fbpx

Bouwkosten

Artikel delen

Wat kost het na-isoleren van bestaande dakelementen?

In deze editie van Bouwkosten een kostenoverzicht met betrekking tot het na-isoleren van de buitenkant van bestaande dragende dakelementen of gordingen met speciale isolatieplaten. Er wordt gewerkt met Isobouw Slimfix Reno isolatieplaten

Door www.casadata.nl in samenwerking met Isobouw in Someren

De Isobouw Slimfix Reno isolatieplaten zijn specifiek ontworpen om een hellend dak met een dragend dakbeschot van een isolatielaag te voorzien. De renovatieplaten zijn dampopen en hebben een hoog isolerend vermogen door de combinatie van EPS HR met thermisch reflecterende aluminiumfolie. Het renovatie-element is dun en licht, waardoor de dakopbouwhoogte beperkt toeneemt.

De langszijden zijn voorzien van een sponning of messing/groef waardoor er geen koudebruggen zijn. Elke element bevat 3 ingelijmde tengellatten en is af te werken met gootdetails en nokafschuining.

De Slimfix Reno isolatieplaten zijn in twee uitvoeringen verkrijgbaar, namelijk de Reno Plus en voor de niet vlakke hellende daken de Reno Twin.

Voor het aanbrengen van de Reno isolatieplaten moet de bestaande dakbedekking en de aanwezige panlatten, daktengels en nokruiter verwijderd worden. Bij de Slimfix Reno elementen hoeft de onderconstructie niet opgevuld te worden. Wel moeten alle mogelijke luchtlekken in de oude situatie gedicht worden. Denk hierbij aan de aansluiting dakelement met de muurplaat, binnenmuur versus buitenmuur en de dakdoorvoeren.

 

Een houten voetregel van 50 mm dik aanbrengen en plaats vast bevestigen om het afschuiven van de isolatieplaten te voorkomen. Op de afschuifregel een afwaterende band aanbrengen. De isolatie-elementen op de bestaande ondergrond van goot naar nok aanbrengen. Daarbij moeten de sponningen strak aaneengesloten zijn. De kopse naden en nok afdichten met Reno naadprofielen. De renovatie-elementen op elk kruispunt van tengels en gording bevestigen met een Reno schroef.

Kostengegevens na-isoleren dakelementen


De kosten zijn uitgedrukt per vierkante meter dakoppervlakte (per m2) en er is uitgegaan van een oppervlakte vanaf 50 m2.

In de kostenberekening worden de bestaande panlatten en daktengels verwijderd en afgevoerd, waarna de renovatie isolatieplaten op de bestaande dragende dakelementen of op de gordingen worden aangebracht. Voor het aanbrengen van de isolatieplaten brengt men een houten voetregel aan en nadien de houten panlatten. Er is geen rekening gehouden met dakdoorvoeren, dakramen en dakkapellen.

De kosten zijn exclusief het verwijderen van de dakpannen, het aanbrengen van de dakpannen en hulpstukken,  klimtijden, klim- en veiligheidsvoorzieningen, bouwplaatskosten.

De kosten zijn inclusief het verwijderen van de panlatten en daktengels en het aanbrengen van nieuwe panlatten en houten voetregel, afvoer afkomende latten en stortkosten.
Bij de directe kosten is gerekend met loonkosten van € 42,12 per uur zonder opslag voor de bouwplaatskosten, algemene bedrijfskosten en winst en risico.
De indirecte kosten zijn gebaseerd op 17% toeslag op de directe kosten  voor de algemene bedrijfskosten, winst en risico.

Het regionale kostenniveau betreft de regio Oost Gelderland (postcode 7000 – 7100). Op casadata.nl ziet men het kostenniveau van de eigen regio door het opgeven van de postcode.

Bijlage: BT-6-18-bouwkosten.xls

BouwTotaal