Wat zijn de belangrijkste taken van een constructeur?
In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over de taken van een constructeur. Maar wat is een constructeur eigenlijk? Dit is een persoon die de vertaalslag maakt van een bouwkundig ontwerp tot een draagconstructie. Zo zijn constructeurs dagelijks bezig met het berekenen en tekenen van diverse en uiteenlopende constructies. Met constructies praten we voornamelijk over werk in de woningbouw, maar ook in de utiliteitsbouw. Verder verrichten ze ook taken zoals renovatie- en transformatieprojecten. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste taken?
Interne en externe overleggen
Constructeurs voeren niet alleen fysieke opdrachten uit, denk bijvoorbeeld aan het leggen van zonnepanelen Schijndel en Meierijstad, maar zijn ook verantwoordelijk voor de begeleiding. Zo begeleiden ze beginnende constructeurs en delen hierbij hun kennis/ervaring binnen het team. Doordat de constructeur vooral deelneemt aan interne en externe overleggen, werkt hij of zij nauw samen met anderen binnen het bedrijf. Hierbij kun je denken aan architecten, bouwkundig tekenaars of mensen van het bouwmanagement.
Opstellen van planningen
Als constructeur ben je ook verantwoordelijk voor een vlekkeloze planning. Zo ben je regelmatig kostenramingen aan het opstellen en maak je planningen voor de constructieve werkzaamheden. Het hele project ben je verantwoordelijk om deze planning te bewaken en na te leven. Zo zijn constructeurs niet alleen fysiek veel bezig, maar je moet ook kunnen plannen en timen.
Veiligheid en duurzaamheid
Is er een knelpunt? Dan is de constructeur hier verantwoordelijk voor, want ze houden zich bezig met onder andere het signaleren en oplossen hiervan. Ze moeten zich bewust zijn van de risico’s die de constructies met zich meebrengen. Op deze manier dragen ze bij aan de zorg voor veiligheid en een duurzame constructie
Richtlijnen en ontwikkelingen
Up-to-date blijven is een aspect dat zeker niet vergeten mag worden. Het is van belang dat je als constructeur alles weet van de laatste ontwikkelingen binnen dit beroep. Op deze manier kun je de juiste richtlijnen toepassen. Hierbij wordt gesproken over ontwikkelingen en richtlijnen op het gebied van constructieve technieken, om deze vervolgens op de juiste manier te kunnen toepassen in de werkzaamheden.
Heldere communicatie
In je werk als constructeur is ook communicatie enorm belangrijk. Door een gebrek aan communicatie kunnen er fouten optreden en dit kan vervelende risico’s met zich meebrengen. Daarom is de taak van de constructeur om duidelijk te communiceren met alle betrokken partijen. De samenwerking moet goed verlopen en de manier van samenwerken en communiceren wordt opgesteld aan de hand van het gehele bouwproces.