Prefab industrie omarmt pneumatisch gereedschap

Artikel delen

Wie Press Hechttechniek kent, denkt ook aan de bevlogen oprichter Bert Ros (70). Sinds 1997 is hij het gezicht van deze specialist in pneumatisch gereedschap in Deventer. Maar langzaam maakt hij steeds meer ruimte voor zijn zoon Jeroen Ros, die op termijn het bedrijf geheel zal overnemen. BouwTotaal ging op bezoek om via beide heren de nieuwste ontwikkelingen te horen: “De prefab industrie heeft ons nu ook ontdekt”, aldus Bert en Jeroen.

Tekst en beeld: ing. Frank de Groot

Bert en Jeroen Ros: “Onze kracht is niet alleen het leveren van kwaliteit, maar ook persoonlijk contact.”

 

In 2017 was ik al eens op bezoek bij Press Hechttechniek. Na afloop van het gesprek laat Bert trots zien dat er de laatste jaren steeds meer hallen zijn bijgekomen. Eerst de hallen van de buurman, toen die vertrok. En nu ook al een hal verderop in de straat. Allemaal gevuld met circa 1.200 verschillende nieten en spijkers voor een breed scala aan tackers dat het bedrijf ook levert. Zoon Jeroen lijkt dus in een gespreid bedje te komen, maar zo eenvoudig ligt het niet. Bert: “Onze kracht is niet alleen het leveren van kwaliteit, maar ook persoonlijk contact. Door onze groei wordt dat natuurlijk wel steeds lastiger.” Jeroen vult aan: “Ik ben dan ook bezig met het opzetten van een online webshop / klantenportaal, die volgend jaar in de lucht moet gaan. Dan heeft iedere klant via zijn eigen inlog toegang tot alle producten, met de prijsafspraken die gemaakt zijn. Tevens zijn hier alle in het verleden gekochte producten en facturen zichtbaar. De klant wil tegenwoordig 24/7 kunnen bestellen en dat proces moet eenvoudig verlopen. Hierdoor zal de verkoop weer een stuk efficiënter worden. Ook komt er een puntensysteem: wie meer koopt, heeft meer voordeel! Mijn focus zal daarbij naast de bestaande klanten, vooral op nieuwe klanten liggen. Daarbij vind ik het persoonlijke contact net zoals mijn vader heel belangrijk.”

Hoe het begon

Tacker voor coilspijkers met doorzichtig magazijn.

Press Hechttechniek is opgericht in 1997 door Bert Ros. Hij had al vele jaren ervaring opgebouwd met pneumatisch gereedschap en bijbehorende bevestigingsmiddelen in de bouw. In 2005 is Konijnenburg Perslucht uit Amsterdam overgenomen. Hiermee kreeg het bedrijf ook toegang tot klanten in land- en tuinbouw, kistenfabrieken, groothandels in verpakkingsmaterialen, producenten van uitvaartkisten en industriële bedrijven. Inmiddels kan het bedrijf 1.200 verschillende nieten en spijkers leveren, alsmede pneumatisch gereedschap met alle toebehoren. Veel ijzer- en gereedschaphandelaren kunnen de producten van Press Hechttechniek leveren. Na een aantal jaar twee dagen in de week bij het bedrijf van zijn vader te hebben gewerkt, is sinds 2021 Jeroen fulltime bij het bedrijf werkzaam en is hij sinds 1 januari 2024 medevennoot. “Het is een mooi bedrijf met kwalitatief goede en betaalbare producten en ervaren medewerkers.”

Concurrentie met accu

Maar kan pneumatisch gereedschap nog wel concurreren met al het accu-gereedschap dat de markt overspoelt? Je bent namelijk altijd via een luchtslang verbonden aan een compressor en die moet weer zijn aangesloten op 230 V. Bert ontkent deze beperkingen niet, maar wijst op de vele voordelen: “Het voordeel van pneumatisch gereedschap is de snelheid van werken, de grotere kracht en het geringe gewicht. Een accumachine is veel zwaarder en dat ga je wel merken bij repeterend werk. Je kunt ook alles verwerken met onze tackers: spijkers, schroefspijkers, nieten, krammen, brads en pins, het is allemaal mogelijk. Vooral bij de coilspijker-machines speelt mee dat je ze kunt laden met een paar honderd spijkers op een rol. Hierdoor kun je lang doorwerken. Bovendien zijn er machines die geschikt zijn voor een enorme variatie aan spijkers. Denk aan diverse lengten, dikten, materialen, koptypen en keuze uit draad- of plastic gerold.” Wat verder meespeelt is dat de prijzen van pneumatisch gereedschap volgens Bert veel gunstiger zijn dan accumachines en ze gaan ook veel langer mee. Daarnaast geldt dat de bevestigingsmiddelen die worden ingekocht in Zuid-Korea, Taiwan en China heel scherp zijn geprijsd. “Ik heb de fabrieken bezocht en die zijn tegenwoordig hypermodern. We bewaken dus de kwaliteit en kunnen tegen gunstige prijzen leveren.” Prettig is verder dat er tegenwoordig ook hele compacte compressoren zijn: “Vroeger waren ze 30 tot 40 liter, maar tegenwoordig hebben we 2 cilinder compressoren met een tank van 5 tot 6 liter en met meer vermogen. Tot slot zijn de PE-slangen veel flexibeler geworden en zijn ze bovendien bewegingsvrij aan de tacker en compressor verbonden. De koppeling draait mee, waardoor je slang niet gaat krullen. Dat is ook weer gunstig voor de levensduur.” Toch levert Press Hechttechniek wel een lichte tacker en zelfs een compacte compressor op accu. Jeroen: “Wij sluiten onze ogen niet voor de ontwikkelingen en zullen zeker in de toekomst onze accu-lijn uitbreiden. Maar voorlopig is een accutacker duurder en zwaarder en heeft deze minder kracht. We hebben trouwens ook een tacker die wordt aangedreven door een flesje met zuurstof. De flesjes zijn navulbaar. Dus er zijn best andere mogelijkheden, zoals voor de glaszetter die overal glaslatten moet bevestigen. Dan kun je niet telkens rond gaan zeulen met een compressor.”

Houten spijkers

Breed scala aan tackers voor brads, nieten, spijkers en coilspijkers.

Een bijzonder product dat Press Hechttechniek sinds 2017 levert zijn koploze houten spijkers van het merk LignoLoc®. Net tandenstokers, maar dan een stuk dikker en gemaakt van beukenhout. Het hout is onder hoge druk geïmpregneerd met hars, waardoor het bijzonder stabiel wordt. De treksterkte is zelfs vergelijkbaar met aluminium (circa 250 N/mm2). “Het geheim zit in de verwerking met een pneumatische coilspijker-machine. Door de grote snelheid en kracht waarmee de machine de houten spijker in het hout schiet, in combinatie met het ruwe oppervlak van de spijker, ontstaat veel wrijvingswarmte. Door die vrijkomende warmte versmelt het lignine in de houten spijker met het omliggende hout. Hierdoor vormt de spijker na aanbrengen één geheel met het hout. Hierdoor krijg je een ijzersterke verbinding.” Zoveel voordelen, dat moet welhaast tot een succes hebben geleid? Jeroen en Bert bekennen echter dat de hogere prijs en onbekendheid een succes nog steeds in de weg staat: “We leveren de houten spijkers wel, maar het gaat om kleine aantallen voor bijvoorbeeld ecologische projecten en dergelijke. Erg jammer, want dit product heeft zoveel voordelen. Voorboren hoeft bij normale houtsoorten niet en de CO2-belasting van deze verbinding is minimaal. Vochtindringing bij spijker- en schroefverbindingen is verleden tijd en tot slot ontstaan er geen koudebruggen of corrosiesporen.”

 

Prefab fabrieken

Bert en Jeroen denken dat vooral de prefab industrie massaal kan profiteren van pneumatisch gereedschap: “In de prefab industrie heb je vaak vaste werkplekken, waarbij een prefab onderdeel of complete unit door de fabriek schuift. Op dat moment heb je geen last meer van de luchtslang en compressor en biedt pneumatisch gereedschap alleen nog maar voordelen. Daarnaast gaat het om grote hoeveelheden spijkers en nieten, waarbij de prijs een belangrijke rol speelt. We leveren tegenwoordig ook transparante magazijnen, waardoor je direct ziet hoeveel spijkers er nog op de rol zitten.” De bevestigingsmiddelen zijn leverbaar in diverse kleuren, zodat ze bij zichtbare bevestiging nauwelijks opvallen. “We hebben ook een spijker ontwikkeld voor cementgebonden brandwerende gevelbekleding van bijvoorbeeld James Hardie. Denk aan planken met messing en groef of planken voor potdekselwerk, die blind worden vastgeschoten.” We willen tot slot weten welk bevestigingsmiddel nu het meest gewild is. Jeroen: “Dat is met afstand de 2,3 x 55 mm verzinkte spijker. Die kun je heel breed gebruiken voor rachelwerk, panlatten, mdf en ander houtwerk!”