In de spotlight

Producten
Artikel delen

Houten kozijnen 30 minuten Vuurvast® (EN 16034)

Afgelopen jaar lanceerde WEBO het HoutAlu-Kozijn Vuurvast®. Binnenkort voegt WEBO ook haar brandwerende houten kozijnen aan het Vuurvast® productassortiment toe. Deze kozijnen zijn, evenals het HoutAlu-Kozijn Vuurvast®, voorzien van de verplichte CE-markering conform EN 16034 voor brand- en rookwerendheid. Dit is een aanvulling op de EN 14351-1. De brandwerende kozijnen en deuren bieden 30 minuten weerstand aan branddoorslag en brandoverslag naar een ander compartiment in de gevel (WBDBO) en zijn ideaal voor projecten waar strenge brandwerendheidseisen gelden, zoals portiek- en galerijflats en gebouwen die dicht langs de perceelsgrens staan. In dit artikel lees je alvast een korte introductie over het uitgebreide assortiment.

Brandwerendheidtest houten kozijnen.

De prestaties van de brandwerende houten kozijnen zijn getest door Peutz, waarbij ook een uitgebreid toepassingsgebied is opgesteld conform EN 15269-3. WEBO biedt daardoor volop mogelijkheden in afmetingen en configuraties: zo kunnen de kozijnen met deuren en ramen uitgevoerd worden met boven- en/of zijlicht(en). Het CPR-nummer voor de brand- en rookwerende kozijnen en deuren betreft 0502-CPR-10151 en is te vinden op de website van de certificeringsinstantie SKH. WEBO is hiermee de eerste partij die zowel brand- en rookwerende houten als hout-aluminium kozijnen en deuren kan leveren met een CE-markering volgens EN 16034.

Bij de productlancering brengt WEBO een uitgebreide informatiebrochure uit, waarin alle classificaties (EW, EI1, S200, SA & C), configuraties en maatvoeringen van de brand- en rookwerende kozijnen overzichtelijk worden weergegeven. Wil je deze brochure graag ontvangen? Meld je hier aan en ontvang de brochure!

Regelgeving versus praktijk

Bij een brandscheiding moeten te openen ramen en buitendeuren voorzien zijn van een CE-markering conform EN 16034 (aanvulling op EN 14351-1). Afhankelijk van de afstand tussen twee brandcompartimenten, het samengestelde element en de plaats in het gebouw, wordt bepaald aan welke prestaties een deur- of kozijnconstructie moet voldoen. Dit moet een compleet getest systeem zijn. In de praktijk levert dit regelmatig problemen op, omdat de kozijn- en deuronderdelen vaak afkomstig zijn van meerdere leveranciers of buiten het toepassingsgebied vallen.

Project: Stadswinkel, Tilburg

Project: Stadswinkel, Tilburg

Standaard voldoen aan de eisen

Met het Vuurvast® assortiment van WEBO hebben aannemers en ontwikkelaars in aanvulling op de basisprestaties (EN 14351-1) nu de garantie dat de gestelde brand- en rookwerendheidsprestaties aan de voorkant van het bouwproces aangetoond kunnen worden. Bij ieder project geeft WEBO per kozijnmerk een CE-prestatieverklaring af conform EN 14351-1 met als toevoeging EN 16034 voor brand- en rookwerende kozijnen. Deze kan de aannemer bij oplevering overhandigen aan de gebouweigenaar. Vooral in het kader van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) neemt dit veel zorgen weg. WEBO biedt bovendien volledige projectondersteuning, waarbij de engineering en het voldoen aan de gestelde prestaties uit handen wordt genomen.

WEBO
www.webo.nl

BouwTotaal