Blokhut installeren: gids en stappenplan

Artikel delen

Het opzetten van een blokhut moet nauwkeurig en met de juiste kennis gebeuren om ervoor te zorgen dat het eindresultaat duurzaam en functioneel is. Als professionele bouwer is het belangrijk om een duidelijk stappenplan te volgen en de juiste technieken te gebruiken om de blokhut succesvol te plaatsen. Wij hebben een stappenplan opgesteld.

blokhut

De voorbereiding

Je kunt niet zomaar met de installatie beginnen voordat je alles goed hebt voorbereid. Kijk eerst of je alle bouwmaterialen hebt en sorteer de blokhutprofielen op type en lengte. Zorg ook dat je alle gereedschappen die je nodig hebt, zoals een cirkelzaag, accuboormachine en een rubberen hamer, bij de hand hebt en klaar voor gebruik zijn.
Fundering leggen

De basis voor een stevige blokhut begint met het leggen van een solide fundering. Het is het beste om kunststof funderingsbalken te gebruiken voor goede afwatering. De ondergrond moet mooi waterpas zijn voordat je de funderingsbalken gaat plaatsen. Meet alles goed op en zaag de balken in verstek, zodat ze perfect passen.

Eerste laag monteren

Zodra de fundering ligt, kun je de eerste laag blokhutprofielen monteren. Gebruik roestvrijstalen schroeven om de profielen stevig vast te zetten aan de fundering. Het is heel belangrijk dat deze eerste laag perfect waterpas is. Op die manier heb je een goede basis waarmee je de blokhut verder kunt opbouwen.

Opbouwen van de blokhut

Bij het opbouwen van de blokhut werk je laag voor laag. Gebruik een rubberen hamer en een aanslagklosje om de planken voorzichtig op hun plek te tikken. Let op dat je niet direct op de uiteinden van de planken slaat, zodat je beschadigingen voorkomt. Als je blokhut ramen en deuren heeft, zorg dan dat je deze volgens de instructies op de juiste plekken monteert. Houd hierbij ook rekening met de ventilatie. Stel je klant wilt een tuinkachel kopen, dan moet het wel goed geventileerd zijn.

Ventilatie

Voor de ventilatie kun je ventilatieroosters plaatsen aan de voor- en achterkant van de blokhut. Zaag de juiste openingen uit en zet de roosters stevig vast voor een optimale luchtstroom.

Dakconstructie en afwerking

Staan de waanden? Dan kun je beginnen met het dak. Volg het stappenplan voor het monteren van de dakbalken. Span een touwtje tussen de balken om zeker te weten dat de dakbedekking straks netjes past. Afhankelijk van wat je kiest voor de dakbedekking, zoals dakshingles of dakpanplaten, moet je de specifieke instructies volgen om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht is.

Optionele vloerinstallatie

Je kunt er ook een houten vloer in leggen. Leg dan eerst de meegeleverde onderbalken in een patroon neer dat goed past bij de afmetingen van de blokhut. Je moet genoeg ruimte tussen de planken laten om het uitzetten en krimpen van het hout op te vangen. De vloer leg je zwevend, wat betekent dat hij niet vast aan de ondergrond zit. Je kunt deze netjes afwerken met plinten voor een strakke look.

Afwerking

Voor de afwerking van de blokhut kun je boeidelen en andere afwerkingsmaterialen gebruiken die zorgen voor een duurzaam en mooi geheel. Nu de blokhut staat, is hij klaar om ingericht te worden.