Bouwkosten

Binnenzijde hellend dak dubbele woning na-isoleren
Je wilt een hellend dak aan de binnenzijde na-isoleren met SlimFix Deco isolatieplaten van IsoBouw. Het betreft een dubbele woning of zogenoemde twee-onder-een-kap woning. Wat gaat dat kosten? Casadata zet de kosten van de gemetselde schoorsteen op een rij.
Tekst en kosteninformatie: Casadata.nl
Beeld: IsoBouw
De binnenzijde van een ongeïsoleerd, waterdicht hellend dak, dat met dakpannen of leien is gedekt, wordt na-geïsoleerd. Daarbij moet je vooraf eventuele open doorgangen van de spouw naar het dak goed luchtdicht afsluiten. Bij het na-isoleren met SlimFix Deco isolatieplaten kan je deze isolatieplaten tussen de gordingen plaatsen met een minimale hoogte van 90 mm tot 105 mm en tot een maximale gordingafstand van 1,27 tot 1,60 meter.
De breedte van de platen varieert van 600 tot 1.020 mm. De lengte is standaard 1.300 mm, maar is op specificatie leverbaar van 1.000 tot en met 1.600 mm. De isolatieplaat bestaat uit een vochtbestendige houtspaan bovenplaat van 3 mm dik, een kern van EPS isolatie en een 3 mm dikke stootvaste houtspaan onderplaat met een afgewerkte witte zichtzijde.
De Slimfix Deco isolatieplaten zijn eenvoudig te bevestigen met speciaal daarvoor ontwikkelde Deco klikprofielen en naadprofielen. Deze profielen niet verwerken bij een temperatuur onder de 0 graden Celsius.
Altijd op de hoogte blijven omtrent de nieuwste prijsontwikkelingen binnen de bouwsector en deze gegevens direct en eenvoudig aanpassen naar je eigen situatie?
Dat maakt Casadata voor je mogelijk. Je krijgt nu 25% korting op een inlogabonnement naar keuze, wanneer je in het opmerkingenveld Bouwtotaalinlog vermeldt. Binnen het abonnement krijg je gratis uitleg door de Casadata klantenservice en kun je onbeperkt gebruik maken van de helpdesk tot 20:30 uur in de avond.
Montage
Er wordt gestart met de horizontale klikprofielen (rand- en afdekprofielen), die in voorgeboorde gaten op de houten gordingen worden vastgeschroefd. Hierbij moet er altijd een luchtspouw van circa 15 mm tussen de isolatieplaat en het dakbeschot over blijven. Als men de profielen wil vastnieten, moet men vooraf de juiste slagkracht testen. Je moet wel voldoende nieten toepassen voor een stevige verankering.
De isolatieplaten en strips in verticale richting 20 mm kleiner zagen dan de afstand tussen de gordingen. Op de eerste isolatieplaat eerst het klikprofiel aan de muurzijde aanbrengen en vervolgens de plaat tegen de muur aanschuiven. Bij de tweede isolatieplaat eerst het naadprofiel aanbrengen en daarna aanschuiven. De op één na laatste isolatieplaat met beide naadprofielen monteren en plaatsen. Tenslotte de laatste (pas)isolatieplaat eerst met het klikprofiel aan de muurzijde monteren en vervolgens tegen de muur aanschuiven.
Vervolgens het afdekprofiel in volle lengte in het horizontale klikprofiel drukken. Controleer de luchtdichtheid van de dakconstructie en let daarbij ook op eventuele dak doorvoeren.
Naden waarbij men geen profiel kan toepassen, moet men aan de achterzijde dichtzetten met zo passend mogelijk gezaagd isolatiemateriaal en moet je deze aan de achterzijde luchtdicht afkitten met flexibele PUR. Aan de voorzijde elke zichtbaar openstaande naad afkitten en eventueel afwerken met een timmerlat.
Aandachtspunten
Voor een veilige en ongestoorde voortgang van de werkzaamheden moet de ruimte onder de kap goed begaanbaar zijn en voldoende ontruimd. Er mag geen lucht uit de spouw achter het isolatiepaneel stromen. Vooraf de benodigde maatregelen treffen. De dakconstructie en dakdoorvoeren moet je verder controleren op luchtdichtheid en waar nodig maatregelen treffen, zoals het afkitten van naden indien men geen profiel kan toepassen.
Kosteninformatie
In de kostenberekeningen is uitgegaan van het na-isoleren aan de binnenzijde van een hellende dak, waarbij men tussen de gordingen de EPS isolatieplaten monteert. Er is gerekend met IsoBouw SlimFix Deco isolatieplaten. Bij een dubbele woning gaat het om 74 m2 oppervlakte. De kosten zijn exclusief ontruimen van de ruimte, bouwplaatsvoorzieningen, het afvoeren van de afkomende materialen en stortkosten. De kosten zijn inclusief vrachtkosten.
Het gemiddeld uurloon is € 52,25 excl. opslag en € 61,1325 incl. 17% toeslag op de directe kosten. Deze bestaan uit 8% voor algemene bedrijfskosten, 5% voor winst en 3% voor risico. Het prijspeil is 1 februari 2025.
Meer informatie: www.casadata.nl