Façades 2024 bundelt inspirerende en gedurfde gevels

Artikel delen

De zestiende editie van de jaarlijkse uitgave van de VMRG, de brancheorganisatie voor metalen gevelbouw, is verschenen. Façades 2024 is een bundel van inspirerende en gedurfde projecten die recent opgeleverd zijn. De rijke Nederlandse architectuur wordt belicht, maar de karakters van de gevels die door het gebruik van metaal tot leven komen, stelen de show!

Voorpagina Façades 2024

Op de cover van Façades 2024 is ODE Apartments, het appartementendeel van City Campus op het Amsterdamse Oosterdokseiland te bewonderen. In City Campus komen wonen, werken en uitgaan samen. Ben van Berkel, architect en oprichter van UNStudio,  is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit multifunctionele gebouw: “Ik ben erg blij dat ons project is geselecteerd om opgenomen te worden in dit boek. Bij UNStudio is het altijd een prioriteit om vanaf het begin van elk ontwerp de meest duurzame en circulaire materialen te selecteren.”

De internationale allure van dit prestigieuze project is voor een groot deel te danken aan de detaillering van de gevels die volgens de architect de enorme omvang van het gebouw reduceren en de glinstering van het water en de lucht weerspiegelen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Ben van Berkel het allereerste exemplaar van het boek mocht ontvangen, uit handen van Henk Zoontjens, directeur bij de VMRG.

Ben van Berkel (rechts), architect en oprichter van UNStudio, ontvangt eerste exemplaar van Façades 2024 uit handen van Henk Zoontjens, directeur VMRG.

Ben van Berkel (rechts), architect en oprichter van UNStudio, ontvangt eerste exemplaar van Façades 2024 uit handen van Henk Zoontjens, directeur VMRG.

Kwaliteitsgevels

Façades 2024 bestaat uit 216 pagina’s met uiteenlopende gevelbouwprojecten waar VMRG bedrijven bij betrokken zijn geweest. Het boek is ingedeeld in utiliteitsbouw-, woningbouw- renovatie- en transformatie- en zonweringsprojecten. Bij elk project staat aangegeven of het project onder het VMRG Keurmerk gerealiseerd is. Alle bedrijven met dit keurmerk leveren gegarandeerde kwaliteit op het gebied van gevels. Zij worden hierop regelmatig gekeurd, zowel in de fabriek als op de bouwplaats.

De Europese aanbestedingsrichtlijnen bieden ruimte om het VMRG Keurmerk voor te schrijven in een bestek. Elk bedrijf met het VMRG Keurmerk krijgt, nadat de keuringen positief verlopen zijn, jaarlijks een VMRG Keurmerk certificaat uitgereikt. Hierdoor is een opdrachtgever er zeker van dat het bedrijf voldoet aan de hoge standaard van de VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen.

Grensverleggend metaal

Tussen de verschillende categorieën projecten is in het boek een aantal artikelen opgenomen. Hierin staan de eindeloze mogelijkheden en bijzondere kenmerken van metaal centraal. Ook wordt aluminium op bijzondere wijze in de spotlights gezet. Daarnaast wordt uiteengezet hoe de plannen voor een Circulaire Geveleconomie, een initiatief van de VMRG, verder uitgerold worden en hoe zonwering in de energieprestatieberekening wordt meegenomen.

Online versie

Het boek is ook online te bekijken via https://digitaalpubliceren.com/facades2024/. In de online versie staan per project links naar meer informatie over het project en over het bedrijf dat bij dit project betrokken was. De website van de VMRG biedt op de homepage een aanmeldmogelijkheid voor de Inspiratienieuwsbrief om maandelijks op de hoogte te blijven van interessante projecten.