Circulaire keuken op industriële schaal
DKG Groep en NoWa Kitchen gaan samen circulaire keukens maken op industriële schaal. DKG is marktleider in corporatiekeukens. NoWa is een innovatieve keuken-startup in Nederland. Tim Kaizer, Directeur NoWa Kitchen: “Het is voor het eerst dat in Nederland circulaire keukens met tienduizenden per jaar geproduceerd gaan worden. Dit zal Nederland helpen in 2050 een volledig circulaire economie te hebben.”
“Samen maken we een grote sprong voorwaarts. DKG maakt 100.000 keukens per jaar. Wij kunnen circulaire keukens op industriële schaal produceren”, zegt Ron van den Berg, Directeur Business Development DKG Groep. Dit bedrijf is marktleider in keukens voor corporatiewoningen, met de merken Bruynzeel Keukens en Keller keukens. De fabriek maakt nu 100.000 keukens per jaar, waaronder een bio-based keukenlijn. “Met deze productiekracht schalen we samen de innovatie van NoWa Kitchen op naar industriële aantallen. Ook huurders met een smalle beurs kunnen zo een radicaal duurzame keuken krijgen”, aldus Van den Berg.
NoWa Kitchen ontwikkelde de afgelopen vijf jaar de meest circulaire keuken van Nederland (PCI = 90%, bron: Alba Concepts). De keuken bestaat grotendeels uit bio-based materialen en losmaakbare verbindingen. Daardoor is reparatie eenvoudig, is er minder afval en kunnen we meer grondstoffen hergebruiken.
Circulaire economie
Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie hebben, waarin hergebruik en reparatie leidend zijn. Je repareert dan wat kapot is, in plaats van de hele keuken te vervangen. Oude materialen gebruik je weer voor nieuwe keukens. En je gebruikt alleen hernieuwbare grondstoffen.
De keukens van DKG bestaan al jaren grotendeels uit hergebruikte materialen. Daarnaast ontwikkelde het een bio-based keuken, die bestaat uit reststromen uit landbouw en industrie. Door hun samenwerking bundelen NoWa en DKG hun kennis over losmaakbaarheid en bio-based materialen.
NoWa Kitchen is een start-up met een sterke focus op innovatie. Het bedrijf doet continu onderzoek naar nieuwe bio-based materialen en losmaakbare verbindingen. Dankzij de fabriek, kapitaalkracht en het netwerk van DKG zijn deze innovaties snel op te schalen, zodat ze de circulaire economie dichterbij brengen.