Veiliger, sneller en duurzamer
Calduran kijkt continu kritisch naar de eigen logistiek. Dat leidt voortdurend tot kleine aanpassingen en verbeteringen waardoor het toeleveringsproces meer verfijnd, sneller, veiliger, duurzamer en efficiënter wordt. De jongste ontwikkeling: Calduran combineert kalkzandstenen passtukken met hele elementen op transportpallets.
Het logistieke plan voor het transport van producten ligt bij Calduran in het verlengde van het productieproces. En dat lijkt een kwestie van appeltje eitje. Je zet de producten op een vrachtwagen en lost ze op de plaats van bestemming alwaar ze verwerkt worden. Maar de logistiek – de weg tussen de kalkzandsteenfabriek op één van de locaties in Harderwijk of Hoogersmilde en de eindbestemming – is in feite een complex proces dat de mensen van Calduran heel strak organiseren. Voortdurend kijken ze hoe je het proces efficiënter maakt, verfijnt, optimaliseert en aanpast aan gewijzigde omstandigheden.
Johan Bruins Slot is teamleider Logistiek bij Calduran en hij zegt: “Veel van de vernieuwingen in de logistiek komen tot stand door intensieve contacten met de mensen op de bouwplaats. Onze bouwbegeleiders praten met de aannemer, uitvoerder, verwerker en opperman en allemaal kunnen ze suggesties doen. Als er een patroon zichtbaar wordt in de feedback, vanuit de praktijk, dan pakt onze research- en developmentafdeling het op en probeert de op- en aanmerkingen te trechteren naar een generieke aanpassing of verbetering.”
Logistiek op maat
Oplossingen op maat behoren volgens Johan eveneens tot de logistieke service.
“We zijn een organisatie die luistert naar de klant en hem/haar, als het maar enigszins mogelijk is, bijstaat door mee te denken vanuit onze logistieke kennis en ervaring. Daar kan ik vele voorbeelden van geven. Zoals een klant die op een locatie achter een garage aan het bouwen was, waar het lossen onmogelijk leek. Toen hebben we een vervoerder gezocht met een vrachtwagen die was uitgerust met een langkraan van tien meter hoog. Zo konden we de elementen en passtukken over de garage heen tillen en op hun plek zetten.”
Johan noemt verder nog het voorbeeld van een klant die in een kerk aan het bouwen was. “Aangezien je de vloer van de bestaande kerk niet wilt beschadigen, hebben we een oplossing bedacht door de elementen op pallets te plaatsen. Zo proberen we altijd mee te denken.”
Combinatie op één pallet
Het principe dat elementen, in uitzonderlijke situaties zoals hierboven omschreven, op pallets vervoerd kunnen worden, was al langer bekend. Onder normale omstandigheden staan elementen namelijk apart vastgesnoerd op de vrachtwagen en worden ze met een stenenklem op de bouwplaats gelost. Johan: “De omstandigheden veranderen en daar spelen we op in. We krijgen meer en meer te maken met complexe gevels. Dat betekent soms wanden met meer passtukken dan elementen. Waar je voorheen kon volstaan met één volle pallet met passtukken heb je er nu bijvoorbeeld anderhalf nodig. Op de tweede pallet is er dus ruimte over, waarop je misschien wel vijf tot acht hele elementen kwijt kunt. En dat betekent een behoorlijke efficiëntieslag. Dat geldt ook als er maar weinig passtukken nodig zijn en je kunt volstaan met één pallet waarop nog ruimte is voor vijf elementen. Al met al kan de aannemer met minder ‘hijsjes’ opperen. En minder transportbewegingen betekent minder emissie. Tel uit je klimaatwinst.”
Verder noemt Johan de verbetering van de transportveiligheid. Want hoe voller een pallet, hoe stabieler je deze kunt bandeleren op de vrachtwagen. Dat bandeleren gebeurt tegenwoordig overigens bij alle passtukken pallets vierzijdig (horizontale en verticale omsnoering).
Ook op de bouwplaats verhoogt de nieuwe aanvoermethode de veiligheid, doordat het omvalrisico van een enkel element afneemt. De elementen staan nu immers samen met de passtukken ingeklemd op de pallet.
Vooralsnog geldt de logistieke verbetering alleen voor passtukken en elementen van 100 en 120mm waarbij elementen met een hoogte van 648 mm de code ‘zz’ meekrijgen en met een hoogte van 538mm de code ‘yy’. Johan is blij met de ontwikkeling: “Op alle fronten biedt dit voordelen voor de aannemer en verwerker. Het zou mooi zijn als de evaluatie uitwijst, dat we deze logistieke verbetering ook kunnen toepassen op de diktes 150, 214 en 300mm.”
Uitdagingen? Johan: “Die zijn er voldoende. Neem bijvoorbeeld de emissiegerelateerde uitdagingen. Dat varieert van binnenstedelijke vergunningsgebieden tot elektrisch rijden en zorgen voor optimalisatie van de volle kilometers. Daarover graag een volgende keer meer.”
Overigens profiteren klanten over de grens ook van de efficiëntieslag in de logistiek. “Ook zij kunnen rekenen op pallets waarop behalve passtukken nu ook elementen staan.”