Financiële zekerheid bij bouwprojecten: waar moet je op letten?
Een goed begin is het halve werk. En dat geldt zeker voor de financiële planning van een bouwproject. Zonder een duidelijke budgettering kun je snel voor onaangename verrassingen komen te staan. Denk niet alleen aan de kosten voor materialen en arbeid. Denk ook meteen aan bijkomende kosten. Enkele voorbeelden hiervan zijn vergunningen, verzekeringen en onvoorziene uitgaven. Een realistische buffer van 10 tot 20 procent is geen overbodige luxe. Het voorkomt dat je bij tegenslagen direct in financiële problemen komt.
Betrouwbare contracten en betalingsafspraken
Ga je aan de slag met het afsluiten van waterdichte contracten met onderaannemers en leveranciers? Dit is cruciaal om financiële risico’s te minimaliseren. Zorg ervoor dat alle afspraken duidelijk zijn vastgelegd en dat er heldere betalingsschema’s worden gehanteerd. Dit voorkomt misverstanden. Ook zorgt dit ervoor dat er altijd een gezonde cashflow is. Werk met termijnrekeningen en zorg dat betalingen gekoppeld zijn aan behaalde mijlpalen. Op deze manier worden kosten gespreid en voorkom je dat er te veel vooraf betaald wordt zonder zekerheid over de voortgang van het project. En dat is natuurlijk altijd een erg prettige gedachten voor je project.
Financiële risico’s en verzekeringen
In de bouw is het nooit 100 procent zeker dat alles volgens planning verloopt. En dat kan verschillende soorten oorzaken hebben. Denk aan:
- Vertragingen door weersomstandigheden
- Faillissementen van onderaannemers
- Onverwachte bouwkundige complicaties
Het is daarom slim om een goed verzekeringspakket af te sluiten. Overweeg bijvoorbeeld een CAR-verzekering (Construction All Risks) die zowel materiële schade als aansprakelijkheid dekt. Daarnaast is een kredietverzekering een goede optie om je te beschermen tegen wanbetalingen van opdrachtgevers. Met slechts een paar kleine aanpassingen kun je al enorm veel verschil maken.
De rol van een hypotheekadviseur
Veel bouwbedrijven focussen zich op de technische kant van een project en vergeten soms de financiële strategie erachter. Ga je in zee met een hypotheekadviseur – zoals een hypotheekadviseur Meppel? Een specialist kan in dit hele proces een erg waardevolle partner zijn. Zeker bij projectontwikkeling en grotere investeringen helpt een hypotheekadviseur om de juiste financieringsopties te vinden. Van bouwkredieten tot vastgoedhypotheken. Een expert in financieringen weet precies welke mogelijkheden er zijn. Maar ook hoe je de beste voorwaarden voor je volgende project krijgt. Dit zorgt voor financiële stabiliteit en voorkomt onnodige risico’s. Hierdoor kun jij je weer net even wat beter focussen op alle kernactiviteiten die bij het bouwproject komen kijken.
Debiteurenbeheer: voorkom cashflowproblemen
Een solide debiteurenbeheer is essentieel om continuïteit in je bedrijf te waarborgen. Krijg je te maken met te late betalingen? Deze kunnen ervoor zorgen dat je zelf in de problemen komt met leveranciers en onderaannemers. Werk met duidelijke facturatievoorwaarden en zorg voor een strak opvolgingsbeleid. Stuur herinneringen op tijd. En overweeg ook meteen om te werken met factoringbedrijven die openstaande facturen overnemen. Dit voorkomt cashflowproblemen en geeft je meer financiële zekerheid.
Denk aan subsidies en fiscale voordelen
Naast reguliere financieringsopties zijn er vaak subsidies en fiscale voordelen beschikbaar voor bouwbedrijven. Denk bijvoorbeeld aan MIA/Vamil-regelingen voor duurzame bouwprojecten of investeringsaftrek voor innovaties in de sector. Het loont om hier goed onderzoek naar te doen of een financieel adviseur in te schakelen die bekend is met de mogelijkheden. Hierdoor kun je kosten besparen en je bouwproject financieel efficiënter maken.
Ga aan de slag met de juiste financiële strategie
Met de juiste financiële strategie zorg je ervoor dat je bouwprojecten niet alleen technisch, maar ook financieel stevig in elkaar zitten. Door slim te budgetteren, heldere afspraken te maken en gebruik te maken van externe expertise, beperk je de risico’s en vergroot je de kans op een succesvolle afronding.