#Reinvent the habitat: betaalbaar wonen door nieuwe ideeën

Artikel delen

Startup Thorb initieert de challenge #Reinvent the habitat in de zoektocht naar nieuwe manieren van huizen bouwen met als uitgangspunt het woongeluk van de consument. Thorb daagt iedereen met eigenwijze of radicaal andere ideeën over wonen en de bouwsector uit om deel te nemen. De inschrijfperiode loopt van 28 november 2017 tot en met 31 januari 2018. Initiatief-nemers van Thorb zijn AM, BAM Wonen en Eigen Haard.

Negen factoren bepalen woongeluk

Uit onderzoek bleken negen geluksfactoren voor Nederlanders het woongeluk te bepalen: buiten zijn en groen, financiën, locatie, privacy, ruimte en indeling, sociale contacten, technologie en design, veiligheid en wooncomfort. Van alle geluksfactoren is wooncomfort het meest bepalend voor de mate waarin mensen zich thuis voelen in hun woning en spelen financiën een dominante rol.

Ook privacy heeft een belangrijke rol: men wil doen en laten wat hij wil zonder dat de buurt hiervan notie krijgt, en andersom. “In de sector zijn de ideeën en belangen van de b2b-partijen vaak dominant; wij zijn juist van mening dat de bewoner start- en beginpunt moet zijn.

Nu wij in kaart hebben gebracht wat bewoners als woongeluk ervaren, neemt Thorb dat model als uitgangspunt bij het innoveren in de bouwsector. De beoordeling van de inzendingen van de #Reinvent the habitat-challenge is ook op diezelfde negen geluksfactoren.

#Reinvent the habitat challenge

De uitdaging voor potentiële deelnemers is om grensoverschrijdend te ontwerpen waarbij ze de status quo gaan opschudden. “We rekenen op zo’n 500 inschrijvingen uit binnen-en buitenland, uit de architectuur en bouwbranche, maar vooral ook uit de design en materialenwereld. “We kiezen uiteindelijk drie winnende concepten die hun project verder mogen ontwikkelen. De eerste testwoningen verwachten we in april 2018 te realiseren”, aldus Van den Bos.

Meer informatie: www.reinventthehabitat.com