Geluidwerende deuren in studio’s en kleine appartementen: waar moet u op letten!

Artikel delen

De vraag naar kleine appartementen, ook wel studio’s genoemd, neemt steeds verder toe in Nederland. Deze compacte woningen zijn vaak ontworpen voor een- of tweepersoons huishoudens en zijn meestal bereikbaar via een corridor, een gemeenschappelijke verkeersruimte. De voordeur van zo’n studio vormt in deze situatie de enige fysieke scheiding tussen de corridor en de woonruimte. Hierdoor is het essentieel dat deze deur voldoet aan de geluidwerende eisen zoals vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Echter, in de praktijk blijkt dat de vereisten uit het Bbl voor deze situaties zwaarder zijn dan nodig.

Deur in een klein appartement

De indeling van studio’s en kleine appartementen lijken vaak op die van hotelkamers, waarvoor het Bbl geen specifieke eisen stelt. Ondanks dat het Bbl strenge eisen stelt aan de geluidwering, blijkt uit de recente internationale norm ISO/TS 19488:2021 dat in veel gevallen deuren met een lagere geluidsisolatie in GND geluidscategorie 2 of 3 voldoen zonder dat er noemenswaardige klachten ontstaan. Dit komt doordat de hoorbaarheid en hinderlijkheid van geluiden afhankelijk zijn van meerdere factoren, zoals het type geluid, de frequentie van het geluid en het achtergrondgeluidsniveau in de studio.

In de praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van de onderbouwing van gelijkwaardigheid, waarbij de relatief nieuwe norm ISO/TS 19488:2021 nog niet vaak gebruikt wordt maar wel een belangrijke rol kan spelen. Deze norm koppelt de luchtgeluidisolatie tussen woningen en andere ruimtes aan verschillende klassen voor relatieve akoestische kwaliteit, waardoor er meer flexibiliteit ontstaat bij de keuze van geluidwerende maatregelen.

Functie van de deur in akoestisch opzicht

De belangrijkste functie van de deur in akoestisch opzicht is het beperken van geluidshinder vanuit de corridor. Dit omvat geluiden zoals normale spraak en luide spraak, het geluid van een stofzuiger en de signalen van een lift. Het is echter belangrijk om te realiseren dat het niet altijd noodzakelijk is om al het geluid volledig te elimineren. Zolang geluiden niet als hinderlijk worden ervaren, is het acceptabel dat ze soms hoorbaar zijn. Dit inzicht wordt ondersteund door de ISO/TS 19488:2021, die helpt om de juiste balans te vinden tussen akoestische prestaties en praktische toepasbaarheid van deuren.

In veel projecten worden deuren toegepast die vallen in de GND-geluidscategorie 2 (37dB) of 3 (42dB). Deze categorieën bieden ondanks dat ze niet aan de strikte Bbl-eis voldoen een adequate balans tussen geluidwering en kosten, zonder dat dit leidt tot een toename van klachten over geluidshinder.

Deur van een kleine appartement gezien vanuit de corridor.

Geluidsisolatiewaarden: wat moet je weten?

Om faalkosten te voorkomen hanteren GND en de aangesloten fabrikanten eenduidige definities om naar de markt te communiceren:

– Rw-waarde: Dit is de in het laboratorium gemeten geluidsisolatie van het deurblad in een gekitte situatie. Deze waarde wordt gebruikt om de prestaties van deurbladen onderling te vergelijken.
– Rw,p-waarde: Dit is de in het laboratorium gemeten geluidsisolatie van de volledige deurset in gemonteerde situatie. Deze waarde is belangrijk voor het vergelijken van de prestaties van complete deursets (kozijn, afdichting, deurblad).
– Rw,r-waarde: Dit is de in de praktijk gemeten geluidsisolatie van de deurset in gemonteerde situatie op locatie. Hiermee kan de praktijkwaarde van de gemonteerde deurset worden vergeleken met de gevraagde waarde.

Hoe herken je een geluidisolerende deur?

Een geluidwerende GND-deur is eenvoudig te herkennen aan het GND-garantielabel en het daaronder geplaatste zekerheidslabel, dat in de hangzijde van de deur is aangebracht. Via een QR-code kan snel informatie worden opgevraagd over hoe de deur is geleverd, wie verantwoordelijk is voor de verschillende werkzaamheden en welke prestaties de deur of deur/kozijn-combinatie levert. Het prestatiescherm geeft aan of de deur/kozijncombinatie valt in de geluidscategorie 32dB, 37dB, 42dB of 47dB. Met een GND-label kan eenvoudig de veiligheid en de prestaties van de deur worden gecontroleerd.

Het scannen van de QR-code op een deur om de eigenschappen te controleren

Conclusie

Voor aanneme rs en adviseurs in de Nederlandse bouw is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen de akoestische vereisten en de praktische toepasbaarheid van geluidwerende deuren in studio’s en kleine appartementen. De toepassing van normen zoals ISO/TS 19488:2021 kan hierbij een waardevol hulpmiddel zijn om te zorgen voor voldoende geluidwering zonder onnodige kosten te maken. Door te kiezen voor deuren die voldoen aan de juiste geluidscategorie en het gebruik van GND-gecertificeerde producten, wordt bijgedragen aan het wooncomfort in studio’s zonder in te boeten op kwaliteit of prestaties.