Isolatie bij nieuwbouw: zorgen en vragen van bouwprofessionals
Isolatie is bij bestaande woningen niet verplicht. Wel nuttig en comfortabel, maar niet verplicht. Hoewel de overheid er wel alles aan doet om isoleren aantrekkelijker te maken voor particulieren. Ook worden de financiële voordelen van isoleren steeds meer duidelijk. De investering in isolatie betaalt zich op termijn terug. Bij spouwmuurisolatie, bijvoorbeeld, kan de winst na 25 jaar vergelijkbaar zijn met een rente van 9% op je spaarrekening. Dit maakt isolatie niet alleen een duurzame keuze, maar ook een financieel verstandige.
In de nieuwbouw is dit echter weer een heel ander verhaal. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning kunnen particulieren er namelijk vanuit gaan dat er sprake is van goede isolatie. De overheid stelt strenge regels met betrekking tot isolatie bij nieuwbouw. Dit roept ook vragen en soms zelfs zorgen op bij bouwprofessionals. Want is het ook mogelijk om té goed te isoleren? En waar moet rekening mee worden gehouden als de isolatie van woningen steeds beter wordt?
Is het ook mogelijk om een té goed geïsoleerd huis te hebben?
Dit is een vraag waar steeds meer bouwprofessionals zich zorgen om maken. Want we willen telkens meer en beter. Maar is er ook zoiets als een té goed geïsoleerde woning? Het antwoord is niet helemaal duidelijk. Dit kunnen we zowel met een ja als een nee beantwoorden.
Isoleren biedt veel voordelen. Denk aan directe energiebesparing, een aangenamer binnenklimaat, minder CO2-uitstoot en een hogere woningwaarde. De voordelen lijken dan ook zeker op te wegen tegen de eventuele nadelen. Iets als te goede isolatie lijkt dan ook onmogelijk.
Toch moeten we stellen dat hele goede isolatie ook risico’s met zich meebrengt. Het grootste gevaar schuilt hem in een gebrek aan ventilatie. Een woning moet voldoende geventileerd worden om de gezondheidsrisico’s te beperken. Normaal gesproken gebeurt dit van nature al. Zodra de woning extra goed wordt geïsoleerd, kan er nauwelijks lucht naar buiten of naar binnen. Dit leidt ook tot een extra potentieel probleem: oververhitting.
In de winter is het prettig dat de temperatuur stabiel blijft. In de zomer snak je echter ook naar verkoeling en zal het huis door de goede isolatie juist meer warmte vasthouden. Dit is iets waar ze tijdens de bouw van nieuwe woningen rekening mee moeten houden. Ook particulieren moeten op de hoogte worden gesteld van deze risico’s, zodat zij de juiste maatregelen kunnen treffen.
Maatregelen tegen oververhitting
Ook de overheid is gelukkig op de hoogte van dit potentiële risico. Daarom wordt nu ook in de regelgeving vastgelegd dat bij nieuwbouw extra ventilatiemogelijkheden moeten worden aangelegd. Daarnaast wordt de bewoner geadviseerd om zelf ook te investeren in kwalitatieve zonwering. Op die manier kan oververhitting worden voorkomen en blijft het risico minimaal.
Bouwprofessionals horen hierin ook een adviserende rol aan te nemen. Daarom is extra kennis over goede isolatie van belang. Hier moet dan ook constant aan gewerkt worden.