviserende rol vervullen.”

Een andere doelstelling zijn de Sustainable Development Goals, waaronder duurzaamheid en circulariteit. Wilbert: “Een machine moet ergonomisch en veilig zijn. Daarnaast moet deze eenvoudig zijn te demonteren en recyclen. Maar nog beter is de levensduur van een machine verlengen door de kwaliteit en de reparatiemogelijkheid te vergroten. Maar ook door goede voorlichting over gebruik en onderhoud. Daar kunnen de toolboxmeetings die onze adviseurs houden bij bouwbedrijven aan bijdragen. We werken verder samen met Wecycle om de inzameling en recycling van elektrisch gereedschap te verbeteren.”

Vijftig jaar Makita

Tot slot toch nog even aandacht voor vijftig jaar Makita. Wat merkt de klant hiervan? Wilbert: “Wij zullen in ons feestjaar meerdere activiteiten organiseren en unieke promoties houden. Natuurlijk speelt onze cadeauwinkel daarbij een rol. Dit jaar zullen daarin door het jaar heen leuke en gelimiteerde 50 jaar cadeaus worden opgenomen, waaronder BBQ’s en limited editions gereedschappen. In mei start de eerste dealerpromotie, waarbij de dealer een Makita branded Supboard kan verloten. Nog vele andere eindklant- en dealerpromoties zullen volgen. Houd onze website in de gaten!”

Makita
www.makita.nl