Efficiënte ankers voor bouwen met CLT

In woningbouw wordt steeds vaker gekozen voor bouwen met CLT. Het werd daarom tijd om CLT-verankeringen te ontwikkelen die geschikt zijn voor de Nederlands bouw, zo vond Gebr. Bodegraven. Efficiëntie staat daarbij voorop.

Praktisch voorbeeld

CLT (cross laminated timber of kruislaaghout) is een massief houten bouwmateriaal dat vooral toegepast wordt in landen met veel bossen, zoals Oostenrijk, Noord-Italië en Zuid-Duitsland. Nu de Nederlandse bouw om diverse redenen steeds vaker kiest voor houtbouw, is CLT ook hier in opmars. In de verankeringssystemen was echter wel een slag te maken, zo zag verbindingsspecialist GB. “We constateerden dat vooral de bevestiging verbeterd kon worden”, vertelt Arjan van Termeij, projectleider Techniek en Ontwikkeling bij GB.

Grotere schroefgaten

Voorbeelden uit de praktijkLogischerwijs kwamen de bijbehorende verankeringssystemen tot nu toe ook vooral uit de CLT-producerende landen. Bouwmethodes en -mentaliteit zijn daar echter anders. In Nederland draait het niet alleen om constructieve sterkte, maar is ook efficiëntie uiterst belangrijk. “In de buitenlandse ankers voor de hoofddraagconstructie zitten vrij kleine bevestigingsgaten. Je kunt ze bevestigen met nagels of met kleine schroeven. Maar getackerde nagels zijn niet demontabel, zoals we dat in de Nederlandse houtbouw graag willen. En aanbrengen van al die kleine schroeven is heel veel arbeid. Als GB hebben we daarom nieuwe ankers ontwikkeld met grotere schroefgaten, respectievelijk rond 6 en rond 8. De afmetingen van de ankers en de randafstanden hebben we geoptimaliseerd op het gebruik van zo min mogelijk schroeven. Daar is uiteraard door diverse specialisten stevig aan gerekend. Je kunt nu met de helft van de schroeven dezelfde constructieve sterkte bereiken. Een dikkere schroef is wel iets duurder, maar je hebt er minder nodig en je werkt veel sneller. We zijn daarbij uitgegaan van generieke schroeven zoals die in de handel verkrijgbaar zijn. Er zijn dus geen speciale schroeven van een specifieke leveranciers nodig.”

Hogere staalkwaliteit

De staalkwaliteit van de ankers is ook hoger dan gebruikelijk. “Standaard staal is S235. Wij hebben gekozen voor staalkwaliteit S350. Dat is de helft sterker. Daardoor kunnen verbindingen veel slanker blijven. Dat is gunstig in zowel de spouw als in de vloeropbouw.”

De ankers zijn hoogwaardig verzinkt. “Bij houtbouw kun je je misschien afvragen of dat per se nodig is, maar vooral ankers die aan de spouwzijde zitten kunnen toch aan vocht worden blootgesteld. We vonden het daarom verstandig om ze wel te verzinken. Dat doen we dan hoogwaardig, met ZM-4. Dat is niet alleen zink, maar bevat ook magnesium en aluminium.”

Compleet pakket

De ankers voor de hoofddraagconstructie omvatten zowel koppelankers als afschuifankers, voor zowel hout op hout als hout op beton. Dit laatste omdat in CLT-bouw vooral op de begane grond een betonnen vloer gebruikelijk is. GB levert daarnaast voor bouwen met CLT onder meer nog ankers om kozijnen te bevestigen op een CLT-gevelelement, spouwverankering en trekankers voor koppeling van CLT aan de fundering. “Eigenlijk hebben we hiermee wel een compleet pakket voor de meest voorkomende situaties in CLT-bouw.”

Gebr. Bodegraven
www.gb.nl/