Waarom groene energie in de bouw belangrijk is voor de toekomst

Als er één sector is waarin duurzaam ondernemen alsmaar belangrijker gaat worden, dan is het wel de bouw. Dit heeft alles te maken met het feit dat de bouwsector een van de grootste energieverbruikers ter wereld is. Zo gebruiken traditionele bouwmethoden veel fossiele brandstoffen waarbij onder andere massa’s CO2 vrijkomt. Logischerwijs heeft dit een aanzienlijke impact op het milieu. Maar: gelukkig is er een aantal stappen dat je als ondernemer in de bouw kunt zetten om duurzamer te ondernemen. Denk alleen al aan de overstap op groene zakelijke energie. In dit artikel vertellen we je meer over waarom groene energie in de bouw belangrijk is voor de toekomst.

groene energie

Groene zakelijke stroom: wat is dat precies?

Om te weten wat het belang van groene energie is in de bouw is het goed om meer te weten te komen over de herkomst van groene stroom. Groene energie is alle energie die opgewekt wordt uit natuurlijke bronnen zoals de zon, de zee, de wind en biomassa. Deze vorm van energie wordt ook wel hernieuwbare stroom genoemd, omdat al deze bronnen onuitputtelijk zijn. Dat in tegenstelling tot de fossiele bronnen waaruit grijze stroom wordt geproduceerd. Dergelijke bronnen, zoals aardolie en steenkool, zijn helaas niet onuitputtelijk en zullen op een dag op zijn zolang we eruit blijven putten zoals we dat nu doen. Bij het productieproces van grijze energie komt daarnaast veel CO2 vrij, terwijl de productie van groene stroom geen tot weinig CO2 uitstoot. Dit maakt groene energie een belangrijk onderdeel van de strijd tegen klimaatverandering, ook juist in de bouwbranche. In de bouw wordt namelijk ontzettend veel energie verbruikt.

Wat zijn de opties voor groene energiebronnen in de bouw?

Gelukkig zijn er talloze opties wanneer we het hebben over groene energiebronnen in de bouw. Afhankelijk van hoe groot de bouwplaats zelf is, kunnen sommige toepassingen ter plekke worden gebruikt, zoals zonnepanelen. Steeds vaker kiezen ondernemers in de bouw voor zonnepanelen op bouwplaatsen en op bedrijfspanden. Door dit te doen, kan (een groot deel van) de elektriciteit worden gehaald uit de zon. Daarnaast is het mogelijk om windenergie af te nemen voor bedrijven in de bouw. Over het algemeen worden windturbines vaak buiten de stad geplaatst, maar er zijn ook kleinere turbines beschikbaar die op een bouwplaats kunnen worden geplaatst. En wat dacht je van biomassa als hernieuwbare energiebron voor de bouw? Biomassa is de ideale vorm van groene energie om in de bouw gebruikt te worden als verwarming of opwekking van elektra. Uiteraard kun je ook kiezen voor een groen zakelijk energiecontract voor je bedrijf; je kunt hier grootzakelijk energie vergelijken voor groene stroom.

Dit kun je zelf doen om als bouwbedrijf groener te ondernemen

Naast de overstap op groene stroom zijn er nog andere stappen die je als ondernemer binnen deze branche kunt zetten om duurzamer te ondernemen. Want hoewel het gebruik van hernieuwbare energiebronnen een goede basis is, kun je met andere handige ontwikkelingen nog meer energieverbruik minimaliseren. Denk onder andere aan:

 

  • Vervang alle machines die je op de bouwplaats gebruikt met energiezuinige machines. Denk aan elektrische graafmachines, bouwmachines die draaien op waterstof en ga zo maar door.
  • Daarnaast is circulair bouwen alsmaar populairder aan het worden. Deze bouwtechniek richt zich op het hergebruiken van materialen en natuurlijk het verminderen van afval, zodat de wereldwijde afvalberg minder groot wordt.
  • Wat je ook kunt doen, is kiezen voor slimme bouwtechnieken. Denk aan technologieën zoals Building Information Modeling (BIM), waarmee je als ondernemer in de bouw beter en efficiënter kunt plannen en ontwerpen. Ook dat zorgt voor minder verspilling van energie én materialen.

Kort samengevat speelt groene stroom een steeds belangrijkere en grotere rol in de bouwsector. Je kunt je zakelijke ecologische voetafdruk verkleinen door te kiezen voor duurzame en hernieuwbare energiebronnen en door andere groene stappen te nemen in je bedrijf. En psst… dat is uiteindelijk niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je zakelijke portemonnee!