“Wij streven naar klanten die trots zijn op keuze”

“Het is toch prachtig dat je in anderhalve dag een complete woning plaatst”, zegt Leon Janssen, eigenaar van Janssen-Bouw uit Etten-Leur. Janssen Bouw is in 1994 opgericht. Vanaf de start is houtskeletbouw omarmt en tegenwoordig levert het bedrijf de vloer-, dak- en gevelelementen zelfs inclusief installaties aan de bouwplaats.

Leon Janssen

Leon Janssen: “Bouwvergaderingen hebben we niet. Tijdens een bouwvergadering bespreekt men hoe de details uitgevoerd moeten worden en de voortgang van de planning. Bij prefab zijn de details en de planning vooraf duidelijk!”

“Wij verzorgen de ontwikkeling, de productie en de bouw van de woningen”, vertelt Leon Janssen. “We hebben dertig mensen in dienst, waarvan er vijf in het installatiebedrijf werken. Hierdoor zijn we in staat om ook al in de fabriek de leidingen voor de riolering, de ventilatie, het water en de elektra aan te brengen. Eenmaal op de bouwplaats, bouwen we het complete water- en winddichte casco op in anderhalve dag. Dan zie je in de ochtend de buurman naar zijn werk gaan. Als die dan in de namiddag terugkomt zie je zijn verbaasde blik: er staat ineens een complete woning! Dat werkt toch wel motiverend.”

Een hoge kwaliteit is heel belangrijk bij Janssen-Bouw. Natuurlijk, dat zeggen ze allemaal, maar het bouwbedrijf is BouwGarant-aannemer en lid van Woningborg, waarvan Woningborg Toetsing en Toezicht (WTT) projecten in gevolgklasse 1 toetst voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Leon is bovendien bestuurslid van de sectie Houtbouwsystemen van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT). En de woningen worden onder KOMO-attest geleverd. Kortom: kwaliteitsdenken is al diep ingebed in de organisatie. Leon: “Wij leveren jaarlijks ruimschoots de helft van onze woningen op met nul-opleverpunten, bij ons beter bekend als ‘De Janssen-Bouw nul-punters!’.”

In anderhalve dag staat er een prefab woning.

In anderhalve dag staat er een woning.

Bouwmethodiek

De houtskeletbouwer is actief in een straal van circa 60 km rond Etten-Leur. “Maar als het moet gaan we verder”, merkt Leon op. “De vloer-, dak- en gevelelementen worden in de fabriek volledig geprefabriceerd en geïsoleerd met glaswol. Alleen worden eventueel het gevelmetselwerk, de pannen (een rieten dak kan ook) en zonnepanelen op de bouwplaats gerealiseerd. Ook de binnenafwerking van de plafonds met gipsplaten en aftimmeren van goten doen we ter plaatse, maar in principe is de woning na plaatsing al wind- en waterdicht.”

Janssen-Bouw produceert niet alleen complete woningen. Men kan ook bij het bouwbedrijf terecht voor onder meer garages, schuren, uitbouwen, carports, losse dakkapellen en kozijnen, alsmede keukens en badkamers.

Nadat elf jaar geleden een installatiebedrijf werd toegevoegd aan het bedrijf, kon men ook al de installaties in de fabriek toevoegen. Leon: “Met de CNC-machine maken we bijvoorbeeld gaten in de vloerbalken van de eerste verdiepingsvloer, zodat de rioleringsleidingen er zo zijn in te schuiven. In de fermacell-wanden zit een luik, zodat de loodgieter eenvoudig de leidingen kan aansluiten. De ventilatieleidingen zijn flexibel, zodat ze onder meer via de scharnierkap, zijn door te voeren in de knieschotten en zolder, alsmede de verdiepingsvloer. In de wanden van de eerste verdieping zit al grondhout gemonteerd voor ophanging van convectorradiatoren. Feitelijk wordt er op de bouwplaats alleen nog geassembleerd, uitgezonderd de gevel- en dakbekleding.”

De flexibele ventilatieleidingen zijn al in de dakelementen aangebracht.

De flexibele ventilatieleidingen zijn al in de dakelementen aangebracht.

Procesdenken

Prefabricage leent zich bij uitstek voor procesmatig werken. Leon legt uit: “We ontwerpen een woning volledig in BIM. Vanuit dit 3D model worden ook de machines in onze fabriek aangestuurd. Je kunt alle ontwerpen van vloeren, wanden en daken 3D bekijken, alsmede lastige aansluitingen zoals kil- en hoekkepers. Eigenlijk kan er dan niet veel meer fout gaan op de bouwplaats. We leveren een woning dan ook onder KOMO-attest. We hebben regelmatig overleg met de kwaliteitsborger WTT om een uitgewerkte standaard oplossing van Janssen-Bouw niet iedere keer te hoeven herzien. Ze weten dat we volgens gecertificeerde processen werken, dus dat scheelt veel controlewerk. Ook zijn we gewend om foto’s te maken van details die later aan het oog worden onttrokken.”

Doordat er veel overleg is tussen de bouwplaats medewerkers en productie medewerkers, worden details verder geoptimaliseerd: “Het is een leercyclus, waarbij we dagelijks proberen om beter te worden. Maar bouwvergaderingen hebben we niet. Tijdens een bouwvergadering bespreekt men hoe de details uitgevoerd moeten worden en de voortgang van de planning. Bij prefab zijn de details en de planning vooraf duidelijk!”

Productie in de fabriek.

Productie in de fabriek.

Keuze houtskeletbouw

Waarom de keuze voor houtskeletbouw? “We zijn van oorsprong timmermannen en houden van hout. Dat is gewoon heel fijn materiaal om mee te werken. Met CNC- machines kun je alle onderdelen vanuit de digitale tekeningen op maat maken en bewerken. Je kunt er ook lichte constructies mee maken die snel zijn te assembleren.”

Volgens Leon maakt de werkwijze die Janssen-Bouw hanteert de bouw ook aantrekkelijker voor jongeren: “De hoge graad aan automatisering is aantrekkelijk voor jongeren. Maar ook het werken in een beschutte en schone omgeving is aantrekkelijk. En wie buiten willen werken, kan de bouwdelen assembleren op de bouwplaats. Veiligheidshalve worden eerst de steigers opgebouwd, rondom de toekomstige woning. Daarna volgt de assemblage van de bouwdelen met een telescoopkraan. Tijdens de assemblage worden de pakketten met gipsplaten al op de vloeren geplaatst. En na de plaatsing van het woningcasco worden de pakketten met stenen voor de verdieping op de steigers geplaatst.”

Tevreden klant

Heeft Leon de indruk dat meer MKB-bedrijven in de regio volledig prefab bouwen? “Wat ik wel zie is dat vloeren, topgevels, daken en dakkapellen geprefabriceerd worden. Maar volledig geprefabriceerde woningen zie ik nog niet zo veel. Die zijn blijkbaar voorbehouden aan de woningfabrieken van grote bouwbedrijven. Maar wij doen het dus ook.”

Volgens Leon is de klanttevredenheid hoog: “Als ik een klant na een paar jaar spreek, zijn ze altijd erg tevreden. Soms komen ze zelfs terug voor een volgende opdracht. Dat vind ik wel gaaf.” Waar hij minder tevreden over is, is de doorgeschoten regelgeving: “Die is wel erg onnodig geworden. Denk bijvoorbeeld aan een daglichttoetreding en een BENG-berekening. Als een opdrachtgever juist veel glas of juist weinig glas in de woning wil hebben, moet dat een vrije keuze zijn. Daar kunnen we nog een slag maken.”

Als je prefab in één woord moet samenvatten, welk woord kies je dan? Daar hoeft Leon niet lang over na te denken: “Fantastisch”. En wat is tot slot de gouden tip voor bouwen met prefab? “Vandaag beginnen!”