Wist je dat je ook voor vloerisolatie de ISDE subsidie kunt aanvragen?

Artikel delen

Isolatie van je woning is momenteel een uitstekende investering, aangezien de energieprijzen in Nederland nog nooit zo hoog zijn geweest. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden voor vloerisolatie, waar je dus ook gewoon subsidie voor kunt aanvragen.

ISDE subsidie

Wat is vloerisolatie?

Het isoleren van de kruipruimte onder je vloer wordt vloerisolatie genoemd. Het is een relatief simpele vorm van isoleren, waarbij de exacte manier van isolatie afhangt van jouw woning. Het is wel altijd een vorm van isolatie waar geen grote verbouwing bij komt kijken, aangezien professionals isolatiemateriaal plaatsen in de kruipruimte zelf en dit kan meestal in een enkele dag worden voltooid. Daarna heb je er geen omkijken meer naar, en is het enige dat je nog moet doen genieten van je warme vloer en woning.

Soorten vloerisolatie materiaal

Voor het isoleren van de kruipruimte kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Veel voorkomende keuzes zijn Ecose dekens, HFO-isolatieschuim, Icynene en Reflectiefolie. Ieder heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen en isolatiedeskundigen kunnen een goede aanbeveling doen op basis van jouw woning. Zo zijn Ecose dekens bijvoorbeeld minder geschikt voor betonvloeren, maar wel uiterst brandwerend en daardoor erg geschikt voor houten vloeren. Isolatieschuim is daarentegen weer minder geschikt voor houten vloeren. Naast de soort vloer speelt ook de situatie van de kruipruimte een rol bij het kiezen van isolatiemateriaal. Je kunt hierbij denken aan het vochtgehalte en de hoogte.

Kan ik mijn vloer laten isoleren?

De meeste woningen zijn geschikt voor vloerisolatie en de beste manier om hierachter te komen is door het aanvragen van een vrijblijvende offerte bij een deskundig isolatiebedrijf. Zo weet je precies of jouw woning geschikt is, wat de geschatte kosten zijn en hoe snel je deze investering terugverdient. Het is natuurlijk belangrijk om hierbij rekening te houden met het aanvragen van (ISDE) subsidie, die dus ook geschikt is voor vloerisolatie. Iets dat veel huiseigenaren niet weten.

ISDE subsidie vereisten

ISDE subsidie aanvragen is alleen mogelijk door te kiezen voor een erkend bedrijf, wat tevens de beste manier is om je woning goed te isoleren. Een tweede vereiste is het afnemen van vloerisolatie plus een andere isolatiemethode, zoals spouwmuur-, gevel- of dakisolatie. (Ook de combinatie met een warmtepomp of dubbelglas is mogelijk).

Andere vereisten zijn dat het om een bestaande woning gaat (waarin je zelf woont en waarvan je eigenaar bent) en dat je een minimumoppervlak laat isoleren van 20m2. Op deze manier kom je in aanmerking voor subsidie, dat voor vloerisolatie op 11 euro per m2 ligt.

Hoe vraag ik (ISDE) subsidie aan?

Het aanvragen van de subsidie doe je via de website van de Rijksoverheid, met behulp van je DigiD. Je dient dit in ieder geval binnen 12 maanden te doen, waarbij de meldcode op de factuur moet komen te staan. Ook is het belangrijk om foto’s te maken van het isolatieproces.

Voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) gelden een aantal specifieke vereisten voor het gekozen materiaal, waar jouw isolatiespecialist alles van afweet. Geef dus bij een intakegesprek aan dat je interesse hebt in het gebruik van “biobased isolatiemateriaal”.

Wil je nog meer besparen op je energierekening? Lees dan ook dit artikel over slim gebruik van tegels.